Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

ΕΥΘΥΒΟΛΑ ΚΑΙ ΜΗ...


Πιστεύω δε πως αυτοί που... 'διατεταγμένα' συνεχίζουν να συγκρίνουν -σε κάθε ώρα και στιγμή πολλές φορές και με ασήμαντο αφορμή- τα ασύγκριτα (Δημοκρατία με περίοδο Χούντας) απλά συγκρίνουν τη μέρα με τη νύχτα





 Γράφει ο
Νεκτάριος Ευ. Κακατσάκης

Η Δημοκρατία στο απόσπασμα

Tον τελευταίο καιρό έχω βρεθεί αυτήκοος μάρτυρας σε συζητήσεις με ανθρώπους οι οποίοι θέλοντας να βρουν τις αιτίες της σημερινής κρίσης που βιώνουμε, αλλά και σε κάθετι άσχημο που συμβαίνει, ανάμεσα σε άλλα που αναφέρουν, πετούν την τσιτάτη 'ατάκα' για να εντυπωσιάσουν την ομήγυρη: «Δεν είναι Δημοκρατία αυτή που έχουμε». Τις περισσότερες μάλιστα φορές, συνεχίζουν με το κλισέ «στη Χούντα ο κόσμος περνούσε καλύτερα, όπως και στην περίοδο της δικτατορίας του Μεταξά»(!).
Εκτός της θυμηδίας που προκαλούν, ιδίως όταν τα άτομα που αναμασούν τα παραπάνω, πολύ λίγα γνωρίζουν ως φαίνεται από την πολιτική Ιστορία, τις περισσότερες φορές είναι απίστευτα τα ψευτοεπιχειρήματα που παρουσιάζουν στη συζήτηση για να πείσουν περί της 'μη ύπαρξης Δημοκρατίας' αυτήν τη στιγμή στη χώρα μας.
Το δίχως άλλο, τα όσα λέγονται, είναι ολοφάνερα αποτέλεσμα μιας πολύ μελετημένης πλύσης εγκεφάλου που έχουν υποστεί αυτοί που τα μεταφέρουν και αυτό το συμπέρασμα εύκολα βγαίνει, αφού η... κασέτα που παίζει ξανά και ξανά είναι πολύ καλά κοπιαρισμένη, κάτι που διαφαίνεται πλέον.
Ομως το ανησυχητικό -τουλάχιστον για την ώρα- είναι πως οι περισσότεροι από αυτούς που έχουν παρασυρθεί, αλλά και παραπληροφορηθεί, συνεχίζουν να πιπιλίζουν την ίδια καραμέλα, η οποία ως στόχο έχει να αποδομήσει την έννοια της ίδιας της Δημοκρατίας, αλλά και αυτού του πολιτεύματος της χώρας κατά τη γνώμη του γράφοντος.
Στην ουσία, στοχεύουν τη Δημοκρατία που τους έχει δώσει το δικαίωμα να μιλούν και να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους, κάτι το οποίο δεν συνέβαινε ποτέ τις εποχές που η χώρα μας, αλλά και άλλες χώρες, βίωσαν απολυταρχικά καθεστώτα όπως αυτά του δικτάτορα Μεταξά, αλλά στην πρόσφατη ιστορία μας την επταετία της Χούντας των συνταγματαρχών.
Εξάλλου, ανάμεσα στα πολλά παράλογα που καταθέτουν ως δική τους άποψη, είναι και το ότι -προσπαθώντας να πείσουν τους ακροατές τους- ταυτίζουν τους πολιτικούς της χώρας με την ίδια την έννοια της Δημοκρατίας υποστηρίζοντας ότι αυτοί (οι πολιτικοί) μας έφεραν σε αυτή τη δεινή θέση (της κρίσης), άρα η Δημοκρατία φταίει.
Κι είναι ηλίου φαεινότερον πως δεν υπάρχει λογική στο συγκεκριμένο επιχείρημα, διότι δεν μπορεί να ευθύνεται η... Δημοκρατία, αν εμείς με την ψήφο μας δεν εκλέγουμε εκείνους τους ικανούς πολιτικούς που θα επιλύσουν τα προβλήματά μας.
Από την άλλη, αυτό το δικαίωμα της ψήφου -που κανένας δικτάτορας δεν το έδινε- μας το δίνει η ίδια η Δημοκρατία, η οποία μάλλον πως βρίσκεται στο απόσπασμα χωρίς λόγο(;).
Πιστεύω δε πως αυτοί που... 'διατεταγμένα' συνεχίζουν να συγκρίνουν -σε κάθε ώρα και στιγμή πολλές φορές και με ασήμαντο αφορμή- τα ασύγκριτα (Δημοκρατία με περίοδο Χούντας) απλά συγκρίνουν τη μέρα με τη νύχτα. Κι έχω την αίσθηση πως όλο αυτό γίνεται εκ του πονηρού...
Επιπλέον, ένα μεγάλο μέρος του λαού που περνάει πολύ άσχημα όντως λόγω της κρίσης, αλλά όχι λόγω της Δημοκρατίας, παρασέρνεται προς λάθος κατευθύνσεις που "βολεύουν" τους υμνητές των ολοκληρωτικών καθεστώτων!

Χανιώτικα νέα (05.12.2012)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου