Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017

EYΘYBOΛA KAI MH

Το "Κακό Πουλί” κι εμείς
Γράφει ο Νεκτάριος Ευ. Κακατσάκης




Ξανάνοιξε πρόσφατα η συζήτηση για το Κακό Πουλί, με αφορμή το ενδιαφέρον που επέδειξαν σύλλογοι Γερμανών αλεξιπτωτιστών να μεταφέρουν το μνημείο – σύμβολο της ναζιστικής κατοχής στην Κρήτη «σε οικόπεδο που θέλουν να νοικιάσουν στην περιοχή του Πλατανιά (πιθανόν κοντά στο Μάλεμε)» (βλ. “Χ.Ν.” 9-3-17, σελ. 13).
Πρόκειται για μία συζήτηση που στο παρελθόν σε διαφορετικές εποχές και με διάφορες αφορμές, ήταν ιδιαίτερα έντονη.
Ειδικά τότε, πολλοί από τους εμπλεκομένους στις συζητήσεις είχαν νωπές τις μνήμες από τη λεγόμενη Μάχη της Κρήτης αλλά και από τη Γερμανική Κατοχή και σίγουρα ο λόγος τους βάραινε.
Αλλοι τάσσονταν υπέρ της διατήρησης του μνημείου και άλλοι πάλι τάσσονταν κατά. Αποφάσεις μάλιστα πάρθηκαν, αλλά το θέμα συνέχισε να είναι φλέγον…
Τα χρόνια περνούσαν, πέρασαν και πλέον εν έτει 2017, το σημείο εκείνο όπου βρίσκεται το μνημείο κατακουτσουρεμένο, ειδικά για τους νεότερους Χανιώτες δεν σημαίνει τίποτα!
Η περιοχή έχει κατά πολύ αλλάξει, το μνημείο δεν φαίνεται, το πουλί δεν υφίσταται, ακόμη και το τοπωνύμιο δεν ακούγεται.
“Το κακό πουλί” πλέον τείνει να ξεχαστεί, έχει ξεχαστεί και η ιστορία του. Αυτή που εμείς ως πιτσιρικάδες ακόμη στη δεκαετία του ’80, γνωρίζαμε.
Κι εδώ ακριβώς τίθεται το “θέμα” της μνημοσύνης και τίθεται ακόμη το “θέμα” της ίδιας της Ιστορίας αυτού του τόπου που δεν θα έπρεπε απλά να διδάσκεται (σ.σ. που δεν διδάσκεται) αλλά να είναι βίωμα!
Η έννοια του “κακού πουλιού”, το τι σήμαινε, το γνωρίσαμε μες από τις απαντήσεις που μας έδιναν οι δικοί μας καθώς περνούσαμε από το σημείο όπου ήταν στημένο.
Η λέξη “κακό” στα παιδικά “αυτιά” έπαιρνε διαστάσεις άλλες!
Τρομακτικό, φοβιστικό φάνταζε στα παιδικά μας μάτια!
…Δεν γνωρίζω αν κάπου μες στα Χανιά υπάρχει κάποιο τόσο “έντονο σημείο” υπενθύμισης της Ιστορίας της Μάχης της Κρήτης, της βιαιότητας των ναζιστών κατακτητών…
Τέλος, θεωρώ ως σημαντικότατη “λεπτομέρεια” μετά την αποχώρηση των γερμανικών στρατευμάτων από την Κρήτη στα μέσα του 1945, υπήρξε συζήτηση για την τύχη του μνημείου και οι τότε τοπικοί άρχοντες, ο κόσμος αλλά και οι καπετάνιοι της Αντίστασης είχαν ταχθεί υπέρ της διατήρησής του για ιστορικούς λόγους!
Εμείς στα σύγχρονα Χανιά αποφασίσαμε διαφορετικά!

Χανιώτικα νέα (15.03.2017)




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου