Σάββατο 23 Ιουλίου 2016

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ

Ε1 Τάξη 16ου Διαπολιτισμικού  Δημ. Σχολ. Χανίων
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΧΑΝΙΩΝ


Καλοί μου φίλοι,
καλό Σαββατοκύριακο!
Και με τη Βυζαντινή και Μεταβυζαντινή Συλλογή που στεγάζεται στο Βυζαντινό Μουσείο Χανίων ασχολήθηκαν με αφορμή το μάθημα της Ιστορίας, τη φετινή σχολική χρονιά, τα παιδιά της Ε1 τάξης του 16ου Ολοήμερου Διαπολιτισμικού Δημοτικού Σχολείου Χανίων. Τα φετινά “Διαπολιτισμικούλια”, όπως αποκαλεί η γνωστή στους αναγνώστες της στήλης φίλη μου δασκάλα Ευαγγελία Φατσέα, τους εκάστοτε μαθητές της. Καρπός αυτής της ενασχόλησης μια υπέροχη ειδική έκδοση 24 σελίδων που περιλαμβάνει ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες εργασίες, κάποιες απ’ τις οποίες φιλοξενούνται στον σημερινό «Παιδότοπο». Να μην ξεχνάμε να πηγαίνουμε συχνά και στη Βυζαντινή Συλλογή της πόλης μας «γιατί για όλους είναι το καμάρι μας», μας λένε στο τέλος της εργασίας τους τα 15 «ευγενικά, μελετηρά και έξυπνα παιδιά» από Ελλάδα, Αλβανία, Βουλγαρία, Γεωργία και Ρωσία.
Συγχαρητήρια παιδιά! Πάντα άξια! Κι εσύ πάντα με το ίδιο δασκαλικό μεράκι, Ευαγγελία! Τυχεροί οι μαθητές σου, μα τυχερή κι εσύ!
Σας χαιρετώ
με αγάπη όλους!
Βαγγέλης Θ.
Κακατσάκης, δάσκαλος
Το Μουσείο μας έδωσε το έναυσμα για να ασχοληθούμε με τις εκκλησίες και τα μοναστήρια της Βυζαντινής Κρήτης καθώς και με κάποια θέματα, τα οποία μας κέντρισαν το ενδιαφέρον.
ΧΡΙΣΤ.
Την Τρίτη 22 Μαρτίου 2016 πήγα με την τάξη μου στο Μουσείο Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Συλλογής Χανίων. Μας έκανε ξενάγηση ο κύριος Θανάσης. Το μουσείο είναι μικρό, αλλά είναι πολύ ωραίο και έχει πολύ όμορφα εκθέματα. Εμένα μου άρεσαν τα νομίσματα και τα κοσμήματα. Εκεί μείναμε πολλή ώρα, αλλά περάσαμε πολύ ωραία. Με τη δασκάλα μας παίξαμε πολλά παιχνίδια. Δεν πληρώσαμε εισιτήριο. Όση ώρα ήμασταν εκεί, ήρθαν και άλλοι επισκέπτες. Πήραμε ένα δωράκι από τον υπεύθυνο του μουσείου και ένα δωράκι από τη δασκάλα μας. Θα ήθελα να ξαναπάω εκεί πάλι μαζί με την τάξη μου.
ΕΙΡΗΝ.


Στην οδό Θεοτοκοπούλου 82 υπάρχει η Βυζαντινή και Μεταβυζαντινή Συλλογή Χανίων. Ακριβώς απέναντι βρίσκεται το ιστορικό κτήριο της Πυριτιδαποθήκης (Top Hane), που έδωσε το όνομά της στη συνοικία Τοπανά καθώς και ο προμαχώνας San Salvatore, ενώ πάρα πολύ κοντά είναι το Ναυτικό Μουσείο και το μνημείο για τα θύματα του ναυαγίου που έγινε στις 8 Δεκεμβρίου 1966 (πλατεία Τάλω).
ΧΡΙΣΤ.
Ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος (1541-1614) ήταν γνωστός και ως El Greco, δηλαδή, ο Έλληνας. Ήταν Κρητικός ζωγράφος, γλύπτης και αρχιτέκτονας.
ΧΡΗΣΤ.
Την Τρίτη 22/03/2016 πήγα με τους συμμαθητές μου στο Μουσείο Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Συλλογής Χανίων. Ο καιρός ήταν πολύ καλός. Μας έκανε ξενάγηση ένας κύριος. Είναι ωραίο μουσείο, αλλά δεν είναι μεγάλο. Έχει εικόνες, νομίσματα, αγγεία, κιονόκρανα και ψηφιδωτά. Εμένα μου άρεσαν τα νομίσματα. Εκεί μείναμε δύο ώρες. Η ξενάγηση διήρκεσε μία ώρα, αλλά για άλλη μία ώρα παίξαμε κάποια παιχνίδια. Προτού φύγουμε, πήραμε ένα δωράκι. Εγώ έγραψα στο βιβλίο εντυπώσεων. Θα ήθελα να ξαναπάω εκεί μαζί με κάποιον φίλο μου.
Α.


Συνεργάστηκαν -κατά αλφαβητική σειρά- οι μαθητές και μαθήτριες του Ε1:
Βενέτης Κωνσταντίνος, Δασκαλάκης Ηλίας, Ηλιάκη Χριστίνα, Ιβάνοβα Ελένη, Καζάκος Νίκος, Λίτσι Ιόλη, Μαυρακάκης Παναγιώτης, Ντανατσίδης Χρήστος, Ντιμιτρόβ Αλέξανδρος, Παπαδογιαννάκης Γιώργος, Παπαδογιάννη Ειρήνη, Παπουτσάκης Μανώλης, Πετράι Ειρήνη, Σαχμπατζίδη Χριστίνα, Σκέγια Γκέστι.
Το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2105 η εφημερίδα “Χανιώτικα νέα” είχε αφιέρωμα στα ενετικά κτίσματα των Χανίων. Έγινε εκτενής αναφορά στο κτήριο που στεγάζει τη Βυζαντινή και Μεταβυζαντινή Συλλογή Χανιων.
Α.
Το 9ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων τύπωσε αυτή τη χρονιά ένα πολύ ωραίο ημερολόγιο, το οποίο αναφέρεται στα μουσεία των Χανίων. Ο μήνας Απρίλιος είναι αφιερωμένος στο “μουσείο” μας.
ΕΙΡΗΝ.
Κάναμε ένα ταξίδι στα Χανιά, στην Κίσαμο, στο Σέλινο, στην Κάντανο, στο Ακρωτήρι, στα Σφακιά και στον Αποκόρωνα.
Α.
Κάναμε ένα ταξίδι σε αρκετές περιοχές της Κισάμου: Καστέλι, Ραβδούχα, Λατζιανά…
ΧΡΙΣΤ.
Προσπαθήσαμε να σχεδιάσουμε την κάτοψη του Μουσίου και να “τοποθετήσουμε” κάποια εκθέματα στη σωστή θέση.
Μάθαμε ότι κάθε έκθεμα έχει ένα συγκεκριμένο αριθμό (π.χ. Α.Κ.Μ. 86).
Π.
Νοερά μεταφερθήκαμε σε παλαιότερες εποχές και προσπαθήσαμε να υποδυθούμε κάποιους ανθρώπους που έζησαν τότε. Ένα παιδί έγινε δόγης, άλλο παιδί έγινε αυτοκράτορας, άλλο παιδί σπουδαίος ζωγράφος και άλλο παιδί εικονογράφος. Σκεφτήκαμε τι θα έπρεπε να κρατάει ο καθένας μας (ένα νόμισμα, ένα λυχνάρι, ένα περιδέραιο, έναν σταυρό, ένα κανάτι, ένα προσωπείο…).
Ν.
Πήγαμε στο Μουσείο το Βυζαντινό
που είναι σπουδαίο και μοναδικό.
Είδαμε ευρήματα από τα παλιά
και χάρηκαν όλα τα παιδιά.
ΓΚ.
Στο Μουσείο των Χανίων το Βυζαντινό,
πήγα μια μέρα, όχι μόνος μου, αλλά με όλη την παρέα!
Ευρήματα είχε πολλά, σημαντικά και σπουδαία
και όλα της τάξης μου τα παιδιά τα βρήκανε ωραία!
ΕΙΡ.
Παρατηρήσαμε τις εικόνες, τις θαυμάσαμε και τις συγκρίναμε: π.χ. υπάρχουν δύο εικόνες με τον Άγιο Γεώργιο ως έφιππο δρακοντοκτόνο, τρεις εικόνες με την Παναγία (Ελεούσα και Βρεφοκρατούσα).
Μ.Ν.
Στο μουσείο υπάρχουν αρκετές παλαιές εικόνες, οι οποίες εικονίζουν τον Άγιο Γεώργιο, την Παναγία και τη Σταύρωση.
Χανιώτικα νέα (23.07.2016)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου