ΒΙΒΛΙΟΧΑΡΑ... Τι λέξη! Παγκόσμια Ημέρα του Παιδικού Βιβλίου σήμερα, ημέρα γέννησης του μεγαλύτερου στον κόσμο παραμυθά, του Δανού Χανς Κρίστιαν Αντερσεν."Εσύ κι εγώ διαβάζουμε μαζί, βιβλιοχαρά σ’ όλη τη γη".
ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Γράφει ο Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
ΑΠΡΙΛΗΣ από χθες, καλό μήνα λοιπόν! Και 'αν κάνει ο Απρίλης δυο νερά (που δεν το βλέπω) κι ο Μάης άλλο ένα (ούτε, αυτό, βέβαια το βλέπω)/ χαρά στονε το γεωργό που ’χει πολλά σπαρμένα'. Και να πεις πως έβρεξε ο Μάρτης, καημός δεν ήτανε. Διέψευσε πλήρως τα περί 'γδάρτη' και 'παλουκοκαύτη', που του προσάπτουν, ο... Πεντάγνωμος.
ΠΑΛΙΑΣ... κοπής η παροιμία που έβαλα στο πρώτο 'πεταχτό'. Οπως και η ακόλουθη που δεν είναι τόσο ευρύτερα γνωστή: 'Αν κάνει ο Μάρτης τρία νερά κι ο Απρίλης άλλα δύο,/ να δεις του Μάρτη τα κουκιά, τ’ Απρίλη τα σταράκια,/ να δεις το γερο-κρίθαρο πώς στρίφτει τη μουστάκα'. Δεν σπέρνουμε σήμερα, θα μου πείτε. Σταροκρίθαρα μόνο δεν σπέρνουμε, θα σας απαντήσω.
ΕΙΝΤΑ κάνεις, μπάρμπα; Κουκιά σπέρνω! Κι είντα κάνει η θειά μου; Πέρυσι τα ’χα φυτεμένα κι ήτανε καλόψηστα. Αλλα είχα κατά νου να γράψω, ενώ ξεκίναγα τη στήλη, αλλού με οδήγησε... το μπαρμπαδάκι, το μολυβάκι μου, δηλαδή.
ΠΡΩΤΑΠΡΙΛΙΑ, χθες, ελάχιστα τα πρωταπριλιάτικα δημοσιεύματα στις εφημερίδες, ωστόσο. Μας φτάνουν και μας περισσεύουν τα ψέματα ολοχρονίς του χρόνου.
ΒΙΒΛΙΟΧΑΡΑ... Τι λέξη! Παγκόσμια Ημέρα του Παιδικού Βιβλίου σήμερα, ημέρα γέννησης του μεγαλύτερου στον κόσμο παραμυθά, του Δανού Χανς Κρίστιαν Αντερσεν. 'Διαβάζουμε, εγώ κι εσύ. Τα γράμματα γίνονται λέξεις κι οι λέξεις έπειτα, όλες μαζί γίνονται βιβλία να διαλέξεις. Ακου πώς ψιθυρίζουν! [...] Εσύ κι εγώ διαβάζουμε μαζί, βιβλιοχαρά σ’ όλη τη γη'. Γραμμένο από την Αμερικανίδα Pat Mora (μετάφραση από τη Λότη Πέτροβιτς - Ανδρουτσοπούλου) το φετινό μήνυμα της Διεθνούς Οργάνωσης βιβλίων για τη νεότητα.
'ΘΕΡΜΑ συγχαρητήρια σ’ αυτόν που είχε γράψει/ τη μαντινάδα την καλή αυτήν με το χαράτσι./ Στ’ αλήθεια ήταν έξυπνη, περίσσια προσεγμένη/ απ’ τον Ηλία έμοιαζε σαν να ’τανε γραμμένη'. Μπέρδεψα... τις μαντινάδες το Σάββατο 30 Μαρτίου. Του Εννιαχωριανού (του Γιάννη Μαλαξιανάκη) κι όχι του Ηλία του Σταματάκη ήταν η μαντινάδα για το χαράτσι. Σιγά που θα άφηνε ανεκμετάλλευτο το μπέρδεμα ο πρώτος κατά τα πρεσβεία μαντιναδολόγος μας.
ΟΣΟ ΛΕΙΠΕΙ η γάτα χορεύουν τα ποντίκια. Αν υποθέσουμε ότι γάτα είναι η τρόικα που καταφθάνει και ποντίκια οι της τρικομματικής κυβέρνησης. Τέλος πάντων, τέλος πάντων να ’ναι των Αγίων Πάντων. Βοήθειά μας η Χάρη τους.
ΚΑΙ ΤΟΥ χρόνου ο Πλατανιάς στα σαλόνια του ελληνικού ποδοσφαίρου. Βοήθησε, βέβαια, και η Παναγιά, που την επικαλούνταν διαρκώς ο Αγγελος Αναστασιάδης, κούνησαν, παρακούνησαν το μυαλό τους οι διοικούντες και τα πόδια τους οι ποδοσφαιριστές και το θαύμα (γιατί περί θαύματος πρόκειται) έγινε. Και στα ευρωπαϊκά σαλόνια του χρόνου!
ΜΕΤΑ την ήττα του Μαρδόνιου στις Πλαταιές οι Ελληνες λεηλατούσαν το στρατόπεδό του. Τότε ο Παυσανίας έδωσε εντολή στους είλωτες να συγκεντρώσουν τα πολύτιμα αντικείμενα, τα οποία ήταν αναρίθμητα: Σκηνές κεντημένες με ασήμι και χρυσάφι, επίχρυσα κρεβάτια, χρυσοί κρατήρες, φιάλες και ποτήρια. Από τα σώματα των νεκρών οι είλωτες αφαιρούσαν βραχιόλια, δαχτυλίδια, περιδέραια και άλλα κοσμήματα, πολλά όμως από αυτά τα έκρυβαν και, στη συνέχεια, τα πουλούσαν στους Αιγινήτες εμπόρους. Ετσι πλούτισαν οι Αιγινήτες, γιατί έπειθαν τους ανυποψίαστους είλωτες πως τα αντικείμενα που τους έδιναν δεν ήταν από χρυσάφι, αλλά από χαλκό. (Από το βιβλίο 'Η άλλη όψη της Ιστορίας', εκδ. Σαββάλας).
'Εστησ’ ο Ερωτας χορό με τον ξανθόν Aπρίλη,/ Kι’ η φύσις ηύρε την καλή και τη γλυκιά της ώρα./ Kαι μες στη σκιά που φούντωσε και κλει δροσιές και μόσχους/ Aνάκουστος κιλαϊδισμός και λιποθυμισμένος/ Nερά καθάρια και γλυκά, νερά χαριτωμένα,/ Xύνονται μες στην άβυσσο τη μοσχοβολισμένη,/ Kαι παίρνουνε το μόσχο της, κι’ αφήνουν τη δροσιά τους./ Kι’ ούλα στον ήλιο δείχνοντας τα πλούτια της πηγής τους./ Tρέχουν εδώ, τρέχουν εκεί, και κάνουν σαν αηδόνια'.
Από τους 'Ελεύθερους Πολιορκημένους'
του Διονυσίου Σολωμού.
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)
Χανιώτικα νέα (02.04.2013)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου