Μετά φόβου...
Διαβάζω και αλλάζω
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
Μετά φόβου...
Και το ποίημα “Μπαλάντα στους άδοξους ποιητές των αιώνων” του Κώστα Καρυωτάκη, στο νου μου τις προάλλες, ενώ παρακολουθούσα στο κατάμεστο από κόσμο Πολιτιστικό Κέντρο της Μητρόπολης την αφιερωμένη στις έμμετρες ομοιοκατάληκτες δημιουργίες Χανιωτών ποιητών εκδήλωση που διοργάνωσε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, η Ενωση Πνευματικών Δημιουργών Χανίων, με πρωτοβουλία του μέλους του Δ.Σ. της Παύλου Πολυχρονάκη. «Οι δράσεις αυτές αποσκοπούν στο ν’ αναδείξουν ακόμα περισσότερο το τοπικό δυναμικό στο πεδίο της ποίησης, ώστε να καταγραφούν και όσες δημιουργίες δεν έχουν ακόμα δημοσιευθεί, με στόχο να παραμείνουν στο πέρασμα των χρόνων αντικείμενο μελέτης για τους τωρινούς και τους επόμενους», υπογράμμισε στη σύντομη εισαγωγική ομιλία του ο πρόεδρος της Ενωσης Δημήτρης Νικολακάκης. Δεκάδες (σίγουρα περισσότερες από πέντε) οι συμμετέχοντες και οι συμμετέχουσες. Χανιά ο τόπος των ποιητών, ιδιαίτερα, θα ’λεγα, των ποιητριών…
Η ποίηση χρησιμοποιεί τη γλώσσα στη βασική κοινωνική… της αποστολή που είναι η επικοινωνία. Ο ποιητής, ο όποιος ποιητής, απ’ τον πλέον “άδοξο”, έως τον πλέον “ένδοξο”, δεν γράφει για τον εαυτό του, αλλά για να επικοινωνήσει με τους άλλους, τους όποιους αναγνώστες του ή τους όποιους ακροατές του. Εκ των ων ουκ άνευ αυτό. Ο καθείς με το ύφος του, σαν αντανάκλαση του ήθους του… Τα που είπα, στο περίπου, μεταξύ των άλλων, πριν απαγγείλλω το ποίημά μου “Μετά φόβου”, στο οποίο εκφράζω, ας πούμε, την ποιητική μου φιλοσοφία (την ποιητική φιλοδοξία ενός άδοξου ποιητή) και με το οποίο θα κλείσω τούτη τη “Στάση”.
«Εγώ δεν είμαι τίποτα σπουδαίος ποιητής,/ δεν γράφω κι εύκολα, όπως ίσως γράφουν άλλοι,/ πρέπει της σιωπής να λειτουργήσει ο πυκνωτής,/ να ’ρθει μια παράξενη να με τυλίξει ζάλη…/ Τότε και μόνο τότε -μετά φόβου ξεκινώ/ να κάνω ποίημα το απόσταγμα της σκέψης,/ ντύνοντάς το, όπως μπορώ, να μη μείνει γυμνό,/ μ’ όλες εκείνες που του πρέπουνε τις λέξεις». (Από την ποιητική συλλογή “Οταν γίνεις ποίημα”, Χανιά 2013).
Διαβάζω και αλλάζω
“Διαβάζω και αλλάζω” ο τίτλος της καμπάνιας που διοργανώνει εφέτος το ελληνικό τμήμα της ΙΒΒΥ – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου σε συνεργασία με την ΕΝΕΛΒΙ και την Εταιρεία Συγγραφέων, στοχεύοντας στην προώθηση της ανάγνωσης σε όλες τις ηλικίες. Μιας καμπάνιας που αρχίζει επίσημα, αύριο, 2 Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα του Παιδικού Βιβλίου, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων και κορυφώνεται στις 23 Απριλίου, Ημέρα του Βιβλίου.
Εντάξει, τα βιβλία (μιλώ για τα καλά βιβλία – να εξηγούμαστε) δεν μπορούν ν’ αλλάξουν από μόνα τους τον κόσμο. Μπορούν, όμως να ευαισθητοποιήσουν τους ανθρώπους, οι οποίοι, όντας ευαισθητοποιημένοι, όντας καλύτεροι, θα θελήσουν να αγωνιστούν – να αγωνίζονται για την αλλαγή προς το καλύτερο του κόσμου. Μ’ αυτή την έννοια λέμε “ναι”, ένα μεγάλο “ναι” στις όποιες εκδηλώσεις γίνονται, όχι μόνο αύριο, ημέρα γέννησης του μεγάλου Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Αντερσεν, που γιορτάζεται παγκοσμίως το παιδικό βιβλίο, αλλά όλες τις μέρες του κόσμου.
«Θέλω να λάμπει φως στο σκοτάδι/ Ήλιος η ελπίδα πάνω απ’ τη γη/ Οι άνθρωποι όλοι πάντα ομάδι/ Και η ειρήνη να οδηγεί/ Ζεστή καρδιά θέλω να ’χω στο κρύο/ Γι’ αυτό διαβάζω ένα βιβλίο […] θέλω η αγάπη πλατειές φτερούγες/ Να ξεδιπλώσει ζερβά – δεξιά/ Να φτάσει μέχρι τις άδειες ρούγες/ Να συντροφέψει τη μοναξιά/ Κι όπου είναι ένας, να γίνουν δύο./ Γι’ αυτό διαβάζω ένα βιβλίο!». Χρειάζεται να γράψω ότι δεν αφορούν μόνο τα παιδιά οι παραπάνω στίχοι της Χανιώτισσας ποιήτριας Πηνελόπης Ι. Ντουντουλάκη απ’ το ποίημά της “Γι’ αυτό διαβάζω”;
Χανιώτικα νέα (01.04.20160
Read more: http://www.haniotika-nea.gr/meta-fovou/#ixzz44ZgcQVyi
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου