Σάββατο 8 Μαρτίου 2014

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

“ΓΥΝΑΙΚΑ πλάσμα τρυφερό, τον κόσμο ομορφαίνει/ με νάζια και με πείσματα τον άνδρα κουζουλαίνει”. Από μια γυναίκα, τη μαντιναδολόγο μας τη Νεκταρία Θεοδωρογλάκη, η σημερινή μαντινάδα. Και τιμής ένεκεν. Και για την ίδια και για τις γυναίκες… Χρόνια σας πολλά, φίλες αναγνώστριες!
Δείτε περισσότερα... ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Γράφει ο Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
“Η ΓΥΝΑΙΚΑ δημιουργήθηκε από το πλευρό του άντρα και όχι από τα πόδια για να μη ποδοπατιέται, όχι από το κεφάλι για να μην είναι ανώτερη, αλλά από τα πλευρά για να είναι ίση, που βρίσκεται κάτω από το μπράτσο για να προστατεύεται και ν’ αγαπιέται”. Από το Διαδίκτυο.
ΣΤΙΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ των γυναικών τόσο στην Ευρώπη όσο και στις Η.Π.Α. που ζητούσαν στις αρχές του 20ού αιώνα ίσα δικαιώματα, καλύτερες συνθήκες εργασίας και δικαίωμα ψήφου έχει τις ρίζες της η καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας που γιορτάζεται κάθε χρόνο, σαν σήμερα, 8 Μαρτίου. Στην πορεία, ωστόσο, το αγωνιστικό – πολιτικό νόημα του εορτασμού έχασε την αίγλη του και η ημέρα έμεινε σαν μια πρώτης τάξης ευκαιρία για τους άνδρες να εκφράσουν την αγάπη τους στο λεγόμενο “ασθενές” φύλο. Χρόνια σας πολλά, φίλες αναγνώστριες.
“ΓΥΝΑΙΚΑ πλάσμα τρυφερό, τον κόσμο ομορφαίνει/ με νάζια και με πείσματα τον άνδρα κουζουλαίνει”. Από μια γυναίκα, τη μαντιναδολόγο μας τη Νεκταρία Θεοδωρογλάκη, η σημερινή μαντινάδα. Και τιμής ένεκεν. Και για την ίδια και για τις γυναίκες…
“ΕΙΝΑΙ οξύμωρο ο ελληνικός λαός να καλείται να υλοποιεί, άνευ συζητήσεως, επώδυνα προαπαιτούμενα και υποχρεώσεις και η Γερμανία να αρνείται να συνομιλήσει για υποχρεώσεις που εκκρεμούν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο”. Του τα ’ψαλε και μάλιστα κατάμουτρα του Γερμανού προέδρου ο δικός μας. Κάλλιο αργά παρά ποτέ από μια άποψη…
ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ λέει ότι διαφωνούν για την κρίση στην Ουκρανία σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Να δείτε ότι στην επόμενη τηλεφωνική τους επικοινωνία θα διαφωνήσουν ότι συμφωνούν. Σε δουλειά να βρίσκονται και η δουλειά να γίνεται.
ΑΠΟ ΣΙΓΑΝΟ ποταμό ψηλά τα ρούχα σου! Οχι, δεν μιλούσαμε για το υπό ίδρυση κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη με τον φίλο μου τον γερω – δάσκαλο, όταν “πέταξε”, εν είδει ρουκέτας τη γνωστή παροιμία. Για τους υποψηφίους δημάρχους στους Δήμους του Νομού μας ήταν η κουβέντα μας. Κι αν υπάρχουν υποψήφιοι δήμαρχοι, σιγανά ποτάμια!
ΕΙΝΑΙ ισοπεδωτικό και άδικο να πει κανείς ότι Μας Κλέβαν Ολες οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Κάθε κανόνας, όπως πάντα, έχει τις εξαιρέσεις του. Να το πούμε αυτό.
και οι ΛΙΘΟΙ κεκράζονται! Παλλαϊκό το όχι του τόπου στην καταστροφή του χημικού οπλοστασίου στη Μεσόγειο αύριο, Κυριακή 9 Μαρτίου, στις 12 το μεσημέρι, στο λιμάνι της Σούδας. Η Μεσόγειος ανήκει στους λαούς της! Δική τους υπόθεση η σωτηρία της!
ΟΙ ΑΙΓΥΠΤΙΟΙ, εκτός από το κλίμα τους, που ήταν διαφορετικό από αυτό των άλλων χωρών, είχαν όλα σχεδόν τα ήθη και έθιμά τους αντίθετα από αυτά των άλλων ανθρώπων. Στην Αίγυπτο οι γυναίκες πήγαιναν στην αγορά και αυτές έκαναν το λιανεμπόριο, ενώ οι άνδρες έμεναν στο σπίτι και ύφαιναν. Και ενώ οι άλλοι άνθρωποι ύφαιναν σπρώχνοντας το υφάδι προς τα επάνω, αυτοί το έσπρωχναν προς τα κάτω. Τα φορτία οι άνδρες τα κουβαλούσαν στο κεφάλι τους, ενώ οι γυναίκες στους ώμους. Οι γυναίκες ουρούσαν όρθιες, ενώ οι άνδρες καθιστοί. Οι Αιγύπτιοι αποπατούσαν μέσα στα σπίτια τους, αλλά έτρωγαν έξω στους δρόμους, με το επιχείρημα ότι οι αισχρές ανάγκες πρέπει να γίνονται κρυφά και οι μη αισχρές φανερά. Ιέρειες δεν υπήρχαν καθόλου, ούτε για Θεούς ούτε για Θεές. Ολων των θεοτήτων οι ιερείς αρσενικών και θηλυκών ήταν άνδρες. Τα αγόρια δεν ήταν υποχρεωμένα να τρέφουν τους γονείς των, αν δεν το ήθελαν, αλλά τα κορίτσια ήταν υποχρεωμένα, έστω και αν δεν το ήθελαν. (Από το βιβλίο “Η άλλη όψη της Ιστορίας”, εκδ. “Σαββάλας”).
“Είμαι η πρώτη και η έσχατη/ Εκείνη που τιμούν και περιφρονούν/ Η αγία και η πόρνη/ Η παρθένος και η σύζυγος/ Η γνώση και η άγνοια/ Η δύναμη και ο φόβος/ Η άθεη και το μεγαλείο του Θεού”.
Γνωστικός ύμνος στη γυναίκα, 5ος αιώνας μ.Χ.
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)
Χανιώτικα νέα (08.03.2014)


Read more: http://www.haniotika-nea.gr/sta-petachta-71/#ixzz2vNAdlB9c
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου