Σάββατο 30 Ιουλίου 2016

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ

Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.ΧΑΝΙΩΝ
ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΕΠΙ ΣΚΗΝΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΜΑΓΟ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ



Καλοί μου φίλοι,
καλό Σαββατοκύριακο!
Δάσκαλοι και μαθητές επί σκηνής! Για τους δασκάλους και τους μαθητές του E.Ε.Ε.Ε.Κ. (Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης) Χανίων, που ανέβασαν το διασκευασμένο θεατρικό παραμύθι της Γιολάντας Τσιαμπούκαλου, “Ο μάγος της φωτιάς”, με τη λήξη της σχολικής χρονιάς, ο λόγος, στον σημερινό Παιδότοπο. Να ;ναι καλά η φίλη τ. σχολική σύμβουλος και συγγραφέας Αγγέλα Μάλμου (αυτή έκανε τη διασκευή) που μας περιγράφει με ενέργεια και παραστατικότητα, τα που “εισέπραξε”, παρακολουθώντας την παράσταση. Αξίζει, πράγματι, να γίνει ευρύτερα, γνωστή η συγκεκριμένη προσπάθεια. Και για να αντιληφθούμε “εξ όνυχος τον λέοντα”, το μέγεθος και την ποιότητα δηλαδή της δουλειάς που γίνεται στο συγκεκριμένο σχολείο, διευθυντής του οποίου είναι ο καλός δάσκαλος Νεκτάριος Λιλικάκης.
Και για να θυμίσουμε, ωστόσο, χτυπώντας καμπανάκι, μαζί με τη γράφουσα, σε κάθε αρμόδιο, ότι μετά την αποφοίτησή τους τα παιδιά του Εργαστηρίου δεν βρίσκουν ανοιχτή «καμιά δομή να τα στεγάσει και να αξιοποιήσει τις αποκτηθείσες δεξιότητες τους».
Σας χαιρετώ με αγάπη όλους!
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης, δάσκαλος



Ο απόηχος μιας καταπληκτικής μαθητικής παράστασης εξακολουθεί να δονεί τη σκέψη όλων εκείνων που την παρακολούθησαν με το τέλος της σχολικής χρονιάς (το έργο παραστάθηκε στις 14/6/2016). Κι ας βρισκόμαστε ήδη στο μεσόστρατο του καλοκαιριού. Αξίζει να γίνει γνωστή η προσπάθεια όλων. Παιδιών, γονέων, καθηγητών και λοιπών ειδικοτήτων. Πρόκειται για την παράσταση «Ο μάγος της Φωτιάς”. Ενα παραμύθι της Γιολάντας Τσιαμπούκαλου, το οποίο διασκευάστηκε θεατρικά για να παρασταθεί από τα παιδιά του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.
Η επιλογή του έργου ήταν εξαιρετικά επιτυχής. Με ένα παραμυθικό τρόπο, η υπόθεση θίγει τα συμφέροντα που καθορίζουν τις τύχες των λαών της οικουμένης. Τρεις μάγοι που αντιπροσωπεύουν τα τρία στοιχεία του κόσμου μας, τον αέρα, το νερό και τη στεριά, έφτιαξαν το μαγικό κουβάρι της αγάπης και της ομόνοιας. Μ’ αυτό κομπόδεσαν όλες τις κακίες του κόσμου και έσπευσαν να ζητήσουν βοήθεια από τους ισχυρούς της γης για την προστασία και τη διατήρηση του μαγικού κουβαριού. Λάθος τους μεγάλο! Σκέφτηκαν μάλιστα να ξεκινήσουν από τρεις βασιλιάδες που τους είδαν να μεθοκοπούν και να τεμπελιάζουν μες τη χλιδή και την καλοπέραση. Εμπιστεύτηκαν το πολυτιμότερο αγαθό της οικουμένης σ’ αυτούς τους τρεις ανάξιους, με την ελπίδα ότι θα συνετιστούν, εκτελώντας στο ακέραιο τα καθήκοντά τους για το καλό της ανθρωπότητας.
'




Εκείνοι, στην πρώτη ευκαιρία άρχισαν να καταστρέφουν το μαγικό κουβάρι, κόβοντας κλωστίτσες και σημειώνοντας μ’ αυτές πάνω στο χάρτη της γης, τα νέα σύνορα των ανυποψίαστων χωρών, σύμφωνα με τα συμφέροντά τους και με την απειλή πολέμων, σε περίπτωση που κάποιος δεν θα συμφωνούσε στο νέο τους σχεδιασμό. Σύντομα οι λαοί άρχισαν να βλέπουν τις πατρίδες τους να κομματιάζονται, να πουλιέται η γης τους, να γίνονται πρόσφυγες, να σκοτώνονται αθώοι, να χάνονται πολιτισμοί… Το τραγούδι τους συγκλονίζει:
«Σ’ ένα χάρτη χάραξαν το δρόμο μου…/ της προσφυγιάς! Μ’ ένα χάρτη χάραξαν τον τρόπο τους/ της απονιάς!/ Σ’ ένα χάρτη σημείωσαν/ χώρες ξενιτιάς!/ Σ’ ένα χάρτη μπογιάτισαν/ με αίμα της καρδιάς!» Και το ρεφραίν: «Τη μοίρα μου αποφάσισαν/ καθόλου δε λογάριασαν/ Του κόσμου οι ισχυροί/ τεμάχισαν τη Γη!..».






Ωσπου στη μοιρασιά πάνω, οι τρεις ανεύθυνοι βασιλιάδες, άρχισαν να τσακώνονται, καταστρέφοντας εντελώς το μαγικό κουβάρι. Χωρίς το κουβάρι ο κόσμος βυθίστηκε στα δεινά, στον πόνο και στο αίμα. Οπως γίνεται όμως στη δραματουργία από αρχαιοτάτων χρόνων, όταν η πλοκή φτάνει στο αδιέξοδό της, ακολουθεί η λύτρωση. Εδώ ο από μηχανής θεός και λυτρωτής, είναι ο νιόφερτος τέταρτος Μάγος, εκείνος της Φωτιάς. Επεμβαίνει δυναμικά και με την εξαγνιστική δύναμη του στοιχείου του, κατακαίει το κακό, φυτεύοντας ελπίδα και όνειρα σε μια καθαρμένη πλέον οικουμένη με νέα ιδανικά…
Οσο ευρηματικός κι αν είναι ο θεατρικός λόγος, αν δεν συνοδεύεται κι από τα υπόλοιπα στοιχεία μιας παράστασης, περιορίζεται σε ένα απλό αφήγημα, που γρήγορα απολησμονιέται. Ο Μάγος της Φωτιάς όμως πλαισιώθηκε με περίσσια προσοχή στην λεπτομέρεια, τόσο που άγγιξε την τελειότητα για μαθητική παράσταση. Με σκηνικά, κοστούμια, αξεσουάρ, φωτισμό, μουσική, κίνηση και τραγούδια. Ολα δοσμένα με επαγγελματική ευσυνειδησία, σε συνδυασμό με το μεράκι και το φιλότιμο όλων εκείνων που δίνουν την ψυχή τους για το συγκεκριμένο  σχολείο – εργαστήρι.
Η χαρά, ο ενθουσιασμός στα πρόσωπα των παιδιών, η ανάπτυξη της δημιουργικότητάς τους, της φαντασίας και του αυτοσυναισθήματός τους, είναι η αποπληρωμή των αμέτρητων ωρών εργασίας εκτός ωραρίου και της δικαιολογημένης σε κάποιες στιγμές, ψυχικής και σωματικής κόπωσης του προσωπικού.







Πέραν της παράστασης, η προβολή σκηνών σε power point των πιο δυνατών στιγμών της σχολικής χρονιάς που πέρασε, εξιστόρησαν  ένα υπέροχο ταξίδι γνώσεων και εμπειριών που το μοναδικό αυτό σχολείο προσφέρει στους μαθητές του.
Κι ενώ τα παιδιά ασκούνται να αναπτύσσουν τις δυνατότητές τους στο μεγαλύτερο βαθμό και να εκπληρώνουν στόχους ακόμη πιο πέρα κι από τις δυνάμεις τους, μετά την αποφοίτησή τους, δυστυχώς, δεν υπάρχει καμία δομή να τα στεγάσει και να αξιοποιήσει τις αποκτηθείσες δεξιότητές τους.
Ας ευχηθούμε τα αυτονόητα που θα πρέπει να προσφέρει η Πολιτεία σε όλους τους μαθητές της ισότιμα και ισάξια και να απευθύνουμε πολλά συγχαρητήρια σε όλους τους εμπλεκόμενους για το έργο που συντελείται τόσα χρόνια στο Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.


Αγγέλα Μάλμου

Χανιώτικα νέα (30.07.2016)




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου