Τρίτη 14 Μαΐου 2013

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

Η ΑΓΩΝΙΑ των παιδιών που δίνουν εξετάσεις. Η αγωνία των γονέων που δίνουν τα παιδιά τους εξετάσεις. Η εκμετάλλευση της αγωνίας των παιδιών και των γονέων από την πλευρά της Κυβέρνησης. Η συνταγή της επιστράτευσης.




ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ 
Γράφει ο Βαγγέλης Θ, Κακατσάκης

Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
MAΡΤΗΣ ΜΟΥ φαίνεται ότι το παίζει ο φετινός Μάης. Τη μια στιγμή γελά την άλλη κλαίει. Εκεί που νομίζεις ότι ο ήλιος είναι παντοκράτορας στον ουράνιο θόλο εκεί τον αιχμαλωτίζουν τα σύννεφα. Ζητείται εξήγηση. Λέτε να χώρισε τις γυναίκες του ,την καλή και την κακή, ο Μάρτης και να τις παντρεύτηκε ο Μάης;

'ΟΙ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ βροχοπτώσεις έδωσαν μια νότα δροσιάς στο πρώιμο καλοκαιράκι, όμως δεν έγιναν δεκτές με χαρά από τους αμπελουργούς', μου γράφει σχετικά η Νεκταρία Θεοδωρογλάκη για να συνοδεύσει τη μαντινάδα που μου έστειλε: 'Βροχούλες ανοιξιάτικες τ’ αμπέλι μας δε θέλει/ θα πιάσει περονόσπορο να σηρικώσει θέλει'. Και καλά τ’ αμπέλια, με τις ελιές τι γίνεται Νεκταρία;

ΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ των 600 ευρώ θα επιστρατεύσουν τους εκπαιδευτικούς των 500 ευρώ για να δώσουν εξετάσεις οι νέοι που θα δουλέψουν για 400 ευρώ, υπακούοντας στις εντολές αυτού που παίρνει 8.000 ευρώ. Το αλίευσα απ’ το Διαδίκτυο, όπου κυκλοφορήθηκε τις προάλλες από τους 'Ενωμένους σαν γροθιά'. Ο Μέλλοντας έχει γίνει πια Παρακείμενος. Εχουν ήδη επιστρατευθεί οι εκπαιδευτικοί των 500 ευρώ...

Η ΑΓΩΝΙΑ των παιδιών που δίνουν εξετάσεις. Η αγωνία των γονέων που δίνουν τα παιδιά τους εξετάσεις. Η εκμετάλλευση της αγωνίας των παιδιών και των γονέων από την πλευρά της Κυβέρνησης. Η συνταγή της επιστράτευσης.

Ο ΑΝΕΛΕΥΘΕΡΟΣ δάσκαλος βγάζει ανελεύθερους πολίτες. Ο καταπιεσμένος δάσκαλος βγάζει καταπιεσμένους πολίτες. Να δούμε τι πολίτες βγάζει ο κακοπληρωμένος και ταυτόχρονα επιστρατευμένος δάσκαλος. Από τον φίλο μου τον γερω-δάσκαλο η αναφορά.

ΚΙ ΟΜΩΣ ανέβηκε στο πιο ψηλό σκαλί του ευρωπαϊκού μπάσκετ ο Ολυμπιακός και μάλιστα με Ελληνα προπονητή. Χαράς ευαγγέλια για όλους τους Ελληνες κι όχι μόνο για τους Ολυμπιακούς. Πολλά αξίζουμε κι εμείς, όταν βρούμε τον... Μπαρτζώκα μας. (Γιώργος Μπαρτζώκας, το γράφω για τους μη... μυημένους, το όνομα του προπονητή του Ολυμπιακού).

ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΖΗΤΗΣΕ, λέει, ο διαιτητής του τελικού για το Κύπελλο Ελλάδος στο ποδόσφαιρο, Θανάσης Γιάχος, από τον Αστέρα Τρίπολης για τα λάθη του. Να σε κάψω (επίτηδες) Γιάννη, να σε αλείψω (ευχαρίστως!) λάδι.

ΝΑ ΔΩ τραπεζοκαθίσματα και στη θάλασσα πάνω σε ειδικά διαμορφωμένες εξέδρες και να πεθάνω! Εγώ του μιλούσα σοβαρά για τις αυθαίρετες καταλήψεις των πλατειών και των πεζοδρομίων της πόλης μας, με αφορμή το χθεσινό πρωτοσέλιδο θέμα της εφημερίδας μας κι αυτός με δούλευε ψιλό γαζί. Α ρε, Γιώργη!

'ΑΠΕΡΑΝΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ο κόσμος κι απέραντος είναι ο πόνος κι απέραντη είναι η μοίρα της ζωής. Μέσα στην απεραντοσύνη αυτή ο καθένας μπορεί να βρει ένα έργο κι ένα καθήκον που να ταιριάζει στις δυνατές και ωραίες λαχτάρες της ψυχής του' (Ειρηναίος Γαλανάκης: Από το βιβλίο του 'Πορείες και αλήθειες για τον αγαπημένο μου Χριστό').

'ΕΝΑ ΠΕΡΙΕΡΓΟ άγαλμα που παρίστανε την ξύλινη σχεδία με την οποία έπλευσε κάποτε ο Ηρακλής από την Τύρο της Φοινίκης εμφανίστηκε κάποτε σε ένα ακρωτήρι κοντά στη Χίο και τις Ερυθρές. Οι κάτοικοι των δύο αυτών περιοχών προσπάθησαν να το τραβήξουν προς το μέρος τους, αλλά ήταν αδύνατο. Ενας τυφλός ψαράς από τις Ερυθρές ονειρεύτηκε τότε ότι μόνο αν έκοβαν τα μαλλιά τους οι γυναίκες της πόλης και με αυτά έφτιαχναν σκοινί θα μπορούσαν να τραβήξουν το άγαλμα. Οι γυναίκες της πόλης δεν θέλησαν με κανένα τρόπο να κόψουν τα μαλλιά τους, δέχτηκαν όμως κάποιες δούλες από τη Θράκη που ζούσαν εκεί. Με το σκοινί που έφτιαξαν από τα μαλλιά τους έσυραν το άγαλμα και το τοποθέτησαν σε ναό του Ηρακλή. Λένε μάλιστα ότι ο ψαράς ξαναβρήκε το φως του. Από τότε στον ναό έχουν δικαίωμα να μπαίνουν μόνο γυναίκες που κατάγονται από τη Θράκη'. (Από το βιβλίο 'Η άλλη όψη της Ιστορίας', εκδ. 'Σαββάλας').

'Ναύτης, αεροπόρος, πεζικάριος/ υπηρετούν στα τρία όπλα οι γιοι μου:/ Μάνα, ρωτάνε, καμαρώνεις;/ και απορώ με τις παλιές Σπαρτιάτισσες/ πώς ξεστομίζανε εκείνο το: «Ή ταν ή επί τας»./ «Κρύωσε το φαΐ», φωνάζω. «Μην αργείτε»'. 
Το ποίημα της Αγγελικής Σιδηρά 'Σύγχρονη Ελληνίδα μάνα'.

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)

Χανιώτικα νέα (14.05.2013)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου