Τρίτη 10 Μαΐου 2016

ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΔΩ ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΚΕΙ

Στην ορτακιά του έρωτα η μια καρδιά ’ναι διάστρα...

«Η ποίηση είναι πάντοτε μία, όπως είναι ο ουρανός και το ζήτημα είναι από πού βλέπει κανείς τον ουρανό» μας λέει ο Οδυσσέας Ελύτης στον “Μικρό Ναυτίλο”. Ο ίδιος τον έχει δει από καταμεσής της θάλασσας, ο Κωστής Λαγουδιανάκης, ωστόσο, το βιβλίο του οποίου “Χιλιάκριβε σεβντά μου” παρουσιάστηκε το περασμένο Σάββατο 7 Μαΐου στο καφέ 
“ΚΗΠΟΣ”, τον έχει δει, κατά δήλωσή του από δύο ιαμβικούς δεκαπεντασύλλαβους στίχους, από τη μαντινάδα. Ερωτευμένος μαζί της! Οπως με τη Δασκαλοσύνη, που πιστά υπηρέτησε, και τη Λένα, τη γυναίκα της ζωής του, για την οποία έγραψε τον “Χιλιάκριβο σεβντά” που περιλαμβάνει 1.000 ερωτικές μαντινάδες…




Αλλη μια πετυχημένη εκδήλωση, η περί ης ο λόγος, την οποία διοργάνωσε το ιστορικό καφέ 
“ΚΗΠΟΣ” της πόλης μας, στον πολυχώρο του, σε συνεργασία με τη Δ/νση Α/βάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων, τον Σύνδεσμο Πολιτικών Συνταξιούχων Χανίων, τον Σύλλογο Στιχουργών Χανίων και το Βιβλιοπωλείο ΠΕΤΡΑΚΗ. «Ήθελα να ’χα χάρισμα να γράφω μαντινάδες για τον Λαγουδιανοκωστή να πω εφτά δεκάδες». «Και άλλες τόσες να ’λεγα για τ’ ακριβό βιβλίο/ για τον χιλιάκριβο σεβντά απού ’ναι μεγαλείο». Οι δύο πρώτες μαντινάδες που είπα προλογίζοντας ως συντονιστής την εκδήλωση.





«Μα και για σένα θα ’λεγα άρχο Σταθοβασίλη,/ απού ’χεις πάντα μόνιμο χαμόγελο στα χείλη» η τρίτη. Εν είδει εύφημης μνείας στον οικοδεσπότη, που δεν χρειάστηκε δεύτερη κουβέντα, όταν του έκαμα τη σχετική πρόταση. Πολύ σπουδαία ιστορία για την πόλη μας ότι το καφέ “ΚΗΠΟΣ”, χάρις στον πάντα γελαστό Βασίλη Σταθάκη, που γνωρίζει να λειτουργεί “με λογισμό και μ’ όνειρο” το τοπικό πολιτισμικό “εμείς”, έχει γίνει η “πρωτεύουσα” όλων των ιστορικών καφενείων της Ευρώπης.

«Στέκομαι, αποθαμάζομαι και εκτιμώ βαθιά, τ’ αμοιβαία αισθήματα, συλλαβίζοντας τις μαντινάδες του Κωστή», έγραψε στη στήλη του στα “Πνευματικά και καλλιτεχνικά γεγονότα του τόπου μας” (βλ. “Χανιώτικα νέα”, 8 Απριλίου τ.ε.) ο και συνεργάτης της εφημερίδας μας Σταμάτης Απ. Αποστολάκης, μεταξύ των άλλων, παρουσιάζοντας τον “Χιλιάκριβο σεβντά”. Στο ίδιο μήκος κύματος, “στου αποθαμασμού τη στράτα” και οι διανθισμένες με λαγουδιανάκειες μαντινάδες, απ’ τους οργανοπαίκτες Νίκο Μπουτσάκη, Γιώργο Στρατάκη και Γιάννη Λαγουδιανάκη, ομιλίες, του και επίσης εκλεκτού συνεργάτη της εφημερίδας μας δασκάλου – λογοτέχνη Βασίλη Χαρωνίτη και της καταξιωμένης συγγραφέα και θεατρολόγου, τ. σχολικής συμβούλου Αγγέλας Μάλμου για το βιβλίο. «Απού κατέχει και μιλεί με γνώση και με τρόπο/ κάνει και κλαίνε και γελούν τα μάτια των ανθρώπω», μας λέει ο Βιτσέντζος Κορνάρος στον Ερωτόκριτο. Ισχύει και για τον Κωστή Λαγουδιανάκη, μα και για τους δύο ξεχωριστούς πνευματικούς δημιουργούς του τόπου μας αυτό…



«Ο Λαγουδιανάκης είναι ένας αγωνιστής δημιουργός που μάχεται να μην εξαφανιστεί ο πολιτισμικός πλούτος της κρητικής λαλιάς κι από την άλλη, δημιουργώντας τις μακροσκελείς ρίμες του, μας αποκαλύπτει τη δύναμη και την ευρύτητα της πατρογονικής γλώσσας», υπογράμμισε μεταξύ των άλλων ο Βασίλης Χαρωνίτης. «Οι μαντινάδες του Λαγουδιανάκη μπορούν να χαρακτηριστούν λόγιες χωρίς να προδίδουν  τη λαϊκή τους καταγωγή» τόνισε η Αγγέλα Μάλμου. Για να συμπληρώσει: «Απεναντίας, συμβαδίζουμε με σεβασμό πλήρως συμφιλιωμένες με τα χιλιάδες ακούσματα που έχει ο ποιητής από τότε που κατάλαβε τον εαυτό του».

«Στην ορτακιά του έρωτα η μια καρδιά ’ναι διάστρα/ η γι’ άλλη τ’ ανυφαντικού ψιμυθευτή ξομπλιάστρα». Μια απ’ τις χίλιες μαντινάδες που έγραψε ο Κωστής Λαγουδιανάκης στον “Χιλιάκριβο σεβντά” του. Κι άλλη μια απ’ τις πολλές που είπε για τα Χανιά στην αντιφώνησή του: «Μαγευτικά ’ναι τα Χανιά πλήσοι το μολογούνε/ τα κάλλη ντως τα ξομπλιαστά θαμάζου και παινούνε».
Εξ ονύχων ο λέων!

Χανιώτικα νέα (10.05.2016)
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial 
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου