Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2015

ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΔΩ ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΚΕΙ

ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΔΩ ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΚΕΙ
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Ένας Κρητικός που τον έλεγαν Δία


Ξετρούλιαξε στην κυριολεξία από κόσμο η μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του Πνευματικού Κέντρου της πόλης μας και στις 19 και στις 20 Δεκεμβρίου και τις δύο μέρες δηλαδή, που “παίχτηκε” επί σκηνής ο θεατρικοποιημένος μύθος της Νανώς Σπανουδάκη – Κουτσάκη “Ενας Κρητικός που τον έλεγαν Δία”, με την ευθύνη του Συλλόγου Φίλων Θεάτρου Χανίων (πρόεδρος του Δ.Σ. ο Νάσος Αθανασόπουλος) και σε σκηνοθεσία – άθλο της Μαρίας Ραμουτσάκη. Το ίδιο προβλέπω ότι θα ξετρουλιάξει και αν με το καλό “ξαναπαιχτεί”. Ούτε οι μισοί απ’ αυτούς που ήθελαν να το δουν δεν το είδαν, βλέπετε, χώρια εκείνους που θέλουν να το δουν, ύστερα απ’ αυτά που άκουσαν να λένε όσοι το είδαν.

Για ένα μαγευτικό ταξίδι στα βάθη των αιώνων, για μια μαγευτική παράσταση που απευθύνεται τόσο στους μικρούς όσο και τους μεγάλους, ο λόγος. Για μια σύνθετη αποκλειστικά Χανιώτικη, παραγωγή, ένα υπερθέαμα – πολυθέαμα που συνδυάζει το έμμετρο κείμενο με ηχητικά και μουσικά εφέ, με μαύρο θέατρο, με τραγούδι και με χορό απ’ τους Βιγλάτορες. Για ένα ιδιαίτερα επίκαιρο πολυμορφικό θεατρικό παραμύθι που διδάσκει τέρποντας και τέρπει διδάσκοντας, έτσι όπως επί σκηνής δίνεται. Τι φιλόδοξο εγχείρημα, αλήθεια!

Εν αρχή ην ο λόγος! Ο κελαρυστός με πολλές σύγχρονες αναφορές, θεατρικός λόγος της και εκλεκτής συνεργάτιδος της εφημερίδας μας Νανώς Σπανουδάκη – Κουτσάκη, στη συγκεκριμένη περίπτωση. Απού φελά, παντού φελά. Δική της η ιδέα να θεατρικοποιήσει και μάλιστα έμμετρα τον γνωστό απ’ τη “Θεογονία” του Ησίοδου μύθο για τον Κρηταγενή Δία, συνδυάζοντάς τον με την κοσμολογική θεωρία των Ιώνων φιλοσόφων που μιλούν για τη μεγάλη έκρηξη και τα τρία βασικά στοιχεία της, τη φωτιά, τη γη και το νερό. Του προέδρου της Ενωσης Πνευματικών Δημιουργών Χανίων, του φίλου μου του Δημήτρη Νικολακάκη, όμως, η ιδέα (μια ιδέα που έπεσε σε γη αγαθή) να γίνει αυτό που έγινε, έτσι όπως έγινε. Εχουν γνώση οι φύλακες… ο φύλαξ στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Και για “συνωμοσία” ενός μεγάλου μέρους του χανιώτικου θεατρικού, και όχι μόνο, σύμπαντος, θα μπορούσε να κάνει λόγο κάποιος, αναφερόμενος στην περί ου ο λόγος παράσταση. Ξεπερνούν σίγουρα τους 40 εκείνοι που δούλεψαν γι’ αυτήν! Κρύβει αστείρευτες δυνάμεις δημιουργίας αυτός ο τόπος, όταν λειτουργεί και λειτουργείται κάτω απ’ τη σημαία του “εμείς”. Το ξέρει καλά και ο Δημήτρης αυτό. Καιρός να το συνειδητοποιήσουμε όλοι μας. Τα Χανιά, ως Χανιά, μπορούν και πρέπει να παράγουν υψηλής ποιότητας πολιτισμικά προϊόντα, όπως τη συγκεκριμένη παράσταση. Και βέβαια η Κρήτη, ως Κρήτη, για να μην ξεχνούμε, γιατί δεν πρέπει ποτέ να ξεχνούμε, και τον συγκρητισμό.

«Φωτιά, Δύναμη και Γνώση. Κρόνος – Δίας – Προμηθέας/ Και η Κρήτη πανδοχέας μιας παγκόσμιας στρωμνής/ Της Ελλάδας, της Ευρώπης και ανθρώπων όπου γης». Τα λόγια του Κρόνου (τον ρόλο του ερμήνευσε ο Γιώργος Τακτικάκης) προς το τέλος της παράστασης. Επιλογή μου να κλείσω μ’ αυτά. Και γιατί ο “Κρόνος – Χρόνος”, εξακολουθεί παίρνοντας διάφορες μορφές να «τρώει τα παιδιά του, μες στην ανασφάλειά του» και σήμερα, και γιατί η Κρήτη ήταν, είναι και θα είναι πάντα “το σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών”, όπως “φωνάζει” στο έργο της η Νανώ… “Κρήτη μου όμορφο νησί, νησί του παραδείσου”…

Σημείωση: Ούτε λίγο ούτε πολύ γύρω στους 2,5 τόνους – τρόφιμα μακράς διάρκειας μαζεύτηκαν και παραδόθηκαν στο Κοινωνικό Παντοπωλείο της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων σε εμπερίστατους συμπολίτες μας και σε φορείς που λειτουργούν την αλληλεγγύη απ’ τις δύο πρώτες παραστάσεις, όπως έμαθα. Με κοινωνικό εισιτήριο η είσοδος. Ενας επιπρόσθετος λόγος για να τη δουν όσοι δεν την είδαν και για να την ξαναδούν όσοι την είδαν, όταν με το καλό “ξαναπαιχτεί”…

Χανιώτικα νέα (29.12.2015)


Read more: http://www.haniotika-nea.gr/enas-kritikos-pou-ton-elegan-dia-3/#ixzz3vi9s04H3 
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial 
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου