Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ

Διασκεδαστικός, πολύ διασκεδαστικός, ο σημερινός «Παιδότοπος» καθώς φιλοξενεί τα παιγνιδοδημιουργήματα που “αλίευσα” στα δύο τελευταία (με αριθμ. 8 και 9) φύλλα της μοναδικής στο είδος της (το ξαναγράφω και σήμερα) εφημερίδας του 4ου Νηπιαγωγείου Κισάμου, τα οποία κυκλοφορήθηκαν την περασμένη σχολική χρονιά και όχι μόνο.
Διασκεδάστε μαθαίνοντας ή μάθετε διασκεδάζοντας μέσω “των Μαντάτων”, αν προτιμάτε, 
Δείτε περισσότερα... ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης




Καλοί μου φίλοι, καλό Σαββατοκύριακο!
Διασκεδαστικός, πολύ διασκεδαστικός, ο σημερινός «Παιδότοπος» καθώς φιλοξενεί τα παιγνιδοδημιουργήματα που “αλίευσα” στα δύο τελευταία (με αριθμ. 8 και 9) φύλλα της μοναδικής στο είδος της (το ξαναγράφω και σήμερα) εφημερίδας του 4ου Νηπιαγωγείου Κισάμου, τα οποία κυκλοφορήθηκαν την περασμένη σχολική χρονιά και όχι μόνο.
Διασκεδάστε μαθαίνοντας ή μάθετε διασκεδάζοντας μέσω “των Μαντάτων”, αν προτιμάτε, λοιπόν! Να ’ναι καλά τόσο οι υπέροχες δασκάλες των παιδιών, η Αννα Στεφανουδάκη, η Ευανθία Ελευθεριάδου, η Ιωάννα Κολοκυθά, η Αννα Μούντη και η Αγγελική Μεντάκη, όσο και η έχουσα την ευθύνη των παιχνιδοδημιουργημάτων ειδική συνεργάτης της εφημερίδας νηπιαγωγός Κέλυ Νικολακάκη που φρόντισαν γι’ αυτό!
Σας χαιρετώ με αγάπη όλους!
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
δάσκαλος

Πατατοκατασκευές…


ΜΙΑ ΠΑΤΑΤΑ… ΜΑ ΤΙ ΠΑΤΑΤΑ! ΜΙΑ ΠΑΤΑΤΑ… ΠΑΙΧΝΙΔΙΑΡΙΚΙΑ
ΜΙΑ ΠΑΤΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΗΝ ΤΡΩΜΕ ΜΑ ΣΕ ΧΟΡΤΑΙΝΕΙ ΑΠΟ ΧΑΡΑ..!
Τα παιδιά, μικρά και μεγάλα, μπορούν να φτιάξουν τις δικές τους σφραγίδες από πατάτες με πολύ απλό τρόπο. Υστερα έχουν τη δυνατότητα να διακοσμήσουν με αυτές κάρτες, σελίδες ζωγραφικής, χαρτόκουτες.
Ακόμα και μπλουζάκια, τζιν, υφασμάτινες τσάντες ή πάνινα παπουτσάκια, όμως σε αυτές τις περιπτώσεις είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσετε χρώματα που δε ξεθωριάζουν.

ΠΑΤΑΤΟΣΦΡΑΓΙΔΕΣ ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ:
• Ωμές πατάτες διαφόρων μεγεθών (ανάλογα με το σχέδιο και το μέγεθος που θα έχει η κάθε σφραγίδα μας).
• 1 κοφτερό μαχαιράκι
• Κουπ πατ με σχέδια της επιλογής σας (προαιρετικά)
• μολύβι
• Χρώματα όπως (τέμπερες, νερομπογιές, δαχτυλομπογιές ή ανεξίτηλες μπογιές αν χρειάζεται) και ένα πλαστικό ή χάρτινο πιάτο ή μπολάκι.
• Υλικά που θέλετε να απεικονίζουν τις σφραγίδες σας (χαρτί Α4, χαρτόνι, εφημερίδες, χαρτόκουτα, παλιά ή καινούργια υφάσματα κ.λπ.).
ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ:
Κόβουμε τις πατάτες στη μέση (συνήθως κατά πλάτος). Για να φτιάξουμε μια σφραγίδα με το σχέδιο ενός κουπ πατ, το πιέζουμε λίγο προς τα μέσα και χαράσσετε το σχήμα, κάτι που μπορεί να κάνει και το παιδί. Στη συνέχεια αφαιρούμε με το μαχαιράκι το εξωτερικό κομμάτι της πατάτας, ύστερα το κουπ πατ και είναι έτοιμη η σφραγίδα.
Διαφορετικά με ένα μαχαιράκι δίνουμε στις πατάτες απλά σχέδια ή και πολύπλοκα, ανάλογα με το μεράκι μας ή ζητάμε από τα παιδιά να χαράξουν με μολύβι το σχέδιο που θα κόψουμε. Βουτάμε τη σφραγίδα μας στο χρώμα και ύστερα στην επιφάνεια που θέλουμε και… καλή διασκέδαση!
Πατατοοογλαστρούλα
ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ:
• Μια μεγάλη πατάτα
• Βαμβάκι ή χώμα
• Ματάκια έτοιμα για κατασκευές ή καλύτερα από χαρτί, αυτοκόλλητα
• Ανεξίτηλο μαρκαδόρο
• Κόλλα
• Μαχαίρι και κουτάλι
ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ:
Κόβουμε μια φέτα από τις δύο άκρες της πατάτας έτσι ώστε να είναι σταθερή και με ένα κουτάλι σκάβουμε την κορυφή της έτσι ώστε να δημιουργήσουμε έναν εσωτερικό χώρο που θα προσθέσουμε το βαμβάκι ή το χώμα και τα σποράκια από φασολάκια, φακές κ.λπ. Κολλάμε μπροστά από την πατάτα τα ματάκια και ζωγραφίζουμε το υπόλοιπο πρόσωπο. Τοποθετήστε την καινούργια σας γλάστρα σε ένα παράθυρο και περίπου σε μια εβδομάδα θα έχει αποκτήσει μαλλάκια…!

ΚΑΣΤΡΑΚΙΑ ΑΠΟ ΑΜΜΟ ΠΟΥ… ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΜΜΟ!
ΥΛΙΚΑ:
4 φλιτζάνια άμμο
2 φλιτζάνια καλαμποκάλευρο
2 φλιτζάνια νερό
κάποιο παλιό κατσαρόλι
Κοχύλια και πετρούλες για διακόσμηση
1 κομμάτι χαρτόκουτα ή σκληρό χαρτόνι για βάση
1 μπολ με νερό.
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ:
Ανακατεύουμε την άμμο και το καλαμποκάλευρο σε ένα παλιό κατσαρόλι όπου προσθέτουμε το νερό. Ζεσταίνουμε το μίγμα σε χαμηλή θερμοκρασία και το ανακατεύουμε με κάποιο ξυλάκι μέχρι να πάρει τη μορφή παχιάς λάσπης. Στη συνέχεια βάζουμε το μίγμα αυτό σε ένα άλλο μπολ ώστε να παγώσει. Οταν είναι έτοιμο το δίνουμε στο παιδί μας για να το πλάσει πάνω σε κάποια εφημερίδα και του εξηγούμε ότι μπορεί να σχηματίσει ένα κάστρο έχοντας ως βάση την χαρτόκουτα. Οπότε στεγνώνει το μίγμα μπορεί να βρέχει τα χεράκια του με νερό για να συνεχίσει (από το μπολ με το νερό που θα του έχουμε δώσει). Πριν η άμμος στεγνώσει μπορεί να διακοσμήσει το κάστρο με κοχυλάκια.

ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΝΗΜΗΣ
ΜΕ ΚΟΧΥΛΙΑ

ΥΛΙΚΑ:
Κοχύλια
Μαρκαδόρο
2 ίδιες σειρές αυτοκόλλητων.
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ:
Γυρίζουμε τα κοχύλια από την ανάποδη πλευρά και στη συνέχεια τους δίνουμε τα αυτοκόλλητα για να τα κολλήσουν σε αυτά καλλιεργώντας συγχρόνως τη λεπτή τους κινητικότητα. Γυρίζουμε από την άλλη μεριά τα κοχύλια τοποθετώντας τα σε σειρές και το παιχνίδι μνήμης είναι έτοιμο. Τα παιδιά γυρίζουν δυο κοχύλια και προσπαθούν να συγκρατήσουν στη μνήμη τους τις εικόνες που βλέπουν, τα αναποδογυρίζουν και πάλι μέχρι να δουν κάποιο που το είχαν συναντήσει και πιο πριν. Τότε το αναζητούν και μόλις βρουν το ζευγάρι τα αφήνουν από την πλευρά που είναι οι εικόνες. Κάθε φορά γυρίζουν μέχρι δύο κοχύλια για να δουν τις εικόνες τους. Σκοπός είναι να βρουν όλες τις εικόνες. Αντί για αυτοκόλλητα τα παιδιά θα μπορούσαν να είχαν σχηματίσει σε δυάδες κοχυλιών γράμματα ή αριθμούς.
Αινίγματα
Οποιοι έρχονται και πάνε, απ’ το χέρι την κρατάνε.
Τι είναι;
Γλωσσοδέτες
Ο παπάς ο παχύς,
έφαγε παχιά φακή.
Γιατί παπά παχύ
έφαγες παχιά φακή;
Γριά δεν είναι, καμπούρα έχει
άνδρας δεν είναι, μουστάκια έχει
στο παράθυρο κάθεται,
τέσσερα πόδια έχει
και όλα τα προσέχει.
Τι είναι;
Σφυρίζει, βουίζει, βογκάει, τρίζει
τον ακούς μα δεν τον βλέπεις.
Τι είναι;


Read more: http://www.haniotika-nea.gr/pechnidodimiourgimata-ke-ochi-mono/#ixzz3mqNcfdZk 
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial 
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου