ΡΕΜΒΑΣΜΟΣ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ
ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ¨Πάμε δυνατά, πάμε αποκορωνιώτικα! Με πίστη, αγάπη και ελπίδα! Με ωσεί παρόντα τον Παππού |
“Ρεμβασμός Δεκαπενταύγουστου”, ο τίτλος ενός απ’ τα πιο γνωστά διηγήματα του Αγίου της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. “Ρεμβασμός Αγίας Σοφίας” κατά τη γνώμη μου, ο τίτλος των εκδηλώσεων που έγιναν, στον απόηχο του 2ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Αποκορωνιωτών, εφέτος 16 Σεπτεμβρίου, παραμονή της Αγίας Σοφίας, στους Αγιους Πάντες Αποκορώνου στις εγκαταστάσεις του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αγία Σοφία και του Ινστιτούτου Επαρχιακού Τύπου: Του εσπερινού και του τρισάγιου στη μνήμη του μακαριστού Ιεράρχη Ειρηναίου Γαλανάκη, των γονέων του, των ευεργετών και των δωρητών του Ιδρύματος, της παρουσίασης του βιβλίου “Τοπωνύμια Παϊδοχωρίου – Νεροχωρίου και Αγίων Πάντων Αποκορώνου του Πέτρου Πανηγυράκη και της ομιλίας της κοινωνικής λειτουργού Δήμητρας Ηλιάκη, με θέμα τις δραστηριότητες και το έργο του προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι”, που υπηρετεί το Ιδρυμα. Ιδιαίτερα τιμητικός για μένα ο ρόλος του συντονισμού των…
Ευλογημένος τούτος ο τόπος, ευλογημένα και τα έργα που επιτελούνται σ’ αυτόν. Τόσο το έργο του Ιδρύματος, όσο κι αυτό το Ινστιτούτο. Εξ αδιανεμήτου πλούτος για τον τόπο μας και το πρώτο και το δεύτερο, που έγινε και λειτουργεί κυρίως χάρις στο πάθος και μεράκι ενός άλλου Αποκορωνιώτη του και ιδρυτή των “Χανιώτικων νέων” Γιάννη Γαρεδάκη. Πώς να μη χαίρεται και να μην αγαλλιά η ψυχή του Παππού για τη συνύπαρξή τους και την πορεία τους! Ο τόπος είναι πάνω απ’ όλα και πρώτα απ’ όλα οι άνθρωποι κατά τα έργα τους που γίνονται, όταν είναι ανοιχτοί οι ουρανοί. Ο Πάολο Κοέλιο το έχει πει διαφορετικά: Οταν θέλουμε κάτι πολύ το σύμπαν συνωμοτεί για να γίνει…
Ενας δάσκαλος μιλά για το έργο ενός άλλου δασκάλου. Θα μπορούσε να ’χει κι αυτόν τον τίτλο η παρουσίαση του βιβλίου “Τοπωνύμια Παιδοχωρίου-Νεροχωρίου και Αγίων Πάντων Αποκορώνου”. Δάσκαλος ο γνωστός ακόμα και στις πέτρες του Αποκόρωνα και όχι μόνο για τη σύνολη και πολυσχιδή προσφορά του, συγγραφέας Πέτρος Ευαγγέλου Πανηγυράκης. Δάσκαλος, που επίσης μόνο τυπικά έχει πάρει σύνταξη απ’ τη Δασκαλοσύνη ήταν και ο παρουσιαστής του βιβλίου, ο Μιχάλης ο Μουντάκης. «Πράγματι το βιβλίο του συγγραφέα κοινή γνώση όλων μας προβάλλοντας τρία χωριά της όμορφης αποκορωνιώτικης ενδοχώρας με πλούσια ιστορία, ήθη και έθιμα αλλά και με μοναδικές φυσικές ομορφιές», υπογράμμισε μεταξύ των άλλων ο δεύτερος.
«Στην εποχή μας που διαλύει την οικογένεια κι αφήνει συχνά τους ηλικιωμένους και τους ανήμπορους της ζωής έρημους, μοναχικούς και εγκαταλελειμμένους πρέπει να υπάρχει μια κοινωνική φροντίδα που θα αναλάβει την περίθαλψη αυτών των ανθρώπων». Αυτά έγραψε μεταξύ των άλλων πριν από 18 χρόνια ο Παππούς στη “Φωνή του Αποκορώνου” και ζητούσε να συνδράμουν όλοι οι Αποκορωνιώτες το πρόγραμμμα “Βοήθεια στο σπίτι” που ανέλαβε να κοινοποιεί το Ιδρυμα. «Θετική και συγκινητική είναι η ανταπόκριση από τα εξυπηρετούμενα άτομα και τις οικογένειές τους αφού η δημιουργία ζεστών ανθρώπινων σχέσεων βοηθάει τους ηλικιωμένους και τα ΑμΕΑ να εκφράσουν τους φόβους και τις ανασφάλειές τους και να αποδιώξουν έστω και προσωρινά το αίσθημα της μοναξιάς που συχνά τους κυριεύει», υπογράμμισε προς το τέλος της ομιλίας της η Δήμητρα Ηλιάκη.
Πάμε δυνατά, πάμε αποκορωνιώτικα! Με πίστη, αγάπη και ελπίδα! Με ωσεί παρόντα τον Παππού!
Χανιώτικα νέα (22.09.2017)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου