Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ μα και του Αγίου Νίκωνα του “Μετανοείτε” σήμερα. Προστάτης των μικρών και των αρρώστων παιδιών που τα “στυλώνει”, μα και των εγκύων γυναικών, ο πρώτος, που ήταν επίσκοπος Παφλαγώνος. Ένα είδος λαϊκού ιεροκήρυκα, που περιόδευσε και κήρυξε σε πολλά μέρη της Ελλάδας (ένα απ’ αυτά και η Κρήτη), επαναλαμβάνοντας συνεχώς τη λέξη “μετανοείτε”, ο δεύτερος, που είναι πολιούχος της Σπάρτης, όπου τον γιορτάζουν με μεγάλη λαμπρότητα.Πολλοί οι Στυλιανοί (Στελήδες, Στέλιοι), και οι Στυλιανές (Στέλλες) που ξέρω άλλωστε, ούτε έναν όμως Νίκωνα. Χρόνια πολλά και καλά στους εορτάζοντες και στις εορτάζουσες σήμερα και, βεβαίως στις Αικατερίνες (Κατίνες, Καίτες και όπως αλλιώς τις λέμε), με μια μέρα καθυστέρηση
Δείτε περισσότερα... ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Γράφει ο Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
ΤΙΣ ΤΕΣΣΕΡΙΣ εποχές, για να ’χουμε να πορευόμαστε, μας κληροδοτεί ο δάσκαλος – ποιητής ή ο ποιητής δάσκαλος, αν προτιμάτε Γιάννης Κουβαράς, στη “Διαθήκη” του. Τίποτα, ωστόσο, κατά δήλωσή του, δεν του έχει μείνει για ν’ αφήσει στους μαθητές του, αφού όλα τους τα έχει δώσει. Ζητούνται οι ορισμοί του ποιητή, του δασκάλου και του δασκάλου – ποιητή ή του ποιητή δασκάλου…
ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ μα και του Αγίου Νίκωνα του “Μετανοείτε” σήμερα. Προστάτης των μικρών και των αρρώστων παιδιών που τα “στυλώνει”, μα και των εγκύων γυναικών, ο πρώτος, που ήταν επίσκοπος Παφλαγώνος. Ένα είδος λαϊκού ιεροκήρυκα, που περιόδευσε και κήρυξε σε πολλά μέρη της Ελλάδας (ένα απ’ αυτά και η Κρήτη), επαναλαμβάνοντας συνεχώς τη λέξη “μετανοείτε”, ο δεύτερος, που είναι πολιούχος της Σπάρτης, όπου τον γιορτάζουν με μεγάλη λαμπρότητα.
ΠΟΛΛΕΣ ΟΙ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ του Αγίου Στυλιανού στον τόπο μας (στον Κλαδισό η πιο γνωστή), καμία, εξ όσων γνωρίζω, ωστόσο, του Αγίου Νίκωνα. Πολλοί οι Στυλιανοί (Στελήδες, Στέλιοι), και οι Στυλιανές (Στέλλες) που ξέρω άλλωστε, ούτε έναν όμως Νίκωνα. Χρόνια πολλά και καλά στους εορτάζοντες και στις εορτάζουσες σήμερα και, βεβαίως στις Αικατερίνες (Κατίνες, Καίτες και όπως αλλιώς τις λέμε), με μια μέρα καθυστέρηση…
«ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ με την ψήφο μας, ήρθαν στην εξουσία, επιάσανε το νόημα κι έχουν περιουσία», μας λέει στη σημερινή του μαντινάδα ο Γιάννης Μαλαξιανάκης, που είναι γνωστός σαν Εννιαχωριανός. Δεν ισχύει, βέβαια, αυτό για όλους, να το πούμε αυτό, η γενική εντύπωση ωστόσο είναι άλλη…
ΕΙΔΟΣ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑΣ θεωρεί το κράτος μας το πετρέλαιο θέρμανσης για τα σχολεία. Να βάλουν το χέρι τους στις τσέπες των γονιών οι Σύλλογοί τους κι όλο και κάτι θα βρούνε. Πρόβλημα;
ΝΙΚΗ ΓΙΑ τον Α.Ο. Χανιά, ισοπαλία για τον Κισσαμικό, ήττα για τον Α.Ο. Πλατανιάς προχθές, στους αγώνες που έδωσαν για τα πρωταθλήματα που μετέχουν. Γλυκόπικρη η Κυριακή για τους Χανιώτες φιλάθλους, που θέλουν πάντα νίκες και για τις τρεις ομάδες μας. Για να δούμε, αν θα δούμε κάποια φορά και το τρία στα τρία…
ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΥΒΑΡΑ, φιλόλογο – ποιητή, Αθήνα: Λάβετε φάγετε την αδυναμία μου, λες και στα ποιήματα της “Μέσα Θάλασσας”, της ποιητικής σου συλλογής που είχες την καλοσύνη, να μου στείλεις. Σε μια πρώτη ανάγνωση. Σε μια δεύτερη, και σε μια τρίτη, ωστόσο (κι αν διαβάζονται κι αν ξαναδιαβάζονται τα ποιήματά σου, φίλε!) να μεταλάβουμε απ’ το άγιο δισκοπότηρο της ποίησής σου, για να πάρουμε δύναμη, μας καλείς. Πίετε εξ αυτής πάντες, μας λες με τον δικό σου μοναδικό τρόπο. Έρρωσο! Κατάπολλα τα ευχαριστώ μου, και από εδώ για τα καλά σου λόγια και βέβαια για τη θερμή αφιέρωση…
Ο ΑΝΤΩΝΙΟΣ και ο Οκταβιανός συμφώνησαν να διαιρέσουν τις ρωμαϊκές κτήσεις και να τις μοιραστούν, με σύνορο την Αδριατική. Έτσι ο Οκταβιανός πήρε τις ρωμαϊκές κτήσεις της δυτικής Ευρώπης και ο Αντώνιος την Ελλάδα και την Ανατολή. Τη Σικελία και τη Σαρδηνία συμφώνησαν να τις παραχωρήσουν στον Σέξτο Πομπήιο, που είχε πειρατική ναυτική δύναμη. Αυτός κάλεσε για δείπνο τον Αντώνιο στο πλοίο του, για να σφραγίσουν τη συμφωνία. Ενώ, λοιπόν, το συμπόσιο βρισκόταν στην ακμή του, και ενώ λέγονταν πολλά αστεία για τον Αντώνιο και την Κλεοπάτρα, ο πειρατής Μηνάς πλησίασε τον Πομπήιο και του είπε κρυφά: «Θέλεις να κόψω τις άγκυρες του πλοίου και να σε κάνω κύριο όχι μόνο της Σαρδηνίας και της Σικελίας, αλλά και όλου του ρωμαϊκού κράτους;» Ο Πομπήιος, όταν το άκουσε αυτό σκέφτηκε για λίγο και μετά του απάντησε: «Επρεπε, Μηνά, να το κάνεις αυτό χωρίς να μου το πεις. Τώρα, ας αρκεστούμε σ’ αυτά που πήραμε, γιατί αρνούμαι να γίνω επίορκος». (Από το βιβλίο “Η άλλη όψη της Ιστορίας”, εκδ. “Σαββάλας”).
«Σας κληροδοτώ φίλοι μου/ Τις Τέσσερις Εποχές/ Να ’χετε να πορεύεσθε/ Όταν οι άλλες/ Συγχωνευθούν σε Μία/ Τα ωραία ηλιοβασιλέματα/ Στην Πάργα, στη Θήρα, στη Μήθυμνα/ Μια λωρίδα θάλασσας/ Κιτριές Κορώνη, Φοινικούντα/ Προπαντός τα ωραία ποιήματα/ ΧΑΜΗΛΟΦΩΝΩΣ, ΔΟΞΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, ΕΛΕΝΗ/ΧΑΡΗΣ, 15η ΚΡΑΥΓΗ,… Μυριάδες άλλα/ Τους λίγους μου στίχους/ Ίσκιους κι απόηχους/ Αγαπημένων ποιητών/ Τα λίγα μου υπάρχοντα/ Στους άρχοντες άστεγους/ Που δεν τα χρειάζονται/ Σας αφήνω τον ίσκιο μου/ Ν’ αναπαύεστε Εν ώρα μεσημβρινής νοσταλγίας/ Και σε σας μαθητές μου/ Τι να αφήσω/ Που όλα μου τα πήρατε;»
Το ποίημα “Η Διαθήκη μου” του Γιάννη Κουβαρά.
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)
Χανιώτικα νέα (26.11.2013)


Read more: http://www.haniotika-nea.gr/sta-petachta-15/#ixzz2lkqkUjuU
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου