Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016

ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΔΩ ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΚΕΙ

Θα σου μιλώ ώσπου να φέξει
Η αλληλογραφία μας
Βαγγέλης Θ.Κακατσάκης

Θα σου μιλώ ώσπου να φέξει



“Θα σου μιλώ ώσπου να φέξει”, ο τίτλος του θεατρικού μονόπρακτου της Μαρινέλλας Βλαχάκη που παρουσιάστηκε την Παρασκευή και το Σάββατο, 12 και 13 Φλεβάρη αντίστοιχα, στο ξετρουλιαχτό από κόσμο και τις δύο βραδιές, μοναδικό στην Ελλάδα δικό μας Μουσείο Τυπογραφίας. Θέλω να χειροκροτώ μέχρι να ξημερώσει, σκεφτόμουν στο τέλος της πρώτης παράστασης που παρακολούθησα. Είμαι σίγουρος ότι το ίδιο, στο περίπου, θα  σκέφτονταν και όλοι οι θεατές, χωρίς καμιά εξαίρεση· ατέλειωτο δάσος τα χειροκροτήματα… «Το χειροκρότημα το αντιλαμβάνομαι ως μία χειραψία αμοιβαιότητας με το κοινό» είχε πει στην εφημερίδα μας σε συνέντευξή της στη Μαρία Μυστακίδου (βλ. φύλλο της ίδιας μέρας) η Μαρινέλλα. Χαιρετούμε σε διά χειραψίας και αγαπούμε σε για όλα όσα μέχρι τώρα έχεις κάνει και για όλα όσα είμαστε σίγουροι ότι θα κάνεις στον τομέα του τοπικού πολιτισμικού μας γίγνεσθαι καλή μου φίλη!

Εν αρχή ην, βέβαια, το έργο, το συγκεκριμένο ιδιαίτερο, ευαίσθητης ουσίας έργο που αφορά τις αδελφές Ελλη Αλεξίου και Γαλάτεια Καζαντζάκη, οι οποίες άφησαν ανεξίτηλο το στίγμα τους στα ελληνικά γράμματα· τη μεταξύ τους σχέση, αλλά και τον διαρκή αγώνα τους για έναν καλύτερο κόσμο. Ενα έργο που έτσι όπως είναι μαστορικά δομημένο (ξέρει καλά την τέχνη και την τεχνική η Μαρινέλλα) μπορεί να παρουσιαστεί οπουδήποτε. Σε μία αίθουσα ενός Πολιτιστικού Συλλόγου, σ’ ένα σχολείο, στην πλατεία ενός χωριού… Τίποτα καλύτερο, ωστόσο, απ’ την παρουσίαση του, κατ’ αρχάς, σ’ ένα Μουσείο Τυπογραφίας, στο συγκεκριμένο Μουσείο Τυπογραφίας Γιάννη και Ελένης Γαρεδάκη. “Κομμένος και ραμμένος”, για να χρησιμοποιήσω τη φράση της Ελιας Κουμή, της διευθύντριάς του, γι’ αυτό το έργο, ο χώρος. Και γιατί ένα είδος Μουσείου Τυπογραφίας ήταν το πατρικό σπίτι των δύο αδελφών, της Ελλης και της Γαλάτειας, που ήταν κόρες του λόγιου, δημοσιογράφου και εκδότη Στυλιανού Αλεξίου…

«Την Γαλάτειαν και μίαν καλύβην!». Η φράση που έγραψε ο Νίκος Καζαντζάκης σ’ ένα μαθητικό λεύκωμα κάτω απ’ την ερώτηση «Τι επιθυμείτε περισσότερον εις την ζωήν σας;», για να φανερώσει τον έρωτά του. Και γιατί ήταν προχθές η ημέρα των ερωτευμένων, κάνω στάση σ’ αυτήν, χρησιμοποιώντας την ως δείγμα της συγγραφικής δουλειάς που έκανε με πολύ σεβασμό και περίσσια αγάπη η Μαρινέλλα, ανοίγοντας την “κιβωτό” της “μνήμης” της.

«Στη Μαρινέλλα, κοπέλα με γερό μυαλό, που αργά ή γρήγορα θα βγει στο φως. Με την ευκή μου για ούριο άνεμο». Η αφιέρωση που έγραψε η Ελλη Αλεξίου στο βιβλίο της “Σπονδή”, με ημερομηνία 26.3.1979. Ανασύρει και προβάλλει και αυτό το ντοκουμέντο στον πρόλογο του αφιερωμένου στη μνήμη των γονιών της, Δημήτρη και Χρυσούλας Βλαχάκη, ιδιαίτερα επιμελημένου βιβλίου – προγράμματος (χορηγός έκδοσης “Χανιώτικα νέα”) η Μαρινέλλα, “Κιβωτός μνήμης”, ο τίτλος του.

«Σ’ αυτή την πολύ δύσκολη περίοδο που βιώνει και πάλι η χώρα μας με τις βεβαιότητες να καταρρέουν και ολόκληρη την Ευρώπη να κλυδωνίζεται “ανεστορούμαι” συχνά τους αγώνες και τις αγωνίες των προηγούμενων γενιών για τα δικά τους δεινά και νιώθω να με στηρίζουν ηθικά και να με εμψυχώνουν», γράφει στην αρχή του προλόγου της η Μαρινέλλα. Εστία αντίστασης στην όποια κρίση εν τέλει ο πολιτισμός, που υπηρετεί, έτσι όπως με πάθος υπηρετεί!


Η αλληλογραφία μας



Αντώνη Βακάκη, θεολόγο – γραμματέα Ιεράς Μητροπόλεως Κισάμου και Σελίνου, Κίσαμος: Συλλεκτικό το αφιερωμένο στους Γυναικείους Συλλόγους των Ενοριών Κισάμου και Σελίνου “Εορτολόγιο 2016” της Μητροπόλεως που μου εστάλη καιρό τώρα. Και γιατί παρουσιάζει, όπως παρουσιάζει, το μέγα έργο που συντελείται σαν συνέχεια του έργου που άφησε ο αοίδιμος Ειρηναίος Γαλανάκης. Εμεινα πολύ στα περιεχόμενά του περιδιαβάζοντας τις 160 (!) σελίδες του. Οντως έχει πολλούς λόγους να σεμνύνεται η Μητρόπολη Κισάμου και Σελίνου. Ενας απ’ αυτούς και «η ύπαρξη και δραστηριοποίηση στους κόλπους της, των Γυναικείων Συλλόγων», έργο κι αυτό του Παππού, όπως επισημαίνει ο άξιος διάδοχός του μητροπολίτης Αμφιλόχιος. Καλή κι ευλογημένη χρονιά και σε σας!

Χανιώτικα νέα (16.02.2016)


Read more: http://www.haniotika-nea.gr/tha-sou-milo-ospou-na-fexi-4/#ixzz40M0TrYkY 
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial 
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου