Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ


 Εις οιωνός άριστος αμύνεσθαι περί πάτρης. Η απάντηση που έδωσε ο Εκτορας στον μάντη Πολυδάμα, όταν του είπε ότι ο αετός που φανερώθηκε δεξιά τους και κρατούσε ένα ζωντανό φίδι στα νύχια του ήταν κακός οιωνός. Αυτό το 'περί πάτρης' έγινε ωστόσο 'περί πάρτης'.

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

ΨΑΧΝΟΝΤΑΣ στα χαρτιά μου πριν αρχίσω να γράφω τα σημερινά 'πεταχτά' βρήκα το αφιερωμένο στη Βενεζουλάνα ποιήτρια και ακαδημαϊκό Jean Aristegueta 2o τεύχος της 'Παρασιτικής Φυλλάδας', ενός ξεχωριστού λογοτεχνικού εντύπου που έβγαζε με τη φροντίδα της Μάγιας Μαρίας Ρούσσου, στα τέλη της δεκαετίας του 1990, το περ. 'Πνευματική ζωή'. 'Πατρίδα των οραμάτων και των τραγουδιών στην ανθισμένη όχθη της Ελευθερίας' αποκαλεί την Ελλάδα στο βιβλίο της 'Helade' η εξέχουσα αυτή προσωπικότητα και δεν της λέει 'ποτέ αντίο'.

ΕΝΑ ΝΕΟ σχέδιο με το πορτρέτο της Ευρώπης, την προσωπικότητα της ελληνικής μυθολογίας η οποία απήχθη από τον Δία μεταμορφωμένο σε λευκό ταύρο, θα φέρουν τα τραπεζογραμμάτια που θα εκδώσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, κατά δήλωσή της (www.Sofokleous.gr). Οιωνός ότι η Ελλάδα δεν κινδυνεύει να φύγει απ’ την Ευρωζώνη;

ΑΝΟΙΓΩ παρένθεση. Εις οιωνός άριστος αμύνεσθαι περί πάτρης. Η απάντηση που έδωσε ο Εκτορας στον μάντη Πολυδάμα, όταν του είπε ότι ο αετός που φανερώθηκε δεξιά τους και κρατούσε ένα ζωντανό φίδι στα νύχια του ήταν κακός οιωνός. Αυτό το 'περί πάτρης' έγινε ωστόσο 'περί πάρτης'. Κλείνω την παρένθεση.

ΚΑΘΕ φορά που ο Εμίρης δεν αγοράζει το Ελληνικό, ο κακομοίρης βλέπει να του κόβουν τον μισθό και τη σύνταξη. Ωραίος ο Γιώργος Βέλτσος στο χθεσινό άρθρο του στην ηλεκτρονική έκδοση της εφ. 'Το Βήμα'. Τι σίριαλ κι αυτό με τον Εμίρη και τον κακομοίρη!

ΑΝΤΕ και την πήραμε! Εν είδει χρησμού η φράση που μου είπε ο φίλος μου ο γερω-δάσκαλος, με το που συναντηθήκαμε. Την περίφημη δόση που όλο έρχεται εννοούσε ή μήπως την κάτω βόλτα; Ούτε μόνο το ένα ούτε μόνο το άλλο, αλλά και τα δύο. Αυτό ήταν το συμπέρασμα της κουβέντας που ακολούθησε.

ΟΣΟΙ κι αν ασχολήθηκαν με τα κοινά ως τώρα/ χρήματα αποκτήσανε, μα βούλιαξαν τη χώρα. Εντάξει είναι κάπως ισοπεδωτικός σ’ αυτήν του τη μαντινάδα ο Εννιαχωριανός, δεν μπορούμε να πούμε όμως και ότι δεν εκφράζει το δημόσιο αίσθημα.

ΕΚΕΙ που πήγαινε καλπάζοντας για την Ευρώπη ο Α.Ο. Πλατανιάς, το γύρισε ασθμαίνοντας, στο σημειωτόν, με κίνδυνο να επιστρέψει στη Β’ Εθνική. Να ξαναβρεί γρήγορα τον καλπασμό του, η ευχή όλων των Χανιωτών.

ΔΙΑΛΟΓΟΣ. Εμένα δεν με απέλυσαν γιατί να διαμαρτύρομαι; Γιατί αύριο που θα σε απολύσουν δεν θα βρεθεί κανένας να διαμαρτυρηθεί.

ΟΤΑΝ ο Περικλής στην εκστρατεία που έκανε εναντίον της Σάμου (440 π.Χ.) νίκησε τους Σαμίους και τους υποχρέωσε να κλειστούν στα τείχη, είχε τη γνώμη ότι έπρεπε να πολιορκήσουν την πόλη και να την καταλάβουν με σύμμαχο τον χρόνο και όχι με μάχη. Επειδή όμως ήταν δύσκολο να συγκρατήσει τους Αθηναίους, που δυσανασχετούσαν για τη χρονοτριβή και ζητούσαν πρόθυμα τον πόλεμο, αφού χώρισε τον στρατό σε οκτώ τμήματα, έβαζε κλήρο κάθε μέρα τοποθετώντας σε ένα σακούλι οκτώ κουκιά από τα οποία το ένα ήταν άσπρο. Οποιο τμήμα έπαιρνε το άσπρο κουκί δεν έκανε τίποτα την ημέρα εκείνη, παρά διασκέδαζε, ενώ οι άλλοι πολεμούσαν. Γι’ αυτό λένε πως όσοι είχαν μια μέρα ευχάριστη την έλεγαν άσπρη μέρα από το άσπρο κουκί' (Από το βιβλίο 'Η άλλη όψη της Ιστορίας' εκδ. 'Σαββάλας').

«Ηταν φθινόπωρο στην Ελλάδα/ Ηταν μια αόριστη παρουσία από θρυλική πραγματικότητα./ Ηταν ένα φθινόπωρο στην Ελλάδα/ Επίκεντρο ηδύτητας./ Ηταν ένα φθινόπωρο στην Ελλάδα/ Τρυφερότητα ανεπανάληπτη. Ακανθοι τυφλές/ Τα πέρατα κοιμούνται σαν τις Ναϊάδες./ Ηταν ένα φθινόπωρο στην Ελλάδα/ Το φως χανόταν αργά. Στο μεταξύ τα γιασεμιά προοιώνιζαν την καταγωγή τους απ’ όλα τα αρώματα./ Ηταν ένα φθινόπωρο στην Ελλάδα».

Το ποίημα 'Ωρα φθινόπωρου' της Jean Aristegueta
(μτφρ. Μάγια Μαρία Ρούσου).

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)

Χανιώτικα νέα (15.11.2012)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου