Σάββατο 9 Αυγούστου 2014

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

ΜΕΤΑ τη Χιροσίμα, τρεις μέρες αργότερα, σαν σήμερα, το Ναγκασάκι! Πριν από 69 χρόνια… Δεν έφτανε το ένα “πυρηνικό” έγκλημα κατά της ανθρωπότητας “έπρεπε” να συμπληρωθεί μ’ ένα δεύτερο. “Επρεπε” να φτάσουν συνολικά τους 200.000, σε βάθος χρόνου, οι νεκροί στην Ιαπωνία. Επρεπε! Πόσο ψεύτικες φαίνονται όταν χάσουν τα εισαγωγικά που τις έχουν ντύσει, κάποιες λέξεις…
Δείτε περισσότερα... ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
«ΣΕ ΠΑΛΙΟΤΕΡΕΣ εποχές, τα έθνη ζούσαν με αμοιβαία άγνοια και στην πραγματικότητα το ένα μισούσε ή φοβόταν το άλλο. Το πνεύμα της αδελφικής συνεννόησης μεταξύ τους ας κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος. Με αυτή την πίστη, εγώ, ένας γέρος άνθρωπος χαιρετώ εσάς, Ιάπωνες μαθητές, από μακριά και ελπίζω πως η γενιά σας κάποτε θα τοποθετήσει τη δική μου στην ντροπή!». Αλμπερτ Αϊνστάιν. Προς τους μαθητές των σχολείων της Ιαπωνίας.
ΜΕΤΑ τη Χιροσίμα, τρεις μέρες αργότερα, σαν σήμερα, το Ναγκασάκι! Πριν από 69 χρόνια… Δεν έφτανε το ένα “πυρηνικό” έγκλημα κατά της ανθρωπότητας “έπρεπε” να συμπληρωθεί μ’ ένα δεύτερο. “Επρεπε” να φτάσουν συνολικά τους 200.000, σε βάθος χρόνου, οι νεκροί στην Ιαπωνία. Επρεπε! Πόσο ψεύτικες φαίνονται όταν χάσουν τα εισαγωγικά που τις έχουν ντύσει, κάποιες λέξεις…
ΩΣΤΟΣΟ η ζωή στην Ιαπωνία, στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου (!) συνεχίζεται. Σ’ ολόκληρο τον πλανήτη Γη η ζωή συνεχίζεται. Ετσι όπως συνεχίζεται. Και υπό την απειλή ενός πυρηνικού ολοκαυτώματος, η ζωή συνεχίζεται. Με την ελπίδα ότι οι ενυπάρχοντες φύλακές της δεν θ’ αφήσουν τους κάθε λογής Τρούμαν να ξανασπείρουν τον τρόμο… Ας αλλάξουμε, όμως, θέμα.
ΠΩΣ ΛΕΓΑΜΕ κάποτε “ο βασιλεύς απέθανε, ο βασιλεύς είναι εδώ”. Κάπως έτσι θα λέμε τώρα το άλλο: “Η τρόικα έφυγε, η τρόικα είναι εδώ”. Τα μάθατε τα νέα, δεν τα μάθατε; Μπορεί η “λαομίσητη” τρόικα να διαλύθηκε, δίνοντας την ευκαιρία στους κυβερνώντες να λένε ότι την έδιωξαν και ότι “έσκισαν” τα μνημόνια, το “φάντασμά” της, ωστόσο, με τη μορφή μιας ειδικής εποπτικής ομάδας της Κομισιόν, θα συνεχίσει να πλανάται στην Αθήνα. Σιγά που θα μας άφηναν δίχως προστασία οι δικοί μας!
«ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ κόμματα εξουσίας αντέγραψαν το ένα το άλλο και με τους θηριώδεις δανεισμούς αντί επενδύσεων παραγωγικών, “βρώμισαν” (η λέξη του Κοραή) τον κρατικό μηχανισμό με διευθύνοντες συμβούλους, επιτροπές πολυμίσθων και παράπλευρες “μη κυβερνητικές οργανώσεις”, που μαζί με τους ανεξέλεγκτους επιχειρηματίες παρέδωσαν τον λαό διά χειρός των πολιτικών (κομματικών και όχι εθνικών) στους Δανειστές και στα Μνημόνια». Από τον “βοριά” στην εφ. “Χριστιανική” (Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014) το σχόλιο. Η εξουσία φθείρει και διαφθείρει. Το σχόλιο του γράφοντος, επί του σχολίου…
«Ο ΚΑΥΣΩΝΑΣ από τη μιά, οι φόροι απ’ την άλλη/ συνταξιούχοι, μισθωτοί θα τροζαθούνε πάλι». Απ’ τη Νεκταρία Θεοδωρογλάκη η σημερινή μαντινάδα. Θα… αποτροζαθούνε ήθελε να πει, αλλά δεν της έβγαινε σωστά ο στίχος. Και να ’τανε μόνο αυτοί, καημός δεν ήτανε!
ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ φορά ανέβηκε στο δεύτερο σκαλί του βάθρου στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κολύμβησης ΑμεΑ ο Χανιώτης αθλητής Αντώνης Τσαπατάκης. Και στο πρώτο με το καλό!
ΟΤΑΝ Ο ΞΕΡΞΗΣ προετοιμαζόταν για την εκστρατεία του εναντίον της Ελλάδας και είχε συγκεντρώσει το πολυάριθμο στράτευμά του, οι Ελληνες έστειλαν τρεις κατάσκοπους στις Σάρδεις για να μάθουν περισσότερες λεπτομέρειες. Οι κατάσκοποι πράγματι εκτέλεσαν το έργο που τους είχε ανατεθεί, συνελήφθησαν όμως από τους Πέρσες, βασανίστηκαν και επρόκειτο να εκτελεστούν. Οταν όμως, ο Ξέρξης πληροφορήθηκε το γεγονός, διέταξε να αφεθούν ελεύθεροι και να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Πίστευε ότι μόλις οι κατάσκοποι θα περιέγραφαν το μέγεθος και τη λαμπρότητα του περσικού στρατού, οι Ελληνες θα τρόμαζαν και θα δήλωναν υποταγή. Ετσι ο Ξέρξης θα απέφευγε την πολυδάπανη εκστρατεία. Με την ίδια, περίπου, λογική, όταν βρισκόταν στον Ελλήσποντο, άφησε να περνούν ελεύθερα τα πλοία που μετέφεραν σιτάρι στην Ελλάδα, λέγοντας ότι το σιτάρι αυτό προοριζόταν να θρέψει τον δικό του στρατό. (Από το βιβλίο “Η άλλη όψη της Ιστορίας”, εκδ. “Σαββάλας”).
“Ε, Τσάρλυ, τραβήξου από τον ήλιο/ Σήμερα, έπεσε η Ατομική…/ Σήμερα στα λιμάνια,/ οι σωματέμποροι και οι πορτοφολάδες/ μπορούν να περηφανεύονται/ που δεν έγιναν εφευρέτες…/ Σήμερα/ θα μπορούσε να λέει στην προσευχή της,/ μια πόρνη:/ Θεέ μου σ’ ευχαριστώ/ που δε γέννησα”.
Το ποίημα “Ναγκασάκι” (μελοποιημένο
από τους “Ωχρά Σπειροχαΐτη”).
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)
Χανιώτικα νέα (09.08.2014)


Read more: http://www.haniotika-nea.gr/sta-petachta-152/#ixzz39t1xDokJ
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου