Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΔΩ ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΚΕΙ

Οι "φίλιες"ιστορίες του Γιάννη Φίλη



«Μου λένε ότι δεν είμαι πρακτικός άνθρωπος, ότι δεν παίρνω τη ζωή μου στα σοβαρά, γι’ αυτό λέω ιστορίες. Πόσες φορές η ζωή μου δεν είναι ένα τέλμα από μνήμη, επιθυμίες, ενοχές. Λέω ιστορίες ακριβώς επειδή είμαι πρακτικός άνθρωπος. Πώς αλλιώς να συμβιβάσω τις αντιφάσεις μου; Λίγη παραπάνω ιδεολογία, λίγη παραπάνω πραγματικότητα και βυθίζομαι στα φαράγγια και στις στενωπούς του λόγου». Αρχή του τελευταίου (πέμπτου) μυθιστορήματος του και πρώην πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης Γιάννη Α. Φίλη, “Ημέρες στο Οριέντε” καλημέρα σας και στην παρουσιάση του αύριο Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου στις 7 μ.μ. στο Τεχνικό Επιμελητήριο Κρήτης – Τμήμα Δυτικής Κρήτης (Νεάρχου 23) με το καλό!

Ωραίος στην ειλικρίνειά του και ειλικρινής στην ωραιότητά του και σ’ αυτό του το βιβλίο, όπως και στα προηγούμενα δεκατρία (πεζά και ποιητικά) άλλωστε ο Γιάννη Φίλης. Ακριβώς γιατί δεν διστάζει να βάλει “τον δάχτυλον εις τον τύπον των ήλων” στα προβλήματα του σύγχρονου ανθρώπου και στις διαρκώς διογκούμενες χαίνουσες πληγές του περιβάλλοντος, δηλαδή, ως “σοφός” που τα “προσερχόμενα αντιλαμβάνεται” για να χρησιμοποιήσω τον στίχο του Αλεξανδρινού ποιητή, απ’ το ποίημά του “Σοφοί δε προσιόντων” παραφράζοντάς τον ελάχισα. Πάντα αυτοβιογραφικός και εξομολογητικός, ο εξ Ασίνης Αργολίδος ορμώμενος και κατ’ επιλογή του Χανιώτης, πρώην πρύτανης και καταξιωμένος συγγραφέας μας!

«Το μυθιστόρημα, βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα, καταγράφει μια ιστορία έρωτα, πολέμου και κρατικής βίας. Ενας ακαδημαϊκός, απογοητευμένος από την εμπορευματοποίηση της σύγχρονης παιδείας, παραιτείται από τη θέση του και ταξιδεύει στα νησιά Γκαλαμπάγκος, όπου συναντάει τη Χιλιανή βιολόγο Σελέστε. Μαζί καταλήγουν στο Οριέντε, όπου αναμειγνύονται στον αγώνα των ιθαγενών κατά των εταιρειών πετρελαίου που, καταστρέφουν το τροπικό δάσος της Αμαζονίας. Μέσα από την κινηματογραφική οπτική και ματιές στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας και του Οριέντε, ο αναγνώστης βυθίζεται στο δράμα του ανθρώπου και της φύσης, στις λαμπρές και τραγικές όψεις του». Εκ των ων ουκ άνευ ότι λειτουργούν και σαν προκλητική πρόσκληση ή και σαν προσκλητική πρόκληση, αν προτιμάτε, τα γραφόμενα στο οπισθόφυλλο του εκδοθέντος από το “Εναστρον” στη σειρά “Ελληνική Λογοτεχνία” περί ου ο λόγος βιβλίου, για ανάγνωση. Για μια απνευστί πρώτη ανάγνωση, που σίγουρα θα ακολουθήσουν κι άλλες, αν κρίνω από τη δική μου εμπειρία… Ορισμός. Καλό είναι το βιβλίο για μένα που έτσι αρχίσεις να το διαβάζεις, δεν το αφήνεις απ’ τα χέρια σου, αν δεν το τελειώσεις, πολύ καλό αν επανέλθεις σ’ αυτό με το μολυβάκι σου ανά χείρας για σημειώσεις και ξεχωριστό αν το βάλεις σε περίοπτη θέση στη βιβλιοθήκη σου για συχνή επιστροφή στις σελίδες του. Δεν το συζητώ. Ξεχωριστό βιβλίο το “Ημέρες στο Οριέντε” ενα μυθιστόρημα εκτός των άλλων, οικολογικής ιστορίας και ιστορικής οικολογίας, που μπορεί κανείς να το δει και σαν κατάθεση ψυχής και σαν μανιφέστο διαρκούς αγώνα για όλα όσα γίνονται ερήμην μας.

Στη μνήμη του πατέρα του Τάσου Ι. Φίλη και σε όλους που αγωνίζονται να σώσουν την Αμαζονία από τον οδοστρωτήρα της ανάπτυξης, αφιερώνει το τελευταίο βιβλίο του ο Γιάννης Φίλης, κατά δήλωσή του. Και βέβαια σ’ όλους όσοι επιμένουν ν’ αγωνιούν για πολλά και διάφορα απ’ τα συμβαίνοντα στον πλανήτη γη και παίρνουν κουράγιο διαβάζοντας τις “φίλιες” για το περιβάλλον και τον άνθρωπο ιστορίες του.

“Ιστορίες πετρελαίου και ελεύθερης αγοράς” ο τίτλος της διάλεξης που θα δώσει ο Γιάννης Φίλης, αύριο μετά την παρουσίαση των “Ημερών στο Οριέντε” που θα κάνει ο ίδιος. Ξεχωριστός και ο προφορικός “φίλιος” λόγος. Εχει τον δικό του τρόπο επικοινωνίας ο Γιάννης Φίλης….

Χανιώτικα νέα (31.01.2017)

          

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου