Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

ΕΥΦΗΜΕΣ ΜΝΕΙΕΣ

«Η διπλωματία δεν είναι τίποτ’ άλλο παρά η δολιότητα των πριγκίπων ενάντια στη λογική του Θεού, αλλά στο πλήρωμα του χρόνου ο Θεός έχει δίκιο», του γράφει, μεταξύ των άλλων ο Βίκτωρ Ουγκώ για να επισημάνει στη συνέχεια: «Θεός και δίκαιο είναι συνώνυμα. Εγώ δεν είμαι παρά μια φωνή, πεισματική μεν, αλλά που χάνεται μέσα στη θριαμβευτική αντάρα των αδικιών που κυριαρχούν. Τι σημασία όμως έχει αυτό; Είτε ακούγεται έτσι είτε όχι, εγώ δεν θα σταματήσω». Και φυσικά δεν σταμάτησε...
Δείτςε περισσότερα... ΕΥΦΗΜΕΣ ΜΝΕΙΕΣ
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης


Στη διασταύρωση των οδών Κωσταρού και Ουγκώ
«Οδός Βίκτωρος Ουγκώ» ήταν ο τίτλος μιας εύφημης μνείας (βλ. “Χ.Ν.”, 6-6-2011) που έγραψα αναφερόμενος στην αλληλογραφία του Κωσταρού Βολουδάκη με τον Βίκτωρα Ουγκώ (μετάφραση Βαγγέλη Κ. Βολουδάκη). Στη διασταύρωση των οδών Κωσταρού και Ουγκώ (Κωσταρού Βολουδάκη και Βίκτωρα Ουγκώ) έπρεπε να ’ναι, τώρα που το ξανασκέφτομαι. «Ξέρουμε όλα όσα έχετε κάνει για μας και το όνομά σας είναι πολύ γνωστό στα βουνά μας», γράφει αρχίζοντας την επιστολή του (2 Φεβρουαρίου 1869) προς τον μεγάλο Γάλλο φιλέλληνα και διάσημο συγγραφέα, στο όνομα του κρητικού λαού, ο Κωσταρός (Κωνσταντίνος) Βολουδάκης ως πρόεδρος της Προσωρινής Κυβερνήσεως της Κρήτης και έκτακτος απεσταλμένος της στην Αμερική, όντας περαστικός από το Παρίσι. Για να συμπληρώσει αμέσως μετά: «Σας είμαστε ευγνώμονες, αλλά σας ζητούμε να κάνετε ακόμη περισσότερα σ’ αυτή την κρίσιμη ώρα που καταβάλλουμε μια απελπισμένη προσπάθεια». Αμεση απάντηση του Ουγκώ:
«Η διπλωματία δεν είναι τίποτ’ άλλο παρά η δολιότητα των πριγκίπων ενάντια στη λογική του Θεού, αλλά στο πλήρωμα του χρόνου ο Θεός έχει δίκιο», του γράφει, μεταξύ των άλλων για να επισημάνει στη συνέχεια: «Θεός και δίκαιο είναι συνώνυμα. Εγώ δεν είμαι παρά μια φωνή, πεισματική μεν, αλλά που χάνεται μέσα στη θριαμβευτική αντάρα των αδικιών που κυριαρχούν. Τι σημασία όμως έχει αυτό; Είτε ακούγεται έτσι είτε όχι, εγώ δεν θα σταματήσω». Και φυσικά δεν σταμάτησε. Στην έκκληση που απευθύνει προς την Αμερική (6 Φεβρουαρίου 1869), όπως του είχε ζητήσει ο Κωσταρός Βολουδάκης και την οποία δημοσιεύουν όλες οι εφημερίδες του Παρισιού, επισημαίνει: «Στην εποχή που ζούμε από τη μία μεριά υπάρχουν σφαγές και από την άλλη συζήτηση διπλωματών· από το ένα μέρος σκοτώνουν, αποκεφαλίζουν, σακατεύουν, ξεκοιλιάζουν γυναίκες, γέροντες και παιδιά αφήνοντάς τους να σαπίζουν στο χιόνι ή στον ήλιο και από το άλλο συντάσσουν πρωτόκολλα· τα υπουργικά διαβήματα που εκτοξεύονται από όλα τα σημεία του ορίζοντα πέφτουν πάνω στο πράσινο τραπέζι της διάσκεψης κι οι γύπες πάνω στο Αρκάδι. Αυτό είναι το θέαμα». Αυτά για την ιστορία και όχι μόνο, όπως έγραφα και τότε τελειώνοντας…
Χανιώτικα νέα (02.03.2015)

Read more: http://www.haniotika-nea.gr/evfimes-mnies-13/#ixzz3TGPI5vKU 
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial 
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου