KOITAΖΩ έξω απ’ το παράθυρό μου. Σχεδόν πανταχού παρούσα και τα πάντα πληρούσα η Ανοιξη. Την καληνωρίζει ένας γερω-κότσυφας στον διπλανό ελαιώνα. Τη διαλαλεί το απέραντο γαλάζιο του ουράνιου θόλου. Τη μαρτυρά η ευωδία των πορτοκαλανθών. Ολα έτοιμα να υποδεχτούν τα χελιδόνια. Ή μήπως ήρθαν και δεν τα πήρα χαμπάρι;
ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Γράφει ο Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
'ΝΑ ΒΛΕΠΕΙΣ το καλαμπόκι να μεγαλώνει και ν’ ανθίζουν τα μπουμπούκια· να βαριανασαίνεις πάνω απ’ το υνί ή το φτυάρι· να διαβάζεις, να συλλογιέσαι, ν’ αγαπάς, να ελπίζεις, να προσεύχεσαι· αυτά είναι που κάνουν ευτυχισμένους τους ανθρώπους'. John Ruskin (1819 - 1900).
KOITAΖΩ έξω απ’ το παράθυρό μου. Σχεδόν πανταχού παρούσα και τα πάντα πληρούσα η Ανοιξη. Την καληνωρίζει ένας γερω-κότσυφας στον διπλανό ελαιώνα. Τη διαλαλεί το απέραντο γαλάζιο του ουράνιου θόλου. Τη μαρτυρά η ευωδία των πορτοκαλανθών. Ολα έτοιμα να υποδεχτούν τα χελιδόνια. Ή μήπως ήρθαν και δεν τα πήρα χαμπάρι;
ΛΥΣΗ πακέτο, ψάχνει, λέει, η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Στις διαπραγματεύσεις... Ας γελάσουμε κινέζικα για να μην εκφραστούμε στα γαλλικά.
ΤΗΣ ΚΑΚΟΜΟΙΡΑΣ! Της μουρλής! Της Κορέας! Της ιεροδούλου γυναικός το σιδηρούν κιγκλίδωμα! Εν τέλει της Βουλής! Το έλα να δεις! Αν είναι δυνατόν!
'Η ΗΘΙΚΗ δύναμις, αφ’ ης εκπηγάζει και εξαρτάται το μεγαλείον, είναι τι ένθεον εδρεύον εν τη ψυχή, και απολύτως ανεξάρτητου των μέσων, άτινα ο εξωτερικός κόσμος διαθέτει προς την ανάπτυξιν και την δράσιν του'. Από τη 'Χρυσή Διαθήκη' του Πολύβιου Δημητρακόπουλου.
ΑΝΤΕ και με τη νίκη! Να νικήσει αύριο στα Περβόλια ο Πλατανιάς τον Ολυμπιακό και ο κόσμος όλος! Πώς νίκησε δηλαδή και μάλιστα εκτός έδρας τον Παναθηναϊκό; Δώσε αέρα του χωριάτη ν’ ανεβεί και στο κρεβάτι...
ΣΤΟΝ ΑΠΟΗΧΟ του μνημοσύνου του Ελευθερίου και του Σοφοκλή Βενιζέλου, που έγινε την περασμένη Κυριακή στο Ακρωτήρι, η σημερινή μαντινάδα που μου έστειλε ο καθημερινός, κατά δήλωσή του, αναγνώστης της στήλης Γιώργος Κουτρούλης: 'Στο Ακρωτήρι διάουνε οι δύο Βενιζέλοι/ και δασκαλεύουν τα πρεπά να μάθει όποιος θέλει'.
ΚΩΣΤΑ Μουντάκη, καθηγητή Πανεπιστημίου Πελοποννήσου - ποιητή, Σπάρτη: Διάβασα απνευστί την ποιητική σου συλλογή 'Οι μαραθωνοδρόμοι' που κυκλοφορήθηκε πρόσφατα από τις εκδόσεις 'Γαβριηλίδης' και που είχες την καλοσύνη να μου στείλεις. Τι ευχάριστη έκπληξη για μένα, αλλά και για όλους που σε ξέραμε! Είμαι σίγουρος ότι τα ποιήματά σου, που τα χαρακτηρίζει ένας ιδιότυπος αρρενωπός λυρισμός, θα αρέσουν σε όλους που θα τα διαβάσουν, όπως αρέσουν και σε μένα. Με εντυπωσίασε ιδιαίτερα ο τρόπος που παρουσιάζεις τη σκοτεινή πλευρά των πραγμάτων για να αναδείξεις το 'απαστράπτον φως!' Καλοτάξιδο το βιβλίο σου, Κώστα!
Η ΠΥΓΜΑΧΙΑ ήταν σκληρό αγώνισμα. Στις παλαιότερες ολυμπιάδες οι πυγμάχοι δε φορούσαν σκληρά πέτσινα γάντια, αλλά πάλευαν με σχεδόν γυμνά χέρια. Κάποτε στα Νέμεα πάλευαν ο Δαμόξενος από τις Συρακούσες και ο Κρεύγας από την Επίδαμνο. Στη διάρκεια του αγώνα ο Κρεύγας χτύπησε τον Δαμόξενο στο κεφάλι κι αυτός, οργισμένος, τον χτύπησε με ανοιχτά τα δάχτυλα, κάτω από τη μασχάλη. Και ήταν τόσο δυνατό το χτύπημα, ώστε το χέρι του χώθηκε μέσα στο σώμα του άτυχου Κρεύγα. Μα δεν έφτανε αυτό: ο σκληρός Συρακούσιος άρπαξε τα σπλάχνα του, τα τράβηξε έξω και τα κομμάτιασε. Οι Αργείοι, τότε, έδιωξαν από τους αγώνες τον Δαμόξενο, γιατί παραβίασε τις αρχές των αγώνων και ανακήρυξαν νικητή τον νεκρό Κρεύγα. (Από το βιβλίο 'Η άλλη όψη της Ιστορίας', εκδ. 'Σαββάλας').
'Στο μακροχρόνιο του βίου προγραμματισμό/ έδιδε πάντοτε προτεραιότητα./ Αυτό του έδιδε πολλές επιλογές/ και αύξανε τις πιθανότητες επιτυχίας./ Η μείωση των εκπλήξεων/ δεν τον απασχολούσε./ Δεν ήταν άλλωστε του τύπου του./ Ξαφνικά κατάλαβε/ ότι οι μακρόβιοι προγραμματισμοί/ ήταν πια παρελθόν./ Οι βραχυχρόνιοι στόχοι θα ’ταν κανόνας στο εξής./ Η απόλαυση του τυχαίου./ Ηταν κι αυτό μια νέα εμπειρία./ Κι όσο ο χρόνος εξαντλείτο,/ τόσο το τυχαίο κι απρογραμμάτιστο/ γινόταν η μόνη επιλογή'.
Το ποίημα 'Η έλλειψη χρόνου' του Κώστα Μουντάκη.
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)
Χανιώτικα νέα (06.04.2013)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου