Σάββατο 13 Μαΐου 2017

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ

Β’ ΤΑΞΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΒΑΜΟΥ
Eνα μαγικό ταξίδι στον κόσμο της Τυπογραφίας





Καλοί μου φίλoι, καλό Σαββατοκύριακο!
Κι αν εντυπωσιάστηκαν απ’ την επίσκεψή τους στο Μουσείο Τυπογραφίας Γιάννη και Ελένης Γαρεδάκη, τα παιδιά της Β’ τάξης του Γυμνασίου Βάμου! Διάχυτος ο ενθουσιασμός γι’ αυτά που είδαν, βιώσαν και έμαθαν, στα υπέροχα και άψογα δημοσιογραφικά κείμενα που έγραψαν για το περιοδικό τους, το γνωστό μας “Μαθητών Λόγος”, αποσπάσματα απ’ τα οποία φιλοξενούνται στον σημερινό Παιδότοπο. «Η επίσκεψη στο Μουσείο ήταν απίστευτη και εντυπωσιάστηκα από το πόση ιστορία κρύβει μέσα της η Τυπογραφία», υπογραμμίζει ένα παιδί. «Στη μνήμη μου είναι σίγουρα χαραγμένος ο ενθουσιασμός μου καθώς για πρώτη φορά χαιρόμουν που υπήρχαν πολλά πράγματα σ’ ένα μουσείο για να δω», εξομολογείται ένα άλλο. «Αυτή η επίσκεψη μού άλλαξε τη γνώμη για τα βιβλία», δηλώνει ένα τρίτο… «Κι εμείς, η Β’ Γυμνασίου Βάμου, με το δικό μας “διαβατήριο” στο χέρι, αντί για ναύλα, μπαρκάραμε σ’ ένα δίωρο ταξίδι που δεν θέλαμε να τέλειωνε ποτέ”, μας λένε για λογαριασμό όλων τους οι συνοδοί καθηγήτριές τους, η Ειρήνη Καλαϊτζάκη και η Πόλα Αρκολάκη, στο δικό τους κείμενο». Ναι μπορούμε να το πούμε! Κυρίως χάριν των παιδιών έγινε αυτό το Μουσείο, που βρίσκεται αυτές τις μέρες στο κέντρο της επικαιρότητας σε πανελλήννιο κι όχι μόνο επίπεδο, λόγω της διεξαγωγής στα Χανιά του Συνεδρίου του Συνδέσμου Ευρωπαϊκών Μουσείων Τυπογραφίας. Καλή συνέχεια σ’ όλα τα πολλά και καλά που κάνετε έχοντας ως εμψυχωτές και καθοδηγητές τους καθηγητές σας, καλά μου Αποκορωνιωτάκια! Πάντα άξια!
Σας χαιρετώ με αγάπη όλους!
ΒΑΓΓΕΛΗΣ Θ. ΚΑΚΑΤΣΑΚΗΣ
ΔΑΣΚΑΛΟΣ


Αμφιλεγόμενη η διάρθρωση της κοινωνικής πραγματικότητας και μέσα σε αυτό το, θολά διαμορφωμένο, τοπίο της κοινωνίας δημιουργήθηκε και πρωτοπορεί το μοναδικό στην Ελλάδα Μουσείο Τυπογραφίας. Μακραίωνο και περιπετειώδες το ταξίδι της τυπογραφίας, κοντοστέκεται να ξαποστάσει στην όμορφη γειτονιά των Χανίων, εκεί που κάποιοι άνθρωποι οραματίστηκαν, θέτοντας στόχους, βάζοντας ταυτόχρονα το δικό τους λιθαράκι στη διαμόρφωση της πολιτιστικής μας ταυτότητας.
Μαγικό τούτο το ταξίδι, με πλάνα και καπεταναίους, που αρνείσαι πεισματικά να εγκαταλείψεις. Βουτιά στον χρόνο, χάνεσαι στο παρελθόν, αναδύεσαι στο παρόν και φαντάζεσαι το μέλλον.
Κι εμείς, η Β’ Γυμνασίου Βάμου, με το δικό μας “διαβατήριο” στο χέρι αντί για ναύλα, μπαρκάραμε σ’ ένα δίωρο ταξίδι που δεν θέλαμε να τέλειωνε ποτέ. Εκφράζοντας ένα μεγάλο ευχαριστώ στις ξεναγούς μας που με μοναδικό και βιωματικό τρόπο ζωντάνεψαν μπροστά μας τον βίο και την πολιτεία της μαμάς Τυπογραφίας.
Οι συνοδοί καθηγήτριες
Ειρήνη Καλαϊτζάκη
Πόλα Αρκολάκη

…Εντυπωσιάστηκα από τις πρώτες μηχανές τυπογραφίας. Ηταν πολύ διαφορετικές από τις σημερινές. Μάθαμε πολλά πράγματα που δεν ξέραμε για διάφορα ιστορικά γεγονότα όπως οι Αμαζόνες της Κρήτης. Θα ήθελα να επισκεφτώ ξανά ένα τέτοιο μέρος γεμάτο γνώσεις.
Μπάμπης Πιπεράκης, Β3


…Η επίσκεψη στο Μουσείο Τυπογραφίας ήταν απίστευτη και εντυπωσιάστηκα από το πόση ιστορία κρύβει μέσα της η Τυπογραφία. Με εντυπωσίασε περισσότερο όταν άκουσα από την ξεναγό μας πως οι πρώτοι Ελληνες που έφεραν την τυπογραφία στην Ελλάδα ήταν Κρητικοί. Επίσης τα πολλά μηχανήματα που είχαν κατασκευαστεί για την εκτύπωση των εφημερίδων και το πόσο μεγάλη αξία είχαν κάποτε τα βιβλία που τώρα πια εμείς τα θεωρούμε “προπολεμικά”, βαρετά και τα παραμελούμε.
Αυτή η επίσκεψη μου άλλαξε τη γνώμη για τα βιβλία.
Γιώργος Πετακάκης, Β3


…Οφείλω να ομολογήσω πως τα μουσεία δεν μου αρέσουν. Ο μόνος λόγος που συμμετείχα στην επίσκεψη είναι για να είμαι με τους συμμαθητές μου.
Ηταν μεγάλη ευκαιρία που μπόρεσα να είμαι σ’ έναν τέτοιο χώρο που αν δεν υπήρχε το σχολείο προφανώς και δεν θα πήγαινα ποτέ.
Στη μνήμη μου είναι σίγουρα χαραγμένος ο ενθουσιασμός μου καθώς για πρώτη φορά χαιρόμουν που υπήρχαν πολλά πράγματα σ’ ένα μουσείο για να δω. Πλέον θα έχω σε μεγάλη εκτίμηση τα μουσεία μετά από αυτή την εκπληκτική εμπειρία με την τάξη μου.
Γκρισέλντα Ρέτσι, Β3

…Ολα στο μουσείο τυπογραφίας μού άρεσαν ή μου κίνησαν το ενδιαφέρον. Ο τρόπος τυπογραφίας και η εξέλιξή του ήταν ιδιαίτερα γοητευτικός και όμορφος. Η ξεναγός ήταν πολύ καλή και μας μίλαγε για κάθε αντικείμενο μέσα στο μουσείο με σεβασμό, θαυμασμό και προσοχή. Χάρηκα ιδιαίτερα όταν κάναμε τη δική μας εφημερίδα και όταν τυπώσαμε τις μικρές πολύχρωμες καρτελίτσες που έλεγαν… «Και τύπωσαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα – Μουσείο Τυπογραφίας».
Πετροπούλου Χριστίνα, Β3




…Μάθαμε πολλά, ενημερωθήκαμε και με έναν τρόπο μοναδικό διευρύναμε τους γνωστικούς μας ορίζοντες. Πληροφορηθήκαμε για το πώς -στην παλιά εποχή, που δεν ήταν τόσο εξελιγμένη- τύπωναν εφημερίδες. Τυπώσαμε και εμείς οι ίδιοι το αναμνηστικό μας που στη συνέχεια μάς το χάρισαν. Τις τελευταίες στιγμές της ξενάγησης είδαμε ωραίες ανακαλύψεις σχετικά με την τυπογραφία.
Πραγματικά όλες αυτές οι στιγμές θα μείνουν ανεξίτηλες στη μνήμη μου και δεν θα τις ξεχάσω ποτέ. Η επίσκεψη αυτή ήταν ξεχωριστή.
Αννα Μαρία Στολτίδου, Β4




…Ηταν εντυπωσιακό πως είχαν διασωθεί τόσες πολλές τυπογραφικές μηχανές από τον 15ο αιώνα και μέχρι σήμερα και είναι σε άριστη κατάσταση. Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι που δουλεύουν, πράγμα που το διαπιστώσαμε και εμείς οι ίδιοι τυπώνοντας ένα εξώφυλλο εφημερίδας.
Παράλληλα ασχοληθήκαμε με τους ζωγράφους, αντιστοιχίζοντας τα έργα τους. Αρκετά δύσκολη εργασία αλλά με λίγη φαντασία η δυσκολία γινόταν ευκολία.
Φοίβος Παπαδόπουλος, Β3



…Εντύπωση μου έκανε που στο δεύτερο μέρος της επίσκεψης κληθήκαμε να ζωγραφίσουμε τα συναισθήματά μας μελετώντας αποσπάσματα ποιημάτων ή έργων και στη συνέχεια τα παρουσιάσαμε.
Κυριακή Πισσαδάκη, Β3




…Το πιο ωραίο πράγμα στο μουσείο ήταν το ότι τυπώσαμε κάποιες προκηρύξεις σε ένα μποστονάκι. Ενδιαφέρον παρουσίαζε και ο τρόπος γραφής άλλων λαών φτιαγμένος από καθημερινά αντικείμενα κουτάλια, μανταλάκια κ.ά.
Σπύρος Σταυρουλάκης, Β4
 Χανιώτικα νέα (13.Μαίου 2017)




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου