Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ

Στην κεντρική θέση του σημερινού Παιδότοπου το ποίημα “Επίγραμμα” του Νικηφόρου Βρεττάκου, που απευθύνεται στα παιδιά του Πολυτεχνείου, στους φοιτητές που πριν από 41 χρόνια, τον Νοέμβρη του 1973, “τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι”, όρθωσαν το ανάστημά τους στο Πολυτεχνείο ενάντια στη Δικτατορία των Συνταγματαρχών. Γύρω απ’ αυτό, τρία κείμενα και τέσσερις ζωγραφιές μαθητών της Ε2 τάξης του 9ου Δημ. Σχ. Χανίων για εκείνες τις μέρες. Το σχολείο εξακολουθεί να είναι Χώρος Λαϊκής Μνήμης και Σχολείο Εθνικής Διδαχής, όταν υπάρχουν άξιοι δάσκαλοι… 
Δείτε περισσότερα... ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
 Καλοί μου φίλοι, καλό Σαββατοκύριακο! 
Στην κεντρική θέση του σημερινού Παιδότοπου το ποίημα “Επίγραμμα” του Νικηφόρου Βρεττάκου, που απευθύνεται στα παιδιά του Πολυτεχνείου, στους φοιτητές που πριν από 41 χρόνια, τον Νοέμβρη του 1973, “τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι”, όρθωσαν το ανάστημά τους στο Πολυτεχνείο ενάντια στη Δικτατορία των Συνταγματαρχών. Γύρω απ’ αυτό, τρία κείμενα και τέσσερις ζωγραφιές μαθητών της Ε2 τάξης του 9ου Δημ. Σχ. Χανίων για εκείνες τις μέρες που μου έστειλε ο δάσκαλός τους Νίκος Χατζηιωάννου. Θερμά τον ευχαριστώ και αυτόν και τον φίλο μου απ’ τα παλιά διεθυντή του ιστορικού αυτού σχολείου Δημήτρη Κωνσταντουλάκη για την ανταπόκρισή τους στην πρότασή μου. Το σχολείο εξακολουθεί να είναι Χώρος Λαϊκής Μνήμης και Σχολείο Εθνικής Διδαχής, όταν υπάρχουν άξιοι δάσκαλοι… Σας χαιρετώ με αγάπη όλους! Β.Θ.Κ




.Δίχως τουφέκι και σπαθί, με τον ήλιο στο μέτωπο, 
υπήρξατε ήρωες και ποιητές μαζί. 
Είστε το Ποίημα. Απλώνοντας το χέρι μου 
δεν φτάνει ως εκεί που ωραία λουλούδια 
τις μορφές σας λιτανεύει ο αέρας της αρετής. 
Ω παιδιά μου, Μπροστά σ’ αυτό το ποίημα 
μετράει μόνο η σιωπή.


 Ν. Βρεττάκος.

Τα γεγονότα του Πολυτεχνείου
Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 1973. Το απόγευμα αρχίζουν τα αιματηρά γεγονότα της εξέγερσης. Συγκρούσεις του λαού στις πλατείες και στους δρόμους της Αθήνας με την αστυνομία και το στρατό, οδοφράγματα των διαδηλωτών, δακρυγόνα και καπνογόνα, τραυματισμοί, κακοποιήσεις, πυροβολισμοί. Οι φοιτητές μέσα στο Πολυτεχνείο άοπλοι, με μόνο εφόδιο την καρδιά τους και το τραγούδι τους, κυκλωμένοι από τον εχθρό συνεχίζουν το τραγούδι τους και εκπέμπουν από τον ραδιοφωνικό σταθμό που έφτιαξαν. Τα τανκς ξεκινούν. Ο λαός μαζί με τους φοιτητές φωνάζουν: «Αδέρφια μας στρατιώτες, δε θα μας χτυπήσετε. Είμαστε άοπλοι, τα τανκς δε θα μας χτυπήσουν!» Σάββατο 17 Νοεμβρίου 1973 ώρα 2.57 το πρωί. Τρία τανκς ξεκινούν με σκοπό να καταστρέψουν το Πολυτεχνείο. Το πρώτο τανκ, που είναι και το πιο μεγάλο, ρίχνει την πόρτα του Πολυτεχνείου και καταστρέφει ό,τι υπάρχει στην αυλή. Πολλοί άνθρωποι σκοτώνονται από τις σφαίρες στον χώρο του Πολυτεχνείου και στους γύρω δρόμους. Οι αστυνομικοί χτυπούν τους φοιτητές, ενώ οι στρατιώτες προσπαθούν να τους βοηθήσουν. Οι συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας στο κέντρο της Αθήνας συνεχίστηκαν και την επόμενη ημέρα. Κυριακή 25 Νοέμβρη 1973. Στρατιωτικό πραξικόπημα ανέτρεψε τον Παπαδόπουλο και την κυβέρνηση Μαρκεζίνη. Ο νέος πρόεδρος της Δημοκρατίας, στρατηγός Φαίδων Γκιζίκης, όρκισε κυβέρνηση, με πρωθυπουργό τον Ανδρουτσόπουλο, «Νοέμβρη στις 17 τα τανκς επιτέθηκαν, στους άοπλους τους φοιτητές και δεν τους λυπήθηκαν» Γιάννης Κυριακάκης, Χάρης Πατεράκης.
Πολυτεχνείο 1973 – 17 Νοέμβρη
Ολα ξεκίνησαν αρχές Νοέμβρη του 1973 όπου το μνημόσυνο για τον Γεώργιο Παπανδρέου μετατρέπεται σε μεγάλη διαδήλωση ενάντια στη Χούντα που λήγει με ξυλοδαρμούς και συλλήψεις. Στις 14 Νοέμβρη οι φοιτητές προχωρούν σε κατάληψη. Ανάμεσά τιυς υπάρχουν εργάτες και απλοί πολίτες. Ο αγωνιστής Νίκος Ξυλούρης δεν έχασε την ευκαιρία να μπει στο υπό κατάληψη Πολυτεχνείο για να δώσει κουράγιο στους φοιτητές. Τα συνθήματα που ακούγονται και γράφονται σε πανό στο Πολυτεχνείο ήταν “Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία” “Κάτω η Χούντα – Ελευθερία”. Οι φοιτητές συναρμολογούν έναν ραδιοφωνικό πομπό και σύντομα δέχονται βοήθεια ραδιο-πειρατών ώστε το σήμα να φτάνει σε όλη την Αθήνα με συνθήματα «Εδώ Πολυτεχνείο. Εδώ Πολυτεχνείο. Σας μιλά ο ραδιοφωνικός σταθμός των ελεύθερων αγωνιζόμενων φοιτητών των ελεύθερων αγωνιζόμενων Ελλήνων. Κάτω η Χούντα. Κάτω ο Παπαδόπουλος. Λαέ κατέβα στο πεζοδρόμιο. Ελα να μας συμπαρασταθείς». Την Παρασκευή 16 Νοέμβρη ο συγκεντρωμένος λαός γύρω από το Πολυτεχνείο ξεπερνάει τις 100.000. Αργά το απόγευμα ο Παπαδόπουλος δίνει εντολή στην Αστυνομία να χτυπήσει. Πέφτουν δακρυγόνα αλλά και σφαίρες χτυπούν θανάσιμα τους άοπλους πολίτες και φοιτητές. Τα μεσάνυχτα προς 17 Νοέμβρη τανκς κυκλοφορούν στους δρόμους της Αθήνας. Τα μεγάφωνα και ο ραδιοφωνικός σταθμός του Πολυτεχνείου απευθύνουν απεγνωσμένες εκκλήσεις “Αδέλφια μας στρατιώτες! Αδέλφια μας στρατιώτες” Το συντονιστικό των φοιτητών ζητάει διαπραγματεύσεις μα ο δικτάτωρ ετοιμάζει επίδειξη δύναμης. Στις τρεις το πρωί το τανκ γκρεμίζει την είσοδο του Πολυτεχνείου ισοπεδώνοντας τα πάντα. Στρατιώτες αστυνομικοί εισβάλουν στο Πολυτεχνείο. Χιλιάδες άνθρωποι συνελλήφθησαν μα το μήνυμα είχε περάσει. Οι μέρες της Χούντας τελειώνουν… Οπως και αν έχει, όλοι πρέπει να θυμόμαστε τις θυσίες που έγιναν και το αίμα που χύθηκε για να μπορούμε να ζούμε εμείς ελεύθεροι… Γιώργος Σουβαρής, Βασίλης Μπασιαδάκης.





Η εξέγερση του Πολυτεχνείου
Το 1973 ήταν μια μαζική διαδήλωση λαϊκής αντίθεσης στο καθεστώς της Χούντας των Συνταγματαρχών. Η εξέγερση ξεκίνησε στις 14 Νοέμβρη 1973, με κατάληψη του Μετσόβιου Πολυτεχνείου Αθηνών από φοιτητές και σπουδαστές που κλιμακώθηκε σχεδόν σε αντιχουντική επανάσταση και έληξε με αιματοχυσία το πρωί της 17ης Νοέμβρη, μετά από μια σειρά γεγονότων που ξεκίνησαν με την είσοδο άρματος μάχης στον χώρο του Πολυτεχνείου και την επαναφορά σε ισχύ του σχετικού στρατιωτικού νόμου που απαγόρευε συγκεντρώσεις και την κυκλοφορία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ενα απόσπασμα από το ραδιόφωνο της εποχής «Εδώ Πολυτεχνείο. Λαέ της Ελλάδας, το Πολυτεχνείο είναι σημαιοφόρος του αγώνα μας, του αγώνα σας, του κοινού αγώνα μας ενάντια στη δικτατορία και για την Δημοκρατία». Μαίρη Πατεράκη, Ιωσηφίνα Σεργάκη
Χανιώτικα νέα (15.11.2014)


Read more: http://www.haniotika-nea.gr/politechnio-exakolouthi-na-empnei/#ixzz3J7uDbtAu
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου