Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018

ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΔΩ ΜΙΑ ΣΤΑΣΗΕΚΕΙ

Η ΩΡΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ
H ωραία Ελλάδα της Αυστραλίας. Η Ελλάδα των Ωραίων Ελλήνων της Μελβούρνης (τρίτης πόλης στον κόσμο με ελληνικό πληθυσμό, μετά την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη) και του Σίδνεϊ όπως τη γνωρίσαμε, όσοι την επισκεφτήκαμε πρόσφατα (8-20 Νοεμβρίου) με το Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”. Η Ελλάδα της νοσταλγίας, της φιλοξενίας μα και της αισιοδοξίας, όπως την χαρακτήρισε ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Νίκος Παπαδάκης. Η Ελλάδα που δηλώνει παρούσα με διαφορετικούς τοπικούς και ποιοτικούς αριθμητές και κοινό παρονομαστή τα τεκμήρια της εθνικής μας ταυτότητας, τη γλώσσα και τη θρησκεία, τα ήθη και τα έθιμα, τη θύμηση μιας γλάστρας με βασιλικό, την άγουρη γεύση ενός κοκκινάπιδου στον ουρανίσκο, το σινιάλο του ανωθρώσκοντος καπνού από μια καμινάδα, μια χούφτα χώμα, χώμα ελληνικό…
Η Ελλάδα της Μελβούρνης. Η Ελλάδα της εδώ Κρητικής Αδελφότητας, του προέδρου της Μιχάλη Χουδαλάκη και του γενικού γραμματέα της Δημήτρη Παπαδημητρίου, που μαζί με τον καταξιωμένο διεθνώς συγγραφέα, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Πέρθ, Πολυχρόνη Κουτσάκη, συνέβαλαν αποφασιστικά στον ερχομό του Ιδρύματος στην Αυστραλία. Η Ελλάδα του Μιχάλη και του Δημήτρη, μα και των άλλων μελών του Δ.Σ., όπως και των εκεί συγγενών, χωριανών και φίλων μας, που όσα “ευχαριστώ” κι αν τους γράψω λίγα θα είναι. Η Ελλάδα του Γιάννη Νικολακάκη, του προέδρου του άλλου κρητικού σωματείου της πόλης, της παγκρήτιας Ενωσης, που “συλλειτουργεί” με την Αδελφότητα. Η Ελλάδα των Ελλήνων Δασκάλων, που με φορέα την Ελληνική Κοινότητα και “συντονιστή” τον εκ Κρήτης ορμώμενο Μάνο Τζιμπραγό, επιμένουν να διδάσκουν στα Ελληνόπουλα της τρίτης και της τέταρτης γενιάς την ελληνική γλώσσα. Η Ελλάδα των εφημερίδων “Ελληνικός κόσμος” και “Τα νέα”, μα και των άλλων εντύπων, όπως και των ελληνικών ραδιοφωνικών σταθμών, που πρόβαλαν το άνοιγμα του Ιδρύματος στην Ομογένεια και την προβολή του έργου του. Η Ελλάδα όλων των Ελλήνων, ιδιαίτερα βέβαια των Κρητικών, που ξετρούλιαξαν τους χώρους που “έλαβαν χώρα” οι διάφορες εκδηλώσεις: στο Κρητικό χωριό, στην Ιερά Μονή “Αξιον εστί”, στο Κρητικό Σπίτι και στο Ελληνικό Κέντρο. Η Ελλάδα που συνεχίζει, όντας εκτός ελληνικού εδάφους, να λειτουργεί και να λειτουργείται με τις μνήμες της, να τραγουδεί και να χορεύει, να ψάλλει και ν’ αναθιβάλλει. Η Ελλάδα του “Καλημέρα” στις οδούς και στις πλατείες, της πρώτης σε ποιότητα ζωής πόλης του κόσμου, και του “καλησπέρα” στις ελληνικές ταβέρνες, όπως καλή ώρα σ’ αυτήν του Μυλοποταμίτη Γιάννη Ρεράκη…
Η Ελλάδα του Σίδνεϊ. Η Ελλάδα και της εδώ Κρητικής Αδελφότητας, που μπορεί να έχει λιγότερα μέλη απ’ αυτά της… αδελφής της στη Μελβούρνη, είναι όμως εξίσου φωτεινή και… βενιζελική. Η Ελλάδα του προέδρου της Ανδρέα Παρλιάρου, το γένος Σταυρουλάκη (απ’ τον Κάστελλο Αποκορώνου η μητέρα του, απ’ την Ανδρο ο πατέρας του) και της συζύγου του της Δέσποινας που είναι γενική γραμματέας. Του Ανδρέα και της Δέσποινας που είχαν πάντα μαζί τους την μόλις 5,5 μηνών κορούλα τους, τη Μαριάννα, στο καροτσάκι… Η Ελλάδα της προέδρου της Ομοσπονδίας των Κρητικών Σωματείων της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας, Μαρίας Λαγουδάκη, του προέδρου της Νεολαίας Λευτέρη Σαβιολάκη, της Κατερίνας Μετζιδάκη και των άλλων ωραίων Ελλήνων του Σίδνεϊ που γνωρίσαμε και τους είμαστε υπόχρεοι. Η Ελλάδα του καθηγητή στην έδρα των Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ Βρασίδα Καραλή, των φοιτητών του και των πολλών άλλων Ελλήνων που έδωσαν βροντερό “παρών” στην εδώ εκδήλωση Μνήμης του Ελευθερίου Βενιζέλου. Η Ελλάδα της πιο μεγάλης πόλης της πέμπτης ηπείρου, που γιορτάζει και την επέτειο του Πολυτεχνείου, με πρωταγωνιστές τους μαθητές του Σαββατιανού Σχολείου της τοπικής ελληνικής κοινότητας και τους εδώ Ελληνες φοιτητές. Η Ελλάδα που επιμένει να μαθαίνει “Ελληνικά όπως στην Ελλάδα”, και να μνημονεύει, μεταξύ των άλλων, Γιάννη Ρίτσο, Οδυσσέα Ελύτη και Τάσο Λειβαδίτη. Η Ελλάδα του “Καλημέρα” στον ανδριάντα του κάπτεν Κουκ, που οι Κρητικοί τον λένε… Κουκάκη και τον “Καλησπέρα” της Οπερας στη γειτόνισσά της Γέφυρα…
Η Ωραία Ελλάδα της Αυστραλίας, όπως την είδα – είδαμε σε περίληψη, ν’ αστράφτει και να χαμογελά στα μάτια της μόλις 6 μηνών Μαριάννας την ώρα του αποχαιρετισμού στο αεροδρόμιο του Σίδνεϊ…
Χανιώτικα νέα (23.11.2018)
http://www.haniotika-nea.gr/i-orea-ellada-tis-afstralias/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου