Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2017

ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΔΩ ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΚΕΙ

ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝΕ ΔΥΟ ΦΙΛΟΙ



"Συναντηθήκανε δυο φίλοι εις τον Περαία μια φορά/ τον ένα λέγαν Καζαντζάκη, τον άλλο λέγανε Ζορμπά./ Ο ένας δάσκαλος μεγάλος Κρητίκαρος και στοχαστής/ κι ο άλλος ήτανε αντάρτης, φαγάς, πιοτής και μερακλής./ Και βάζουν πλώρη για την Κρήτη με φεγγαράκι μια βραδιά/ να βρούνε τάχατες λιγνίτη, μ’ αυτοί γυρεύαν λευτεριά./ Εξαγριώνοντ’ οι παπάδες για το μεγάλο ποιητή/ οργιάζουν οι καλαμαράδες και τονε λένε κομμουνιστή». Το γνωστό τραγούδι του Κώστα Μουντάκη, απ’ την “Αναφορά” του στον μεγάλο Κρη(ι)τικό συγγραφέα στον νου μου κατά την παρουσίαση του βιβλίου τού προέδρου της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ) Γιώργου Στασινάκη “Καζαντζάκης-Ζορμπάς-μια αληθινή φιλία”, την περασμένη Τετάρτη 11 Οκτωβρίου, στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων. Σαν μουσική υπόκρουση σ’ όλα όσα άκουγα κατά τη διάρκεια της πολύ ενδιαφέρουσας από πολλές απόψεις αυτής εκδήλωσης που διοργάνωσαν η Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, η Τοπική Επιτροπή Χανίων του Ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, ο Σύλλογος Αποφοίτων Ελληνογαλλικής Σχολής Χανίων και ο Ελληνογαλλικός Σύλλογος Χανίων, με συντονιστή τον υπεύθυνο Πολιτισμού της Αντιπεριφέρειας Δημήτρη Νικολακάκη.

Συναντηθήκανε δυο φίλοι… Στο Αγιον Ορος, στον Καύκασο, στη Μάνη και μόνο “μυθιστορηματική αδεία” στον Πειραιά, απ’ όπου πάλι “μυθιστορηματική αδεία” έβαλαν πλώρη για την Κρήτη. Εδώ το “βάφτισμα” στην κολυμβήθρα της αθανασίας για τον Ζορμπά, που από Γιώργης έγινε Αλέξης κι έτσι έμεινε. “Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά”. ο τίτλος του βιβλίου που έγραψε γι’ αυτόν ο φίλος του, ο Δάσκαλος για να τον “απαθανατίσει”. Τόση εντύπωση του έκανε. «Ο Ζορμπάς με έμαθε να αγαπάω τη ζωή και να μην φοβούμαι τον θάνατο» επισημαίνει στην “Αναφορά στον Γκρέκο” και τον ξεχωρίζει μαζί με τον Ομηρο, τον Βούδα, τον Νίτσε και τον Μπέρξον, ως έναν από τους ανθρώπους που άφησαν βαθιά χνάρια στην ψυχή του.

Οι συναντήσεις δυο αληθινών φίλων… Οι συναντήσεις των ξεχωριστών, των αντίθετων κόσμων τους, έτσι όπως “ο δρόμος της καζαντζακικής φλόγας” ο Γιώργος Στασινάκης στο προαναφερθέν βιβλίο του, ύστερα από επισταμένη πολύχρονη έρευνα αισθαντικά τις περιγράφει. Μα και οι συναντήσεις των φίλων του Καζαντζάκη, όπου γης, και ειδικότερα αυτές στην Κρήτη, όπως η τελευταία στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων και οι πολλές πάμπολλες, άλλες που θα ακολουθήσουν εφέτος στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για το έτος Καζαντζάκη και την επόμενη χρονιά με αφορμή τα 30 χρόνια από την ίδρυση της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων του μεγαλύτερου Ελληνα συγγραφέα. «Παρήγορο το γεγονός ότι οι πολιτιστικές εκδηλώσεις συγκινούν τον κόσμο» θα επισημάνει στην αρχή της εμπεριστατωμένης, ομιλίας του ο και υπεύθυνος Τομέα Κρήτης της ΔΕΦΝΚ πρώην βουλευτής Σήφης Μιχελογιάννης, ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω, όπως ανακοίνωσε ο Γ. Στασινάκης, στην παγκόσμια γενική συνέλευση της Εταιρείας στο Πεκίνο, στις 2 Δεκεμβρίου θα γίνει επίτιμο μέλος της και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της.

«Ενας γεωργιανός μύθος που επανέρχεται στα λαϊκά γεωργιανά διηγήματα, μιλά για τρία μήλα που έπεσαν από τον ουρανό το ένα για κείνον που το διηγήθηκε, το άλλο για κείνον που άκουσε το τρίτο το πιο ωραίο έπεσε στην άβυσσο. Ο Οκτάβιος Μερλιέ, στην Εισαγωγή του στη γαλλική έκδοση της “Ασκητικής” την οποία θεωρεί “ως το μεγαλύτερο μεταφυσικό ταξίδι, τέρμα συνάμα και ξεκίνημα” έγραψε ότι το τρίτο μήλο δεν έπεσε στην άβυσσο. Το κρατά στα χέρια του ο Νίκος Καζαντζάκης». Τα που είπε, μεταξύ των άλλων, προς το τέλος της επίσης εμπεριστατωμένης ομιλίας της, πριν από τον Σήφη Μιχελογιάννη και αφού είχαν προηγηθεί οι χαιρετισμοί απ’ τους διοργανωτές, η φιλόλογος -λογοτέχνης Ρούλα Βουράκη. Για να σταθεί αμέσως μετά στο σπουδαίο έργο της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη.

Τι συνάντηση κι αυτή του Καζαντζάκη με τον Ζορμπά! Τι συνάντηση όμως κι ετούτη του καζαντζακικού έργου με τον Γιώργο Στασινάκη!… Τα που σημείωσα στο μπλοκάκι μου ενώ άκουγα τον πρόεδρο της ΔΕΦΝΚ να μιλά με την “ειδική του γνώση” και τον “ειδικό του τρόπο” για τον πραγματικό Ζορμπά και όχι μόνο…



Χανιώτικα νέα (1.10.2017)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου