Σάββατο 27 Μαΐου 2017

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΒΑΜΟΥ
Ο "ΜΑΘΗΤΩΝ ΛΟΓΟΣ" ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ



Καλοί μου φίλoι, καλό Σαββατοκύριακο!
«Υπάρχουν παιδιά που κρύβουν απίστευτες δυνάμεις μέσα τους. Δυνάμεις που σχετίζονται με το πνεύμα, τις τέχνες, τη μουσική, τη δημιουργικότητα. Δουλειά των εκπαιδευτικών, εκτός των άλλων, είναι να εντοπίσουν αυτές τις δυνάμεις και να τις αναδείξουν. Να δώσουν στους μαθητές τη δυνατότητα να πιστέψουν σ’ αυτές, να τις καλλιεργήσουν και ασφαλώς να τις χρησιμοποιήσουν δημιουργικά προς όφελός τους, αλλά και προς όφελος του συνόλου».
Αυτές ήταν οι σκέψεις των καθηγητών του Γυμνασίου Βάμου, όταν το 2005 ξεκίνησαν να επεξεργάζονται και να υλοποιούν την ιδέα της δημιουργίας μαθητικού περιοδικού, όπως γράφει η διευθύντρια του Σχολείου Αικατερίνη Γκαγκαδέλη, στην αρχή του προλογικού της σημειώματος για το 13ο τεύχος του περιοδικού “Μαθητών Λόγος” που κυκλοφορήθηκε πρόσφατα.
Μεγάλη η χαρά αλλά και η συγκίνησή μου τις προάλλες, όταν έφτασε στα χέρια μου, μαζί μ’ ένα υπέροχο σι-ντί, αφιέρωμα στην ξένη ρόκ μουσική από το Μουσικό Εργαστήρι του Σχολείου.
Και γιατί το Γυμνάσιο του Βάμου ήταν το σχολείο μου, αλλά και κυρίως, γιατί ο “Λόγος” των μαθητών του έχει γίνει πια θεσμός και συνεχίζεται διαχρονικά… «Χαρείτε το μαζί μας, δεν θα χάσετε τον χρόνο σας, είμαι σίγουρη», γράφει στο τέλος του σημειώματός της η διευθύντρια του σχολείου. Κι αν το καταχάρηκα κι αυτό το τεύχος, όπως και τα προηγούμενα, άλλωστε κυρία Γυμνασιάρχις! Κι αν διάβασα όλες τις συνεργασίες με ιδιαίτερο ενδιαφέρον! Κι αν προβληματίστηκα ποιές να μπουν σ’ αυτή τη σελίδα!
Από καρδιάς τα συγχαρητήριά μου και σε σας και στις υπεύθυνες για την έκδοση καθηγήτριες και στα παιδιά της Συντακτικής Επιτροπής και βέβαια στους μικρούς συγγραφείς… Πάντα άξιοι όλοι σας!
Σας χαιρετώ με αγάπη όλους!
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης,
δάσκαλος





Μαθητών Λόγος
Μαθητικό Έντυπο του Γυμνασίου Βάμου
Τεύχος 13°
Χειμώνας 2016-2017
Υπεύθυνες
Καθηγήτριες
Αρκολάκπ Πηνελόπη, Γαλλικής
Παπαδρακάκης Δημήτριος, Φιλόλογος
Γκαγκαδέλη Αικατερίνη, Φυσικός
Συμμετοχή: Καλαϊτζάκη Ειρήνη, Πληροφορικής
Συντακτική Επιτροπή
Ξηρουχάκη Αννα, Λουράκη Γεωργία, Ζαννή Ευτυχία, Πιπεράκης Χαράλαμπος, Κουράκη Ελένη
Διευθύντρια
Γκαγκαδέλη Αικατερίνη, Φυσικός
Περιεχόμενα
Σελ. 2  Η άποψη της Διευθύντριας μας για το περιοδικό
Σελ. 3    Υιοθετώντας το αρχαίο θέατρο της Απτέρας,.. μια πράξη αφύπνισης-  Οι μαθητές ξεναγούν στο αρχαίο Θέατρο της Απτέρας
Σελ. 9   Εθελοντισμός
Σελ. 11 Συνέντευξη της κ. Αδάμ (Κοινωνική λειτουργός στην Κιβωτό του κόσμου)
Σελ. 13 Φρούριο Ιτζεδίν
Σελ. 15 Μediteranean sea connects us
Σελ. 16   Ενετικά Πηγάδια Γαβαλοχωρίου
Σελ. 17 Ενετικά Λυγένια πηγάδια Παλαιλωνίου
Σελ. 18  Επαγγέλματα που εξαφανίζονται
Σελ. 20 Δώρο Θεού
Σελ. 21 Λευκές Κόρες
Σελ. 22  Εκπαιδευτική επίσκεψη στα θρησκευτικά μνημεία των Χανίων
Σελ. 24  Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Μουσείο Τυπογραφίας Χανίων
Σελ. 27  Παραμύθι …μύθι …μύθι
Σελ. 29 Βιβλιοπαρουσίαση:  Στο τσιμεντένιο δάσος
Σελ. 30 Πέτρινα γεφύρια


Ενετικά Λυγένια πηγάδια Παλαιλωνίου


Τα πηγάδια αυτα τα έχτισαν Ενετοί οι οποίοι έβαζαν τους Έλληνες να κάνουν αγγαρείες. Το χώμα που έβγαζαν μέσα από τα πηγάδια δεν ξέρει κανένας τι απέγινε. Το νερό αυτό δεν ήταν πόσιμο αλλά το έβρισκαν παντού. Τα πηγάδια είναι χτισμένα μόνο με πέτρες χωρίς τσιμέντο και ο πάτος είναι με χώμα. Όλα τα πηγάδια επικοινωνούν και όλα έχουν το ίδιο νερό. Το χειμώνα η στάθμη των πηγαδιών ανεβαίνει πολύ με αποτέλεσμα να ξεχειλίζουν και να δημιουργείται μικρή λίμνη στην περιοχή. Υπάρχουν παντού γύρω πέτρινες λαξευτές γούρνες τις οποίες γέμιζαν με νερό για να ποτίζουν τα ζώα.
Πριν πολλά χρόνια κάποιος είχε την ιδέα να ρίξει μερικά Χρυσόψαρα σε ένα από τα πηγάδια. Με τα χρόνια τα Χρυσόψαρα πολλαπλασιάστηκαν με αποτέλεσμα με την υπερχείλιση του χειμώνα να εξαπλωθούν σε όλα τα πηγάδια δίνοντας ένα ξεχωριστό χρώμα σε αυτό τον υδροβιότοπο ο οποίος διεκδικεί μια μοναδικότητα καθότι είναι το μόνο σημείο σε βουνό που υπάρχουν χρυσόψαρα.
Με αυτό το νερό οι παππούδες μας πότιζαν τα ζώα τους. Δεν λειτούργησαν ποτέ σαν ιδιωτικά παρά μόνο σαν κοινοτικά. Βρίσκονται στην περιφέρεια του Παλαιλωνίου αλλά τότε το Παλαιλώνι, ο Κεφάλας και ο Δράπανος ήταν μια κοινότητα. Το νερό, επειδή ήταν χρήσιμο και πολύτιμο, υπήρχε ο Δραγιάτης ο οποίος μοίραζε το νερό, για παράδειγμα ο καθένας δικαιούνταν 4 με 5 κανίστρες καθημερινά . Υπήρχαν περίπου 15 πηγάδια αλλά με την πάροδο του χρόνου. Σήμερα σώζονται σε πολύ καλή κατάσταση 6 με 7.
Στράτος Νιολάκης, Γεωργία Πιπεράκη Β3
και Νιολάκη Αννα Γ2


Πλανόδιος Μανάβης



Ο πλανόδιος μανάβης ήταν από τους πιο αγαπητούς μικροπωλητές στα χωριά. Σ’ αυτό δεν συντελούσε μόνο η εξυπηρέτηση και η προμήθεια των απαραίτητων τροφίμων στην οικογένεια του χωρικού αλλά η καθημερινή επαφή με τις νοικοκυρές δημιουργούσε μια φιλική σχέση που τη διέκρινε η αμοιβαία εμπιστοσύνη. Ο μανάβης ιδιαίτερα όταν αυτός ήταν ευχάριστος και κοινωνικός άνθρωπος ενημέρωνε τις νοικοκυρές για όσα γίνονταν στον κόσμο. Βλέπετε τότε δεν υπήρχαν τα ΜΜΕ και ο μανάβης αποτελούσε ένα μέσο ενημέρωσης. Αυτός θα μετάφερε και τα διάφορα νέα από χωριό σε χωρϊό.
Παπαθεοφίλου Νεφέλη, Πετράκη Στεφανία, Β3 (από  «Τα επαγγέλματα που χάνονται»)



Μουσικό εργαστήρι Γυμνασίου Βάμου “Rock U Bamos”







Το σχολικό έτος 2016-2017 είναι η όγδοη κατά σειρά χρονιά λειτουργίας του προγράμματος
«Μουσικό Εργαστήρι Γυμνασίου Βάμου». Εκτός από τις ζωντανές μουσικές εκδηλώσεις που έγιναν στο χώρο του σχολείου παρουσιάστηκαν και  με ηχογραφήσεις από τους μαθητές της ομάδας. Επίσης πολλές άλλες εκδηλώσεις όπως σχολικές γιορτές και δράσεις εντός και εκτός σχολείου, με παραστάσεις στο αμφιθέατρο του Βάμου (2012), στο Θέατρο “Βλησίδης” (2013), στο Τεχνικό Επιμελητήριο Χανίων (2015), στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης (2015), στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων (2015), στο Θέατρο “Βλησίδη” «Βάμος αλα Rock» (2016), Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Χανίων (2016) και πολλά άλλα συμπληρώνουν την πλούσια δραστηριότητα της ομάδας.
Υπεύθυνοι καθηγητές είναι οι: Γιώργος Πογιατζης καθηγητής Μουσικής και Τίτος Σμυρνάκης καθηγητής Φυσικής του σχολείου μας. Από το 2009 το πρόγραμμα έχει ως στόχο να αποκτήσουν τα παιδιά την ικανότητα, συνεργαζόμενα σε ομάδα, να καλλιεργήσουν και να παρουσιάσουν το ταλέντο τους σε μουσικά όργανα και στο τραγούδι. Οι μαθητές μας γι αυτό το σχολικό έτος συνεργάζονται και δουλεύουν με μεράκι για να παρουσιάσουν μια μουσική εκδήλωση στο πλαίσιο της «Ανοιξης Καλλιτεχνικής Δημιουργίας 2017» με τίτλο «Rock U Βάμος» με τραγούδια μεγάλων καλλιτεχνών και μουσικών συγκροτημάτων από την παγκόσμια rock μουσική σκηνή.
Συμμετέχουν: Ευτυχία Ζαννή, Γεωργία Λουράκη, Αριάδνη Χατζή, Πηνελόπη Χαροκοπάκη, Αρτεμις Φραντζεσκάκη, Πόπη Κατσούλη, Ελένη Μαρικάκη, Ντόνα Μπραχουσάι, Μάϊκ Γουίτγιλντ, Γιάννης Σμυρνάκης, Γιώργος Κολομβάκης, Γιάννης Γιαννακάκης Χρήστος Καστρινάκης.

Χανιώτικα νέα (27.05.2017)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου