Τρίτη 1 Ιουλίου 2014

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ


ΑΛΩΝΑΡΗ τον έλεγε τον δεύτερο μήνα του καλοκαιριού ο λαός μας. Τι εποχές κι αυτές με τ’ αλώνια, τις θεμωνιές και το βολόσυρο! Τι σημαίνουν οι λέξεις “αλώνια”, “θεμωνιές” και “βολόσυρος”; Παραπέρα.Τι είναι το “θρινάκι” και τι το “κόσκινο”; Ακόμη παραπέρα. Τι πάει να πει η λέξη “μούλε” και τι η λέξη “δούλα”; Αχ αυτή η “μαρμάγκα” του λεγόμενου πολιτισμού!
Δείτε περισσότερα... ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Γράφει ο Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
ΝΑ ΓΡΑΦΕΙΣ τα “πεταχτά” “παρά θιν αλός” στην παραλία του Καλαμιού συγκεκριμένα, κάτω απ’ τον ίσκιο των αρμυρικιών. Επρεπε να προχωρήσει για τα καλά το καλοκαίρι για να αποφασίσω να ξεκινήσω τα φετινά μπάνια. Το έκτο (6ο) θεού θέλοντος σήμερα, 1η Ιουλίου. Καλό μήνα!
ΑΝΟΙΓΩ παρένθεση. “Δίπλα στο κύμα”, μεταφράζουν την ομηρική φράση “παρά θιν αλός” που βρίσκεται και στην “Ιλιάδα” και στην “Οδύσσεια” ο Νίκος Καζαντζάκης και ο Ιωάννης Θ. Κακριδής. “Στην ακρογιαλιά”, τη μεταφράζουν άλλοι. Κλείνω την παρένθεση.
ΑΛΩΝΑΡΗ τον έλεγε τον δεύτερο μήνα του καλοκαιριού ο λαός μας. Τι εποχές κι αυτές με τ’ αλώνια, τις θεμωνιές και το βολόσυρο! Τι σημαίνουν οι λέξεις “αλώνια”, “θεμωνιές” και “βολόσυρος”; Παραπέρα.Τι είναι το “θρινάκι” και τι το “κόσκινο”; Ακόμη παραπέρα. Τι πάει να πει η λέξη “μούλε” και τι η λέξη “δούλα”; Αχ αυτή η “μαρμάγκα” του λεγόμενου πολιτισμού!
“ΜΠΛΟΥΜ! Στη θάλασσα πηδάει/ όλη η Ελλάδα κολυμπάει”! Ετσι τελειώνει το ποίημά της “Ιούλιος” η Ρένα Καρθαίου, περιγράφοντας “τα μπάνια του λαού”. Αλλη η γλώσσα των ποιητών, άλλη η γλώσσα των πολιτικών….
ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ Αναργύρων, Κοσμά και Δαμιανού, σήμερα! Γιατροί, καλά καλοί γιατροί, ήταν στην εποχή τους τα δυο αδέλφια, ο Κοσμάς κι ο Δαμιανός, που γιάτρευαν μάλιστα δωρεάν, γι’ αυτό πήραν το όνομα Ανάργυροι. Ιδιαίτερα ενδιαφέρον το συναξάρι τους, που, όπως γράφει στο βιβλίο της “Λαογραφικό Ημερολόγιο” η Αικατερίνη Τσοτάκου – Καρβέλη “τους αποδίδονται πολλά θαύματα που πραγματοποιούνται είτε με την άμεση επέμβασή τους είτε με οδηγίες που δίνουν μέσ’ απ’ τα όνειρά των πασχόντων”.
ΒΕΒΑΙΩΣ και γιορτάζουν ο Ανάργυρος και η Ανάργυρη, ο Κοσμάς και η Κοσμία, ο Δαμιανός και η Δαμιανή σήμερα, όπως και στη 1 Νοεμβρίου που επίσης τιμάται η μνήμη των Αγίων τους, άλλωστε. Για τις Αργυρές και τους Αργύρηδες, ωστόσο, μπορεί και ναι μπορεί και όχι, καθώς υπάρχει Αγία Αργυρή που τιμάται στις 30 Απριλίου. Εν πάση περιπτώσει και… εν περιπτώσει πάση “χρόνια πολλά και καλά” σ’ όλους και όλες, όσοι και όσες γιορτάζουν.
“ΣΑΝ ΤΑ θεριά παλέψατε ως τη στερνή την ώρα/ και η πατρίδα σας τιμά άξια παιδιά της τώρα”. Η μαντινάδα που μου έστειλε ο φίλος μοναχός μόλις τέλειωσε ο αγώνας που έδωσε η Εθνική μας ομάδα εναντίον της Κόστα Ρίκα. Διαφορετική η προσέγγιση που έκανε ο Ηλίας ο Σταματάκης. “Στο Μουντιάλ την έπαθε στην μπάλα η Ελλάδα/ στην Κόστα Ρίκα σκόνταψε κι έχασε την οκτάδα”. Η δική του μαντινάδα που τη συνόδευσε με το σχόλιο “Αλλο κακό να μην μας βρει”…
ΑΡΓΥΡΩ ΜΟΥΝΤΑΚΗ, δασκάλα Γερμανικών – συγγραφέα, Χανιά: Δεν διάβασα ακόμα τα βιβλία σου “Το υπναρούδι και η Ελεάνα σε φανταστικές περιπέτειες” (εκδ. “Πατάκη” 2013) και “Το κορίτσι του Πέτρου” (εκδ. “Μεταίχμιο”, 2014) που μου χάρισες τις προάλλες. Ανυπομονώ να το κάμω, ωστόσο, κρίνοντας και “εξ ονύχων τον λέοντα” καθώς φυλλομετρώντας τα είδα πόσο “τραβηχτικό” και για τους μεγάλους και όχι μόνο για τα παιδιά είναι το γράψιμό σου. Ολόθερμα τα συγχαρητήριά μου, Αργυρώ! Χαίρομαι ιδιαίτερα που μια δική μας κοπελιά, μια νέα Χανιώτισσα, “παίζει” Εθνική Ελλάδος στον χώρο της Παιδικής Λογοτεχνίας!
Ο ΗΡΑΚΛΕΙΔΗΣ έτρεφε από μικρό ένα φίδι και όταν κατάλαβε ότι σύντομα θα πεθάνει, διέταξε έναν από τους πιστούς του ακολούθους, μόλις έρθει το μοιραίο να κρύψει το σώμα του και να βάλει στο φέρετρο το φίδι, για να νομισθεί ότι αυτός πήγε στους θεούς. Ολα αυτά έγιναν σύμφωνα με τη θέλησή του. Και καθώς οι συμπατριώτες του Ηρακλείδη είχαν μαζευτεί για να τον προπέμψουν στην τελευταία του κατοικία και τον επαινούσαν, το φίδι από τον θόρυβο πετάχτηκε έξω από τα καλύμματα και προκάλεσε, όπως ήταν φυσικό, μεγάλη ταραχή! Υστερα όμως αποκαλύφθηκαν τα πάντα και αποδείχτηκε ποιος πραγματικά ήταν ο Ηρακλείδης. Από το βιβλίο “Η άλλη όψη της Ιστορίας”, εκδ. “Σαββάλας”.
“Γέμισε χρυσάφι ο κάμπος,/ γέμισαν τα μάτια θάμπος./ Φως το αλώνι του Αλωνάρη,/ ήλιο ξέχειλο και στάρι./ Τρεμουλιάζει, αχνός, η μέρα/ μες στον διάφανον αιθέρα./ Και του τζίτζικα το πριόνι,/ όσο πάει και δυναμώνει./ Το θερμόμετρο ανεβαίνει,/ σπίτι του κανείς δε μένει./ Μπλουμ! Στη θάλασσα πηδάει/ όλη η Ελλάδα κολυμπάει ”.
Το ποίημα “Ιούλιος” της Ρένας Καρθαίου.
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)
Χανιώτικα νέα (01.07.2014)

Read more: http://www.haniotika-nea.gr/sta-petachta-125/#ixzz36DLvh1n7
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου