Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΚΟΙ ΝΩΦΕΛΕΣ ΙΔΡΥΜΑ "ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ"
ΚΑΙ ΜΝΗΜΗ ΕΙΡΗΝΑΙΟΥ ΚΑΙ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΓΑΛΑΝΑΚΗ
Γράφει ο Γιάννης Η. Κάκανος

« Τα δύο ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της γραφής του Αθανασίου Γαλανάκη είναι η απλότητα και η αμεσότητα που μας θυμίζει άλλοτε Μακρυγιάννη καθώς δεν διστάζει να λέει πάντα γυμνή την αλήθεια προς κάθε κατεύθυνση  και άλλοτε Φώτη Κόντογλου στο βιβλίο του το “Αιβαλλί πατρίδα μου” προπάντων στα κείμενα που έχουν αναφορά το χωριό του το Νεροχώρι το οποίο διαρκώς επιστρέφει  μέσα από τα κείμενα του που μας θυμίζουν τον αδερφό του γέροντα μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου Ειρηναίο Γαλανάκη που μιμείται το ήθος του».
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης




Με την προσέλευση πλήθους προσκυνητών τελέστηκε χθες το βράδυ από τον πανοσιολογιότατο ηγούμενο της Ιεράς Μονής Καρυδίου π. Ιερεμία και άλλους ιερείς η ακολουθία του εσπερινού για την εορτή της Αγίας Σοφίας, προστάτιδας του Ιδρύματος “Αγία Σοφία” στους Άγιους Πάντες Αποκορώνου για να ακολουθήσει  τρισάγιο στη μνήμη του μακαριστού Ιεράρχη Ειρηναίου Γαλανάκη, των γονέων του, των ευεργετών και δωρητών του Ιδρύματος.
Με το πέρας του εσπερινού ακολούθησε εκδήλωση που οργάνωσε το Ίδρυμα, με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Επαρχιακού Τύπου, όπου παρουσιάστηκαν τα βιβλία: «Η λαϊκή μούσα της Κρήτης για τον Σεβασμιότατο Ειρηναίο Γαλανάκη: Ριζίτικα, μαντινάδες, ρίμες, ποιήματα» (έκδοση Κοινωφελούς Ιδρύματος «Αγία Σοφία» σε επιμέλεια Σταμάτη Αποστολάκη) και «Αθανάσιος Γαλανάκης: Μηνύματα ορθόδοξης ομολογίας και πίστης» (εκδόσεις Έρεισμα). Τα έσοδα από τις πωλήσεις θα διατεθούν υπέρ του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι».
Τα βιβλία παρουσίασαν οι: Σταμάτης Α. Αποστολάκης, δάσκαλος-λαογράφος και ο Ευάγγελος Κακατσάκης, δάσκαλος-λογοτέχνης, ενώ κείμενα διάβασε  ο Μάρκος Σελλιανάκης. Τον συντονισμό της βραδιάς είχε η κυρία Έλλη Μαριακάκη.





ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΑΚΑΤΣΑΚΗΣ

Ο κ. Βαγγέλης Κακατσάκης αναφερόμενος για το βιβλίο “Μηνύματα ορθόδοξης ομολογίας και πίστης” επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι « ο Αθανάσιος Γαλανάκης είναι δεμένος με τη γη, την πατρική περιουσία και τη μητέρα φύση και ξέρει καλά να χρησιμοποιήσει στα γραφτά του τη γλώσσα στη βασική κοινωνική του αποστολή που είναι η επικοινωνία. Φαίνεται ξεκάθαρα αυτό σε όλα του τα κείμενα και προπάντων στα αυτοβιογραφικά του αυτά δηλαδή της πρώτης ενότητας στην οποία έχουν ενταχθεί από τα παιδιά του αναφορές σχετικά με την οικογένεια, το γάμο και την διαχείριση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει το ζευγάρι στους χαλεπούς καιρούς που διανύουμε». Ο ίδιος συνεχίζοντας επεσήμανε: « Τα δύο ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της γραφής του συγγραφέα είναι η απλότητα και η αμεσότητα που μας θυμίζει άλλοτε Μακρυγιάννη καθώς δεν διστάζει να λέει πάντα γυμνή την αλήθεια προς κάθε κατεύθυνση  και άλλοτε Φώτη Κόντογλου στο βιβλίο του το “Αιβαλλί πατρίδα μου” προπάντων στα κείμενα που έχουν αναφορά το χωριό του το Νεροχώρι το οποίο διαρκώς επιστρέφει  μέσα από τα κείμενα του που μας θυμίζουν τον αδερφό του γέροντα μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου Ειρηναίο Γαλανάκη που μιμείται το ήθος του».

ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ

Ο Σταμάτης Αποστολάκης αναφέρθηκε στο βιβλίο που επιμελήθηκε ως συγγραφέας με τίτλο: “ Η Λαική μούσα της Κρήτης για τον σεβασμιώτατο μητροπολίτη Ειρηναίο Γαλανάκη” υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων τα εξής: «Η λαϊκή μούσα της Κρήτης μας έχει ρίζες και γενάρχες της: τον μπάρμπα Παντζελιό και τον Αναγνώστη Ντούνη, τον Λαγουμιτζή από το Φρε και τον Ζανουδάκη, τον Αναγνώστη Βλάχο και τον Χατζή Γιώργη Σολιδή, τον Χριστόφορο Σταυρουλάκη και τον Γιάννη τον Παντελάκη από την Κάινα, τον Χαβρέ και τον Αθ΄τη, τον Σκουφιδογιάννη και τον Πολυχρονάκη από το Καλαμίτσι, τον Σαλούστρο και τον Καβρό και βέβαια όλη τη χορεία των ομότεχνων τους, με διδάχους τους αθάνατους, τους μεγάλους δημιουργούς τ’ «Ερωτόκριτου και της Θυσίας του Αβραάμ», της «Ερωφίλης» και της «Βοσκοπούλας» κι ύστερα των Ριζίτικων μας των αθάνατων και των Μαντινάδων μας των μοναδικών και βέβαια των ριμαδόρων μας των πολυτάλαντων. Αυτοί οι εμπνευσμένοι Λαικοί ποιητές του τόπου μας και του καιρού μας, είναι οι χαρισματικοί συνάνθρωποι γύρω μας, που εμπνεύστηκαν από το έργο, την ευλογημένη πορεία, τους αγώνες και την αγωνία του Σεβασμιώτατου Δεσπότη μας Κισάμου και Σελίνου Ειρηναίου Γαλανάκη, του πολυσέβαστου  Παππού της Εκκλησίας  της Κρήτης κι έκαμαν την σκέψη και τα αισθήματα των γι’ αυτόν ρίζιτικο τραγούδι και μαντινάδα, πολύστροφη ρίμα και ποίηση μαγευτική…» 
Στη συνέχεια ο κ. Αποστολάκης μ’  ένα σύντομο εισαγωγικό του ως επιμελητής της έκδοσης του βιβλίου επεσήμανε: «Το πρωινό της Μεγάλης Τρίτης 30-4-2013 ο πάνσοφος Θεός πήρε μαζί του τον γέροντα μητροπολίτη μας Ειρηναίο, “τον δούλο και επίσκοπο Χριστού” κατά τον ορισμό του τελευταίου.

Η λαϊκή μούσα, που ήδη εμπνέεται από το συγκλονιστικό ετούτο γεγονός, άρχισε από την πρώτη στιγμή του απρόσμενου συμβάντος, να μας καταθέτει τις εμπνεύσεις της όπως εξ άλλου έπραττε και κατά τα παλαιότερα ανεπανάληπτα της αρχιερατείας του χρόνια. Αγλαοί καρποί της περιόδου φιλοξενούνται στο πρώτο μέρος του παρόντος έργου μας. Η συγκομιδή αυτή, της οποίας αξιωθήκαμε να είμαστε συλλογείς της, εδώ και πενήντα χρόνια, είναι όντως και πλουσιότατη και ποιοτικά θαυμάσια. Είχαμε μάλιστα δρέψει την μαζική έκφραση του ενθουσιασμού του ακροατηρίου μας, σε παρουσιάσεις τμήματός της κάθε φορά όπως στο βραδινό της 28 -12-1987 στην Ο.Α.Κ. με την ευκαιρία εκδηλώσεων εκεί, αφιερωμένων στην τριακονταετή αρχιερατεία τότε, του μακαριστού σήμερα μητροπολίτη μας Ειρηναίου Γαλανάκη.  Ακολούθησαν και άλλες δημόσιες παρουσιάσεις…» για να καταλήξει ο κ. Αποστολάκης τονίζοντας:  «Αξιωνόμαστε σήμερα, με την παρούσα έκδοση, να σας κάνουμε κοινωνούς αυτών των αποθησαυρισμάτων, εις αιώνιον μνημόσυνον του δούλου και επισκόπου του Χριστού Ειρηναίου Γαλανάκη».    

ΜΑΡΙΑ ΓΑΛΑΝΑΚΗ ΚΟΡΗ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

Η κόρη του μακαριστού συγγραφέα Μαρία Γαλανάκη δήλωσε ότι «ο μπαμπάς μου σε όλη την διάρκεια της συγγραφικής του ζωής έδινε σε εμάς τα παιδιά του φωτοτυπίες από σκέψεις και προβληματισμούς που είχε πάνω σε θέματα της επικαιρότητας. Τα θέματα του είναι παρμένα από την πίστη και οι νουθεσίες του  αφορούν τον τρόπο λειτουργίας της ενορίας, της κοινότητας, της εκκλησίας και αυτές οι νουθεσίες έχουν και κοινωνικό περιεχόμενο γιατί συνδέονται με την κοινωνική ζωή, τον αγαστό τρόπο λειτουργίας της οικογένειας και τα θέματά του είναι βιωματικά, εμπειρίες από τη ζωή του που με σεμνό και ταπεινό τρόπο βοηθούσε ανθρώπους χωρίς κανείς να το ξέρει έφθασε στο κύκνειο άσμα του να της καταγράψει κι εμείς να τις πάρουμε ως παρακαταθήκη. Δεν τις δημοσίευσε γιατί δεν το είχε σκοπό ήθελε απλώς να τις αφήσει στα παιδιά του. Ήταν 17 χρόνια νεότερος του αδερφού του, θήτευσε δίπλα του όλα αυτά τα χρόνια. Ο πατέρας μου ήταν Ταχυδρομικός υπάλληλος και συνταξιοδοτήθηκε πρόωρα  κατέχοντας τη θέση του διευθυντή στο Ταχυδρομείο Χανίων και είχε αποκτήσει πολυμελή οικογένεια με επτά παιδιά. Έχει γράψει δύο βιβλία και αυτό που παρουσιάζεται απόψε και εκδίδουμε εμείς τα παιδιά του και φιλοδοξούμε επειδή έχουμε κι άλλα γραπτά του κείμενα μια πλούσια παρακαταθήκη να εκδώσουμε στο μέλλον  και άλλα».
Η ίδια συνεχίζοντας αναφέρθηκε για τη γιαγιά της τη Σοφία, επισημαίνοντας: «Η γιαγιά “Γαλανοσοφία” η λεγόμενη που πάντα λάτρευε ο σεβασμιώτατος γι’ αυτό και ονομάσθηκε Αγία Σοφία το Ίδρυμα με το εκκλησάκι. Η μητέρα του λοιπόν, η Σοφία γέννησε δώδεκα παιδιά και έζησαν τα επτά αλλά σήμερα δεν είναι κανένα στη ζωή».       

ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ»

«Το πρόγραμμα κατ’ οίκον βοήθειας του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Αγία Σοφία» υλοποιείται από το Ίδρυμα σε συνεργασία με το Κέντρο Υγείας Βάμου» υπογράμμισε με δήλωσή της η κοινωνική λειτουργός Δήμητρα Ηλιάκη για να συνεχίσει τονίζοντας τα εξής:  « Το πρόγραμμα απευθύνεται: σε ηλικιωμένα, μοναχικά άτομα ή ζευγάρια, μη αυτοεξυπηρετούμενα που χρήζουν ιδιαίτερης φροντίδας, λόγω προσωρινών ή χρόνιων παθήσεων. Σε άτομα με ειδικές ανάγκες και άτομα που αντιμετωπίζουν ψυχοκοινωνικά και ψυχιατρικά προβλήματα. Σε άτομα χωρίς επαρκείς οικονομικούς πόρους και τέλος στις οικογένειες των εξυπηρετούμενων του προγράμματος. Βασικός σκοπός και στόχος του προγράμματος είναι η βελτίωση των συνθηκών ζωής των εξυπηρετούμενων στον οικείο τους χώρο και η υποστήριξη των οικογενειών τους».
Παραθέτουμε αρκετά στιγμιότυπα από τον εσπερινό, το τρισάγιο και την παρουσίαση των δύο βιβλίων “στη μνήμη του αείμνηστου ταπεινού εργάτη της Ορθοδοξίας” – όπως είχε πρωτοσέλιδο η εφημερίδα «Χανιώτικα νέα» τη Μ. Τετάρτης του 2013.
  Γιάννης και Ηλίας Κάκανος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου