Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

''Ισως έκαμε πολλά σφάλματα, αλλά ποτέ δεν του απέλειψε το θάρρος, ποτέ δεν υπήρξε μοιρολάτρης, διότι ποτέ δεν επερίμενε από την μοίραν του να ιδή την χώραν του προηγμένην, αλλά έθεσεν εις την υπηρεσίαν της όλον το πυρ το οποίον είχε μέσα του κάθε δύναμιν ψυχικήν και σωματικήν'. 
ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Γράφει ο Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης



Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
ΟΠΩΣ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ τέλη Αυγούστου, έτσι κι εφέτος... Γι? άλλη μια χρονιά στις Μουρνιές, στον αύλειο χώρο της Ζωοδόχου Πηγής, αύριο, Τετάρτη 28 Αυγούστου, στις 8 μ.μ. Στο χωριό που γεννήθηκε ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο μεγαλύτερος πολιτικός της νεότερης Ελλάδας.

ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ, αν μη τι άλλο, η φετινή εκδήλωση που διοργανώνεται με την ευκαιρία της επετείου της γεννήσεως του Εθνάρχη και στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 ετών από την Ενωση της Κρήτης με την Ελλάδα, στο χωριό του. Πρωταγωνιστές σ? αυτήν τα παιδιά καθώς ύστερα από την προβολή ενός ντοκιμαντέρ του Εθνικού Ιδρύματος 'Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος' με θέμα 'Πορεία προς την Ενωση με την Ελλάδα / 1821 - 1913' θα προβληθεί ένα ακόμα ιστορικό ντοκιμαντέρ που επιμελήθηκε μία ομάδα μαθητών του Α? Γενικού Λυκείου Ρεθύμνου με θέμα 'Της λησμονιάς η βρύση: Η πορεία των Μακεδονομάχων σπουδαστών Ρεθύμνου στην Ηπειρο και τη Μακεδονία'. Δεν ξεχνούν τα σημερινά παιδιά τις βενιζελικές ρίζες τους.

ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ έκαμε λάθη ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Το παραδέχτηκε άλλωστε και ο ίδιος σ? εκείνον τον μνημειώδη λόγο του στη Βουλή, ένα απόσπασμα του οποίου είναι χαραγμένο στον τάφο του. 'Ισως έκαμε πολλά σφάλματα, αλλά ποτέ δεν του απέλειψε το θάρρος, ποτέ δεν υπήρξε μοιρολάτρης, διότι ποτέ δεν επερίμενε από την μοίραν του να ιδή την χώραν του προηγμένην, αλλά έθεσεν εις την υπηρεσίαν της όλον το πυρ το οποίον είχε μέσα του κάθε δύναμιν ψυχικήν και σωματικήν'.

ΤΟ ?ΧΩ ξαναγράψει κι άλλες φορές. Ζητείται ένας νέος Ελευθέριος Βενιζέλος. Ζητείται ένας ηγέτης όπως ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Παραείναι δύσκολα τα πράγματα για την πατρίδα μας κι όπως φαίνεται θα δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο.

ΑΠΟ ΤΗΝ κινητικότητα στη διαθεσιμότητα και από τη διαθεσιμότητα στην απόλυση. Οσοι χαθούν στην πορεία χάθηκαν. Οποιον πάρει το δρεπάνι της τρόικας τον πήρε. Το δρεπάνι της τρόικας που το χειρίζονται ελληνικά χέρια, μην ξεχνιόμαστε...

ΟΠΩΣ υπάρχουν Ελληνες και 'Ελληνες', έτσι υπάρχουν φιλέλληνες και 'φιλέλληνες'. Εν είδει χρησμού η απάντηση που μου έδωσε ο φίλος μου ο γερω-δάσκαλος στην ερώτησή μου πώς σχολιάζει την τοποθέτηση του Αμερικανού Γουές Μακ Γκρου, ενός ανθρώπου που μεγάλωσε στην Ελλάδα και μιλά ελληνικά, στη θέση του Μπομπ Τράα ως εκπροσώπου του Δ.Ν.Τ. στην 'ελληνική' τρόικα.

ΚΙ ΑΝ δεν περάσω σήμερα, ανήμερα της Χάρης του, απ? τον Αγιο Φανούριο, θα περάσω οπωσδήποτε αύριο, το πολύ μεθαύριο, παπα - Χρήστο Παπουτσάκη, για ν? ανάψω το κερί μου και να του πω 'ευχαριστώ' για τα τόσα και τόσα πράγματα που μου φανέρωσε τη χρονιά που πέρασε. Ωστόσο, θέλω να σου πω και διά της στήλης τα 'Χρόνια πολλά' και να εξακολουθήσει η χάρη σου να βοηθά τον Αγιο, για να βοηθά κι αυτός με τη σειρά του τους ανθρώπους, όπου φτάνει 'η χέρα του'.

'ΘΑ ΤΑΞΩ φανουρόπιτα στου Αγιου τη Χάρη/ τα βάσανα του Ελληνα αλάργο να τα πάρει'. Στον Αγιο Φανούριο απευθύνεται, σήμερα, ανήμερα της γιορτής του, στη μαντινάδα της, η Νεκταρία Θεοδωρογλάκη μήπως και μας γλυτώσει απ? τα που μας βρήκανε...

'ΕΠΗΡΑ το παιδί λίγες μέρες μετά και το πήγα στον ηγούμενο της Χρυσοπηγής, τον γέρο-Θεό, όπως τον εφωνάζανε. Του λέω «την ευχή σου -και μαζί θέλω να του δώκεις εσύ τ? όνομά του!». Ο γέρο-θεός δεν επρωτοτύπησε. Εκατόν πενήντα αγόρια είχε βαφτίσει, όλα με το ίδιο όνομα: «Ελευθέριος» -με την ελπίδα κάποιος απ? όλους να φανεί αντάξιος του ονόματος και λευτερώσει την παντέρμη Κρήτη'. Από το βιβλίο 'Οταν ήταν ευτυχισμένος' του Πολυχρόνη Κουτσάκη (διά στόματος      -κατά τον συγγραφέα- της μάνας του Ελευθερίου Βενιζέλου Στυλιανής).

'Εσύ της Ελλάδας ο κτίστης/ το φλάμπουρο πάρε ξανά/ και δώσε στο έθνος την πίστη/ πετάγματα να ?χει τρανά./ Αλήθειες να γίνουν και πάλιν/ ονείρων βουνά γαλανά,/ να γίνει η Ελλάδα μεγάλη,/ σαν τότε ξανά./ Ιώνιες άσπρες πατρίδες/ το μέγα σου σχέδιο τολμά/ αιώνιες της τέχνης κοιτίδες/ χαμένες δεν είστε για μας./ Μας είδαν κι άστραψαν οι θόλοι/ του έβδομου λες ουρανού/ σαν μπήκαμε τότε στην Πόλη/ δεν φεύγει ποτέ απ? το νου/ [...] Καβάλα σ? ολόχρυσο άτι/ του Γένους κρατάς τους παλμούς/ και δείχνεις του έθνους τα πλάτη/ μαζί με χαρές και καημούς'. 
Από το ποίημα 'Ελευθέριος Βενιζέλος' του Αθαν. Δεικτάκη.

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)

Χανιώτικα νέα (27.08.2013)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου