Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

ΕΥΦΗΜΕΣ ΜΝΕΙΕΣ

"Η εφημερίδα Χανιώτικα νέα αποτελεί ένα φαινόμενο για τον τοπικό Τύπο στην Ευρώπη. Στη Γαλλία υπάρχουν επίσης εφημερίδες, οι οποίες δεν είναι εθνικής κυκλοφορίας, αλλά συνήθως είναι περιφερειακές. Δεν περίμενα ειλικρινά ότι στην Ελλάδα υπάρχουν ημερήσιες τοπικές εφημερίδες με 64 σελίδες καθημερινά, όταν οι εφημερίδες των Αθηνών έχουν 56 σελίδες."  Νίκος Σμυρναίος, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Τουλούζης (Γαλλία)
Δείτε περισσότερα...  ΕΥΦΗΜΕΣ ΜΝΕΙΕΣ
Οταν συνωμοτεί το σύμπαν για μια εφημερίδα (1)
Οταν θέλουμε κάτι, όσο άπιαστο κι αν φαίνεται αυτό, δεν έχουμε παρά να βάλουμε το σύμπαν να συνωμοτήσει και θα το πετύχουμε. Κάπως έτσι θα σκέφτηκαν, κατά τη γνώμη μου, παραφράζοντας ελάχιστα τη γνωστή φράση του Πάουλο Κοέλιο από  τον “Αλχημιστή” του, οι δασκάλες τους 4ου Νηπιαγωγείου Κισάμου, η Αννα Σταθουδάκη και η Ευανθία Ελευθεριάδου και πήραν… αμπάριζα, όπως έγραψε η και γειτόνισσά μου στη σελίδα Φωτεινή Σεγρεδάκη. Να φτιάξουν μια ξεχωριστή παιδική πρωτίστως, αλλά όχι μόνο, εφημερίδα, που θα έχει σαν σημεία εκκίνησης, αναφοράς και κατάληξης τα νηπιάκια τους ήθελαν και “αμ έπος αμ έργον” έβαλαν στον σβούρο, σε ρόλο ειδικού συνεργάτη, όλο το καστελιανό σύμπαν που μπορούσε να βοηθήσει: Τον Σύλλογο Γονέων του Σχολείου, τον εκδότη της τοπικής εφημερίδας “Νέοι Ορίζοντες” Αντώνη Μουντάκη, την αρθρογράφο της εφημερίδας μας Φωτεινή Σεγρεδάκη, την ειδική στην ψηφιακή επεξεργασία και τη σελιδοποίηση Ελένη Τουλουπάκη, τη νηπιαγωγό με Msr στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση Αλεξία Σπανουδάκη, τον εικαστικό Θοδωρή Παρασκάκη, τον υπεύθυνο του βιβλιοπωλείου της Μητρόπολης Κισάμου και Σελίνου Μανόλη Μποτωνάκη, τη φωτογράφο Αφροδίτη Σγουρομάλλη, τον…, την… Αλλο να σας το περιγράψω κι άλλο να το δείτε με τα μάτια σας το αποτέλεσμα. Αλλη αίσθηση να περιδιαβάζει κανείς στις 8 (οκτώ) μεγάλου σχήματος, δημοσιογραφικά στημένες και με πλούσιο φωτογραφικό υλικό διανθισμένες σελίδες των “Μαντάτων” του 4ου Νηπιαγωγείου!! Το γράφω και το υπογράφω. Ποτέ στα 17 χρόνια ζωής που μετρά ο ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ (γεννήθηκε στις 4 Απριλίου 1997), του οποίου έχω την επιμέλεια, δεν έφτασε σ’ αυτόν τέτοιας λογής έντυπο από Νηπιαγωγείο. Και ως προς το μέγεθος και ως προς την εμφάνιση και ως προς το περιεχόμενο.
Και, βέβαια, ως προς τις διαδικασίες δημιουργίας του. Το είπα και στην κυρία Αννα, τη μια απ’ τις δυο δασκάλες των παιδιών, όταν την πήρα τηλέφωνο για ευχαριστίες και συγχαρητήρια, με το που έφτασαν στα χέρια μου “ΤΑ ΜΑΝΤΑΤΑ”, μαζί μ’ ένα πολύ ευγενικό γράμμα των παιδιών. Εχουμε έτοιμο το 2ο φύλλο και σχεδιάζουμε να βγάλουμε μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς που διανύουμε άλλο ένα, μου είπε πάνω στην κουβέντα. Εμεινα! Συνήλθα, όμως, αμέσως. Ποιος είπε ότι σταματά η συνωμοσία του σύμπαντος, όταν θέλουμε πολύ να συνεχιστεί;
(5)         
Οταν συνωμοτεί το σύμπαν για μια εφημερίδα (2)
Σαν προλογικό σημείωμα για τον ΠΑΙΔΟΤΟΠΟ του Σαββάτου (15 Μαρτίου) άρχισα να γράφω την πρώτη σημερινή εύφημη μνεία, λίγο πριν την τελειώσω, ωστόσο, άλλαξα γνώμη. Κι αν αξίζουν εύφημης μνείας “ΤΑ ΜΑΝΤΑΤΑ”, σκέφτηκα και… ο κύβος ερρίφθη. Να γράψω άλλον πρόλογο και να μπει αυτός που είχα σχεδόν απογράψει στις εύφημες μνείες αποφάσισα. Ξαναδιαβάζοντάς τον, ωστόσο, ολοκληρωμένο, ο νους μου πήγε σε μια άλλη, ασύγκριτα μεγαλύτερη και σε άλλο επίπεδο περίπτωση… συνωμοσίας του σύμπαντος για εφημερίδα και ο κύβος… ξαναερρίφθη. Καλά το καταλάβατε! Για την εφημερίδα μας, τα “Χανιώτικα νέα” και με αφορμή την πρόσφατη παρουσίασή της “ως πετυχεμένου μοντέλου λειτουργίας ημερήσιας τοπικής εφημερίδας” σε διεθνές συνέδριο που έγινε στο φημισμένο βρετανικό Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, η αναφορά. “Τα Νέα τα Χανιώτικα θαυμάζει όλ’ η χώρα/ μα έφτασε η φήμη της και στην Οξφόρδη τώρα”. Η μαντινάδα, που έγραψε για να εκφράσει τη χαρά του, μα και τη χαρά όλων των αναγνωστών για το γεγονός, ο γνωστός μαντιναδολόγος Ηλίας Σταματάκης (βλ. και “στα πεταχτά”, 13-3-2014).
“Η εφημερίδα Χανιώτικα νέα αποτελεί ένα φαινόμενο για τον τοπικό Τύπο στην Ευρώπη. Στη Γαλλία υπάρχουν επίσης εφημερίδες, οι οποίες δεν είναι εθνικής κυκλοφορίας, αλλά συνήθως είναι περιφερειακές. Δεν περίμενα ειλικρινά ότι στην Ελλάδα υπάρχουν ημερήσιες τοπικές εφημερίδες με 64 σελίδες καθημερινά, όταν οι εφημερίδες των Αθηνών έχουν 56 σελίδες. Εντύπωση μου έκανε επίσης ο μεγάλος αριθμός των σελίδων μικρών αγγελιών καθώς και οι διάφορες ανακοινώσεις. Το γεγονός επίσης ότι η εφημερίδα έχει ένα δικό της δίκτυο διανομής και ότι δεν στηρίζεται στις ταχυδρομικές ενισχύσεις είναι επίσης σημαντικό και δείχνει μία οικονομική ανεξαρτησία και συνεπώς πολιτική και δημοσιογραφική ανεξαρτησία”. Τα που ανέφερε, μεταξύ των άλλων, ο ελληνικής καταγωγής επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου της Τουλούζης στη Γαλλία Νίκος Σμυρναίος, ενώ η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας των Η.Π.Α. (στη φωτογραφία με τον καθηγητή του Α.Π.Θ. Αντώνη Σκαμνάκη) που έχει μελετήσει τον κοινοτικό Τύπο στις Η.Π.Α. κι έχει εκδώσει αρκετά βιβλία για το θέμα αυτό υπογράμμισε ότι “τα Χανιώτικα νέα είναι ένα παράδειγμα μελέτης και ότι θα την ενδιέφερε να επισκεφθεί την Κρήτη για να τα μελετήσει από κοντά”. Και διεθνής αναγνώριση για τα “Χανιώτικα νέα”, λοιπόν, που βέβαια μόνο τυχαία δεν ήρθε. “Προηγήθηκαν σκληροί αγώνες σχεδόν 47 χρόνων με αγωνίες, ρίσκα, στοιχήματα ζωής, φθόνους, «χτυπήματα», προβληματισμούς, ξενύχτια διλήμματα”, έγραψε τις προάλλες (13 Μαρτίου) στη στήλη του ο Στ. Γ. Κλώρης και απένειμε τα εύσημα πρωτίστως στον Γιάννη και την Ελένη Γαρεδάκη και στη συνέχεια στους συνεργάτες, μα και στους αναγνώστες της εφημερίδας. “Για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολλή”, μας λέει ο Οδυσσέας Ελύτης στο “Αξιον εστί”.
Και για να συνωμοτήσει το σύμπαν, όπως έχει συνωμοτήσει στη συγκεκριμένη περίπτωση των “Χανιώτικων νέων” και να συνεχίσει να συνωμοτεί, επίσης. Καλή συνέχεια!
Χανιώτικα νέα (17.03.2014)


Read more: http://www.haniotika-nea.gr/otan-sinomoti-simpan-gia-mia-efimerida/#ixzz2wEq9TxHG
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου