«Το μέγεθος του ρόλου δεν εξαρτάται απ’ το μέγεθος της σκηνής». Η φράση αυτή του μακαριστού αρχιεπισκόπου Μακαρίου, τότε προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, την οποία είχε πει σε μια συνέντευξή του στον αξέχαστο Νίκο Αγγελή, λίγο πριν από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, ήρθε πολλές φορές στον νου μου κατά τη διάρκεια του διήμερου αφιερώματος με τίτλο “Ελευθέριος Βενιζέλος: Οραματιστής και πραγματοποιός”, που διοργάνωσε στο Καστέλι Φουρνής και στη Νεάπολη Λασιθίου ο τοπικός Πολιτιστικός Σύλλογος “Ο Κέραμος”, σε συνεργασία με την έδρα UNESCO του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και υπό την αιγίδα του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”.
Δείτε περισσότερα... ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
Διήμερο αφιέρωμα στον Ελευθέριο Βενιζέλο
Γράφει ο Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
«Το μέγεθος του ρόλου δεν εξαρτάται απ’ το μέγεθος της σκηνής». Η φράση αυτή του μακαριστού αρχιεπισκόπου Μακαρίου, τότε προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, την οποία είχε πει σε μια συνέντευξή του στον αξέχαστο Νίκο Αγγελή, λίγο πριν από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, ήρθε πολλές φορές στον νου μου κατά τη διάρκεια του διήμερου αφιερώματος με τίτλο “Ελευθέριος Βενιζέλος: Οραματιστής και πραγματοποιός”, που διοργάνωσε στο Καστέλι Φουρνής και στη Νεάπολη Λασιθίου ο τοπικός Πολιτιστικός Σύλλογος “Ο Κέραμος”, σε συνεργασία με την έδρα UNESCO του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και υπό την αιγίδα του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”. Και γιατί ήταν ιδιαίτερα σημαντική η συμμετοχή στις διήμερες εργασίες του εκτελεστικού αντιπροέδρου και διευθυντή της έδρας Unesco στο κυπριακό Πανεπιστήμιο Αιμιλίου Σολωμού, ο οποίος, μάλιστα, είχε ως τίτλο στην εισήγηση που έκανε “Ο Ελευθέριος Βενιζέλος και η Κύπρος”. Και γιατί ο εθνάρχης, όπως και όλοι που μίλησαν γι’ αυτόν επεσήμαναν, δεν ήταν απλά ο κορυφαίος σύγχρονος Ελληνας πολιτικός, αλλά ένας πολιτικός με παγκόσμια ακτινοβολία και αναγνώριση. Κυρίως, όμως, γιατί το όλο επίπεδο της πολυεπίπεδης και ξεχωριστής ποιότητας αυτής της εκδήλωσης ήταν τόσο υψηλό και είχε τέτοια απήχηση!
Εχει πολλά να διδάξει πολλούς στον τομέα των πολιτιστικών εκδηλώσεων “Ο Κέραμος”, ο Πολιτιστικός Σύλλογος του Καστελίου – Φουρνής, του μικρού αυτού χωριού της Κρήτης, οι μόνιμοι κάτοικοι του οποίου δεν ξεπερνούν τους εκατό!
Εχει πολλά να διδάξει πολλούς στον τομέα των πολιτιστικών εκδηλώσεων “Ο Κέραμος”, ο Πολιτιστικός Σύλλογος του Καστελίου – Φουρνής, του μικρού αυτού χωριού της Κρήτης, οι μόνιμοι κάτοικοι του οποίου δεν ξεπερνούν τους εκατό!
Στο Καστέλλι Φουρνής δύοντος του ηλΙου
Στο Καστέλι Φουρνής, λοιπόν, το Σάββατο 8 Αυγούστου, με τη δύση του ήλιου. Ξετρουλιαχτή από κόσμο η τεράστια αυλή του πάλαι ποτέ Δημοτικού Σχολείου, που ανακαινισμένο με σεβασμό κι αγάπη “φωνάζει” ότι εξυπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο το Καστελιανό – Φουρνιώτικο κοινωνείν. Εγκάρδια η υποδοχή από τον πρόεδρο του “Κέραμου” και ψυχή των “ξακουστών” σ’ όλο το Λασίθι εκδηλώσεών του, ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Γιώργο Μαυροειδή και από τα άλλα μέλη του Δ.Σ., στο χανιώτικο “κλιμάκιο” που αποτελείται από τον γενικό διευθυντή του Ιδρύματος Νίκο Παπαδάκη, τον εκπρόσωπο του Παραρτήματος Αθηνών Φίλων του Ιδρύματος Σταύρο Νικηφοράκη, την, και εισηγήτρια στο αφιέρωμα, ιστορικό Στέλλα Αλιγιζάκη και τον σύζυγό της Γιάννη Αποστολόπουλο και τον γράφοντα. Σαν στο σπίτι μου απ’ την πρώτη στιγμή! Και γιατί συναντώ αγαπημένους φίλους, όπως τους δασκάλους, “πολιτογραφημένους Χανιώτες” Γιώργο Περράκη και Κώστα Μπαρμπούνη (από δασκάλους και καθηγητές η ευρύτερη περιοχή της Φουρνής άλλο τίποτα!) και τους και εισηγητές Χριστόφορο Χαραλαμπάκη και Σήφη Μπουζάκη, καθηγητή Γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών, αντίστοιχα, αλλά και φίλους φίλων που μου δίνουν ή τους δίνω γνώρα. Ωστόσο, ο Γιώργος Μαυροειδής είναι κιόλας στο βήμα κι εγώ ρίχνω μια “πεταχτή” ματιά στο πρόγραμμα της πρώτης ημέρας:Καλωσόρισμα, μνήμη επισκόπου Ανθιμου Δρακωνάκη, χαιρετισμοί, προβολή της ταινίας “Ο Ελευθέριος Βενιζέλος”, ομιλία με θέμα “Η επικαιρότητα του Ελευθερίου Βενιζέλου” από τον Νίκο Παπαδάκη, τιμητικές διακρίσεις, μουσική και χοροί της Κρήτης, δεξίωση…
ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΜΑ – ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ
«Παραφράζοντας τον κορυφαίο διηγηματογράφο Τσέχοφ, θα έλεγα για τον μεγάλο Ελληνα πολιτικό το ακόλουθο: “Υπάρχουν δύο ειδών πολιτικοί. Εκείνοι που φέρνουν κάτι καινούργιο, το καινούργιο όμως πολώνει, αλλά υπάρχουν και εκείνοι που φέρνουν κάτι το ανεπανάληπτο”. Από αυτούς είναι ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Ενας πολιτικός που δεν αναφέρεται μόνο στην εποχή του, αλλά που δημιούργησε μία εποχή». Κάποιες απ’ τις φράσεις που χρησιμοποίησε ο Γιώργος Μαυροειδής στο καλωσόρισμά του για να δικαιολογήσει την άποψή του γιατί ένα διήμερο αφιέρωμα στον εθνάρχη. Στο ίδιο πνεύμα και το μήνυμα του γενικού γραμματέα του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων Παύλου Σούρλα (το διάβασε ο γιος του Κώστα Μπαρμπούνη, ο Μανούσος) και τα που είπαν οι εκπρόσωποι των Αρχών (ο αρχιμανδρίτης Τίτος Ταμβακάκης εκ μέρους της Μητρόπολης Πέτρας, η αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου Πελαγία Πετράκη, ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου Αντώνης Ζερβός και ο Αιμίλιος Σολωμού απ’ το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας) στους χαιρετισμούς τους που ακολούθησαν μετά από ένα 20λεπτο σύμφωνα με το πρόγραμμα, ιδιαίτερα συγκινητικό, αφιέρωμα στη μνήμη του Καστελιανού επισκόπου Ολύμπου (έδρα του η Νέα Υόρκη των Ηνωμένων Πολιτειών) Ανθιμου Δρακωνάκη που έφυγε τον Μάιο του τ.ε. για τη Χώρα των Μακάρων, με ομιλητές τον συγγενή του φιλόλογο Γιώργο Δρακωνάκη και τον αδελφό του παπα-Κωστή. Το πόσο επίκαιρος είναι σήμερα ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο ένας απ’ τους δύο άξονες των τοποθετήσεων όλων. Το πόσο σημαντικό και “αναγνωρίσιμο” είναι το έργο του Ιδρύματος ο δεύτερος (στάθηκε ιδιαίτερα σ’ αυτό και ο Γ. Μαυροειδής) χωρίς να λείψουν οι ενθουσιώδεις αναφορές για τον ρόλο του “Κέραμου” και οι συγκινησιακές προσεγγίσεις στη μνήμη του επισκόπου Ανθιμου…
Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Καλύτερο πρόλογο από τη δεκάλεπτης διάρκειας ταινία, παραγωγή του Ιδρύματος (κείμενα: Γιώργος Κουκουράκης, απόδοση κειμένων: Μιχάλης Αεράκης) “Ο Ελευθέριος Βενιζέλος (Ανθολόγημα από τη ζωή και το έργο του)”, για την κεντρική ομιλία με θέμα “Η επικαιρότητα του Ελευθερίου Βενιζέλου”, δεν θα μπορούσε να υπάρξει, σκέφτομαι, ενώ ο Νίκος Παπαδάκης ανεβαίνει στο βήμα. Απόλυτη σιωπή σε όλη τη διάρκεια της ταινίας, απόλυτη σιωπή όμως και σε όλη τη διάρκεια της ομιλίας, που έγινε από στήθους και κράτησε περίπου 35 λεπτά. Κρεμασμένος, τρόπος του λέγειν, ο κόσμος απ’ τα χείλη του. «Ο Βενιζέλος πίστευε ότι ο ρόλος του ηγέτη είναι ρόλος αμαξηλάτη και μισούσε τόσο τον λαϊκισμό όσο και τη δημαγωγία», υπογράμμισε στην αρχή της ομιλίας του ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος, αφού πρώτα “απένειμε” τα εύσημα στον πρόεδρο του Συλλόγου για τη διοργάνωση του αφιερώματος και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τον χαμό του Ανθιμου. «Ο Βενιζέλος είχε σπάνια αίσθηση των συγκυριών και των ορίων» επεσήμανε λίγο αργότερα, χρησιμοποιώντας πλήθος παραδείγματα απ’ την ιστορική του διαδρομή, με πρώτα αυτό της κόντρας του με τον λαϊκισμό των Συντηρητικών της Κρήτης, το 1889, όταν κήρυξαν πραξικοπηματικά την Ενωση με την Ελλάδα και αυτό της εκδίωξης των Κρητικών βουλευτών απ’ τη Βουλή, που απαιτούσαν, άμα τη αναλήψει των καθηκόντων του ως πρωθυπουργού την «εδώ και τώρα» Ενωση. «Ο Παπαδάκης παρέδωσε μαθήματα ιστορίας», θα μου πει, όταν αυτός κατέβαινε απ’ το βήμα καταχειροκροτούμενος ο Σταύρος Νικηφοράκης. Και, βέβαια, μαθήματα άσκησης πρωθυπουργικής εξουσίας και πολιτικής ευθύνης, σκέφτηκα.
Στο πλαίσιο της όλης εκδήλωσης του διήμερου αφιερώματος για τον Ελευθέριο Βενιζέλο, δηλαδή, εν είδει δεύτερης παρένθεσης και οι τιμητικές διακρίσεις σε τρεις ξεχωριστούς ανθρώπους για την προσφορά τους: Στον Καστελιανό από μητέρα παγκόσμιο πρωταθλητή στα άλματα εις μήκος και τριπλούν Γιώργο Κωστάκη, στον οποίο η έδρα Unesco του Πανεπιστημίου Λευκωσίας χορήγησε μια υποτροφία για μεταπτυχιακές σπουδές, στον επίσης Καστελιανό, γνωστό στους Χανιώτες δάσκαλο (υπηρέτησε στην αρχή της σταδιοδρομίας του για 6 χρόνια στο Μουστάκο Σελίνου και συνταξιοδοτήθηκε όντας διευθυντής στο 19ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων) Γιώργο Περράκη για το βιβλίο του “Στο περιβόλι τ’ όμορφο της μαντινάδας”, που περιλαμβάνει 6.000 μαντινάδες, ένα πραγματικά σπάνιο στο είδος του βιβλίο που βγήκε απ’ τον “Κέραμο”, χάρη στην ηθική, υλική και εκδοτική στήριξη της έδρας Unesco του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και στον Αιμίλιο Σολωμού, ο οποίος μάλιστα αναγορεύθηκε επίτιμος δημότης του Δήμου Αγίου Νικολάου για την όλη προσφορά του. Κι αν είχα να γράψω γι’ αυτές τις διακρίσεις, όπως και για πολλά άλλα, αν υπήρχε χώρος…
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΟΣ ΜΕΡΑ ΔΕΥΤΕΡΗ
«Εγώ γαρ ηγούμαι πόλιν πλείω ξύμπασαν ορθουμένην ωφελείν τους ιδιώτας…»: Το βενιζελικό όραμα του ελληνικού θεσμικού εκσυγχρονισμού”, “Ο Ελευθέριος Βενιζέλος και οι εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις”, “Ο Ελευθέριος Βενιζέλος και το γλωσσικό ζήτημα”, “Ο Ελευθέριος Βενιζέλος και η Κύπρος”, ήταν οι τίτλοι των εισηγήσεων που έγιναν τη δεύτερη μέρα (Κυριακή 9 Αυγούστου) στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του κινηματοθεάτρου “Δρηρός” της Νεάπολης από τη Στέλλα Αλιγιζάκη και τους Σήφη Μπουζάκη, Χριστόφορο Χαραλαμπάκη και Αιμίλιο Σολωμού, αντίστοιχα, με συντονιστές τη φιλόλογο – λυκειάρχη Μαρία Κωστάκη – Φούσκη και τον φιλόλογο, πρώην γυμνασιάρχη Γιάννη Οικονομάκη. «Στους δύσκολους καιρούς που περνάμε η διατήρηση της μνήμης του Ελευθερίου Βενιζέλου και η αναδρομή στις αρχές, τις αξίες και το έργο του αποτελούν πυξίδα προσανατολισμού στην πορεία για τη συνέχιση ύπαρξης του Ελληνισμού», υπογράμμισε στην εισαγωγή του ο Γιώργος Μαυροειδής. «Ο Ελευθέριος Βενιζέλος είναι ανεξάντλητος» επεσήμανε στο τέλος, στη λίαν ενδιαφέρουσα παρέμβασή του ο Νίκος Παπαδάκης.
Για να μείνω, λόγω χώρου, εδώ, μόνο σ’ αυτά…
Φωτογραφίες: Σταύρος Νικηφοράκης
Χανιώτικα νέα (13.08.2015)
Read more: http://www.haniotika-nea.gr/diimero-afieroma-ston-eleftherio-venizelo/#ixzz3igjQdpEq
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου