Πέμπτη 1 Μαΐου 2014

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...  Δική μας (;) υπόθεση να γυρίζουμε αργά ή γρήγορα τον τροχό του χρόνου ή να τον κρατάμε σε ακινησία. Δική μας(;) υπόθεση να ξεχνάμε ή να θυμούμαστε. Ωστόσο, οι οδοί των Εργατών του Σικάγου, των Εκτελεσθέντων της Καισαριανής και του Αλέκου Παναγούλη, για να μείνουμε μόνο σ’ αυτές τις τρεις σήμερα, είναι πάντα εκεί που εκείνοι χάραξαν για μας δείχνουν την πλατεία της συλλογικής, μα και της ατομικής ευθύνης.
Δε'ιτε περισσότερα... ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Φίλες και φίλοι, Χριστός Ανέστη!
“ΤΟΥ ΜΑΓΙΟΥ ροδοφαίνεται η μέρα/ π’ ωραιότερη η φύση ξυπνάει/ και την κάνουν λαμπρά και γελάει/ πρασινάδες, αχτίνες, νερά./ Ανθη κι άνθη βαστούνε στο χέρι/ παιδιά κι άντρες, γυναίκες και γέροι/ ασπροεντύματα, γέλια και κρότοι,/ όλοι οι δρόμοι γιομάτοι χαρά…/ Να χαρείτε του χρόνου τη νιότη,/ άντρες, γέροι, γυναίκες, παιδιά”. Διονύσιος Σολωμός.
ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ σήμερα, καλό και ευωδιαστό μήνα, λοιπόν, να ’χουμε και βέβαια καλό βόλι σε όλους! Είναι και μήνας εκλογών, βλέπετε, ο φετινός Μάιος, μην ξεχνιόμαστε.
ΑΣ ΤΑ πάρουμε όμως, τα πράγματα με τη σειρά, έχοντας εξαρχής, ωστόσο, υπόψη μας αυτό που και ο πρώτος… κατά τα πρεσβεία μαντιναδολόγος μας, ο Ηλίας ο Σταματάκης, μας επισημαίνει με τη σημερινή του μαντινάδα: “Εργατική Πρωτομαγιά η εργατιά γιορτάζει/ αυτή που το γλυκό ψωμί με τον ιδρώτα βγάζει”.
ΚΑΙ ΓΙΟΡΤΗ των λουλουδιών, αλλά και γιορτή των εργατών, η σημερινή μέρα, λοιπόν. Ορόσημο για τους αγώνες των εργαζομένων η Πρωτομαγιά, που επιμένουν να τη θεωρούν σαν μέρα απεργίας και όχι μέρα αργίας. Σαν σήμερα το 1886 έγιναν οι μεγάλες αιματοβαμμένες απεργιακές διαδηλώσεις στο Σικάγο με σύνθημα: “Οκτώ ώρες δουλειά, οκτώ ώρες ανάπαυση, οκτώ ώρες ύπνο”.
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ το 1892, έγινε η πρώτη πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στην Ελλάδα απ’ τον Σοσιαλιστικό Σύλλογο του Καλλέργη… Σαν σήμερα, το 1944 εκτελέστηκαν στην Καισαριανή απ’ τις γερμανικές δυνάμεις της Κατοχής οι 200 Ελληνες κομμουνιστές πατριώτες, μέσα σ’ αυτούς κι ο Ναπολέος (κατά Κώστα Βάρναλη) Σουκατζίδης. Σαν σήμερα, το 1977, βρήκε σε “τροχαίο” δυστύχημα κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες ο άνθρωπος – σύμβολο της Αντίστασης στη Χούντα των Συνταγματαρχών Αλέκος Παναγούλης.
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...  Δική μας (;) υπόθεση να γυρίζουμε αργά ή γρήγορα τον τροχό του χρόνου ή να τον κρατάμε σε ακινησία. Δική μας(;) υπόθεση να ξεχνάμε ή να θυμούμαστε. Ωστόσο, οι οδοί των Εργατών του Σικάγου, των Εκτελεσθέντων της Καισαριανής και του Αλέκου Παναγούλη, για να μείνουμε μόνο σ’ αυτές τις τρεις σήμερα, είναι πάντα εκεί που εκείνοι χάραξαν για μας δείχνουν την πλατεία της συλλογικής, μα και της ατομικής ευθύνης.
ΤΑΣΟ ΣΟΥΛΑΚΑΚΗ, πρώην δήμαρχο Αλεξανδρούπολης, Αλεξανδρούπολη: Διάβασα με ξεχωριστό ενδιαφέρον, σαν να ήταν μυθιστόρημα, το αφιερωμένο στην οικογένειά σας, στους αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στους συμπολίτες σας, στους συνεργάτες σας στα 12 χρόνια της δημαρχίας σας κ.λπ., 272 μεγάλου σχήματος βιβλίο σας “Στην πόλη και στον Δήμο. Μια αφήγηση, μια εξομολόγηση” που είχατε την καλοσύνη να μου στείλετε. Τι καλά να το διάβαζαν όλοι όσοι κατεβαίνουν στον εκλογικό στίβο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης! Μια απ’ τις πολλές σκέψεις που έκαμα!
ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Κρήτη την Πρωτομαγιά μουντζουρώνανε τα παιδιά τους με κατράμι πάνω από τα φρύδια. Κάνουν, με κατράμι πάλι, έναν σταυρό στην πόρτα του σπιτιού για το κακό μάτι. Στην Αγιάσο της Λέσβου οι γυναίκες κάνουν αποβραδίς σταυρούς πάνω στην πόρτα του σπιτιού με το μέλι για να περνούν οι γαμπροί και να κολλούν! Αλλού ραντίζουν το σπίτι με καινούργιο νερό της βρύσης ή με θαλασσινό νερό όπως στην Κορώνη. Ραντίζουν και τα κεφάλια των παιδιών τους. Αν έβρεχε την Πρωτομαγιά, το νερό της βροχής το χρησιμοποιούσαν για να πήξουν το τυρί αντί για μαγιά. Και οι γυναίκες βρέχανε τα μαλλιά τους για να μεγαλώνουν (Κοτύωρα). Μάγια λοιπόν και μαγικά τον μήνα Μάη (Πηγή: Αικατερίνη Τσοτάκου – Καρβέλη “Λαογραφικό Ημερολόγιο”.
“[...] Ετούτη η μάντρα αντίκρυ σου, το σύνορο του κόσμου./ Σ’ αυτήν επάνω βρόντηξαν ο Διγενής κι ο Χάρος./ Ητανε πρώτη του Μαγιού, φως όλα μέσα κι έξω/ (έξω τα χρυσολούλουδα και μέσα η καλωσύνη)/ που αράδιασε πα στο σοβά πισθάγκωνα δεμένους/ και θέρισε με μπαταριές, οχτρός Ελληνομάχος,/ όχι έναν, δυο ή τρεις… διακόσια παλληκάρια./ Δεν ήρθαν μελλοθάνατοι με κλάμα και λαχτάρα,/ μον’ ήρθανε μελλόγαμπροι με χορό και τραγούδι./ Και πρώτος άρχος του χορού, δυο μπόγια πάνω απ’ όλους,/ κι από το Χάρο τρεις φορές πιο πάνου ο Ναπολέος [...]”.
Από το ποίημα “Πρωτομαγιά 1943” του Κώστα Βάρναλη.
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)
Χανιώτικα νέα (01,05.2014)


Read more: http://www.haniotika-nea.gr/sta-petachta-90/#ixzz30Sb1Ygp9
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου