Για την Eλενα Βενιζέλου και τη Ζωή Μητσοτάκη ο λόγος…
«Η αποψινή εκδήλωση είναι το επιστέγασμα μιας προσπάθειας που ξεκίνησε πριν από αρκετά χρόνια. Η αείμνηστη Ζωή Μητσοτάκη είχε από παλιά τη σκέψη να γράψει ένα βιβλίο για την Ελενα Βενιζέλου. Η έρευνά της προχωρούσε ικανοποιητικά, όταν ο καταξιωμένος μουσικός Γιώργος Καλούτσης της εμπιστεύτηκε έναν πραγματικό θησαυρό: περίπου 500 επιστολές της Ελενας προς τη μητέρα του και στενή της φίλη, τη ζωγράφο Φλωρεντίνη Καλούτση που καλύπτουν μια περίοδο τριών δεκαετιών. […]Η Ζωή Μητσοτάκη αξιοποίησε το περιεχόμενο των επιστολών και ξεκίνησε τη συγγραφή. Όμως, δυστυχώς, δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει το βιβλίο. Η ολοκλήρωση και η έκδοσή του ήταν μία από τις τελευταίες της επιθυμίες. Ακόμη και στο νοσοκομείο, όπου περνούσε ώρες δύσκολες ήταν μία απ’ τις έγνοιες της»…
Μυθιστορηματική η συγγραφή και εν τέλει η έκδοση από το Εθνικό Iδρυμα Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” του βιβλίου “Η Κυρία Έλενα Βενιζέλου – Πορεία μιας ζωής”, της Ζωής Μητσοτάκη… Οπως και η ζωή, της περί ης ο λόγος δεύτερης γυναίκας της ζωής του Εθνάρχη, που περίμενε υπομονετικά τη συγγραφέα της, άλλωστε… κάποιες απ’ τις σκέψεις που έκανα με το που άρχισε την περασμένη Δευτέρα, 24 Ιουλίου, δύοντος του ηλίου, στον κατάμεστο από κόσμο υπέροχο αύλειο χώρο του Ιδρύματος, με συντονιστή τον επιστημονικό συνεργάτη του, Γιώργο Κουκουράκη (δικό του το πρώτο μέρος της “Στάσης”), η παρουσίαση του βιβλίου, και οι οποίες μου κράτησαν συντροφιά μέχρι τέλους. Σε όλη τη διάρκεια της ουσιαστικής ευαισθησίας εκδήλωσης, και για την “αρχόντισσα” Ζωή Μητσοτάκη επί τη συμπληρώσει δύο χρόνων από το φευγιό της για το Επουράνιο Λύκειο Ελληνίδων, απ’ όπου εξακολουθεί να “γνοιάζεται” ως Ωραία Ελληνίδα για την πορεία μας ως λαός και ως έθνος.
“Ελενα Σκυλίτση – Βενιζέλου: Από τη σκιά στο φως”. Θα μπορούσε να έχει και αυτόν τον τίτλο το προαναφερθέν βιβλίο της Ζωής Μητσοτάκη για το οποίο μίλησαν, κρεμώντας, τρόπος του λέγειν, το κοινό απ’ τα χείλη τους, ο καθείς με τον τρόπο του, ο ακαδημαϊκός, πρώην διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη, Αγγελος Δεληβοριάς, η καταξιωμένη Χανιώτισσα αρχιτέκτονας – συγγραφέας Αιμιλία Κλάδου – Μπλέτσα και η έχουσα την επιμέλεια της έκδοσης φιλόλογος, υπεύθυνη εκδόσεων του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη Ελένη Κεχαγιόγλου. Εκ των ων ουκ άνευ ότι το συγκεκριμένο βιβλίο καλύπτει ένα σημαντικό κενό στη βιβλιογραφία, αναδεικνύοντας τα έργα και τις ημέρες αλλά και τις σκέψεις και τα αισθήματα τής και μεγάλης εθνικής ευεργέτιδος μεγαλοαστής Ελληνίδας που επέλεξε τον τίτλο του εκδοθέντος το 1955 στα γαλλικά βιβλίου της. Να γίνει μια έκδοση που να αποτελεί κόσμημα για το Ιδρυμα, ένα βιβλίο “ελκυστικό”, με εικόνες, για να διαβάζεται, η “φιλοδοξία” της Ζωής Μητσοτάκη. Εγινε!
Και συναισθηματικά φορτισμένες όλες οι ομιλίες, ιδιαίτερα όμως αυτές της Γραμματέα του Συλλόγου των Φίλων του Ιδρύματος Αργυρώς Χανιωτάκη – Σμυρλάκη, που μίλησε αποκλειστικά για τη Ζωή Μητσοτάκη, του και γνωστού τοις πάσι μουσικού, γιου της Φλωρεντίνης Καλούτση, Γιώργου Καλούτση και βεβαίως της κόρης της συγγραφέα Αφροδίτης Μητσοτάκη – Περράκη, που μίλησε και εκ μέρους της αδελφής της Σταυρούλας, μετά τον χαιρετισμό τού και αντιπροέδρου του Ιδρύματος δημάρχου Χανίων Τάσου Βάμβουκα και πριν την αναγόρευση του Λυκείου Ελληνίδων Χανίων, το οποίο επί 42 χρόνια (τα 26 ως πρόεδρος) υπηρέτησε η Χανιώτισσα Αρχόντισσα, σε εταίρο του Ιδρύματος.
«Δεν έχω να προσθέσω τίποτα ύστερα απ’ όλα όσα ακούστηκαν», είπε πριν την τελετή ο και κινών τα νήματα του Ιδρύματος γενικός διευθυντής του Νίκος Παπαδάκης, εμφανώς ικανοποιημένος και συγκινημένος. Και δεν πρόσθεσε παρά τα αναγκαία, αρκούμενος σε ευχαριστίες προς όλους και ιδιαιτέρως, ονομαστικά στους συντελεστές της έκδοσης και της εκδήλωσης που έκλεισε μουσικά με την Αφροδίτη Μητσοτάκη στο πιάνο και τη Χρυσούλα Περάκη στο τραγούδι.
Χανιώτικα νέα (28.07.2017)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου