Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018

ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΔΩ ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΚΕΙ

ΜΟΝΑΧΗ ΕΓΝΟΙΑ ΤΟΥ Η ΓΛΩΣΣΑ ΜΑΣ

«Τονωτική ένεση για τις ελληνικές σπουδές στην Αυστραλία αλλά και τιμή για τον ίδιο και την ομογένεια, αποτελεί η απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Σίδνεϊ να ανακηρύξει καθηγητή της Φιλοσοφικής του Σχολής τον Βρασίδα Καραλή. Ο δρ Καραλής είναι ο πρώτος Ελληνας καθηγητής της συγκεκριμένης Σχολής του κορυφαίου αυστραλιανού Πανεπιστημίου και είχε να αντιμετωπίσει έντονο ανταγωνισμό. […] Ο Βρασίδας Καραλής γεννήθηκε στα Κρέστενα του Νομού Ηλείας το 1960 και μεγάλωσε στον Πειραιά. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών το 1983. Από το 1990 διδάσκει ελληνικά και βυζαντινή ιστορία στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ. Εχει εκδώσει μεταφράσεις έργων βυζαντινής ιστοριογραφίας και μελέτες πάνω στο έργο του Ζήσιμου Λορεντζάτου, του Νίκου Καζαντζάκη και του Διονυσίου Σολωμού. Εχει τυπώσει ένα μεγάλο αριθμό άρθρων πάνω σε έργα και συγγραφείς της νεοελληνικής λογοτεχνίας, ενώ έχει μεταφράσει στα ελληνικά μυθιστορήματα του Αυστραλού νομπελίστα συγγραφέα Patrick White και έχει εκδώσει πολλά βιβλία, ανάμεσα στα οποία και την ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου». Αυτά από το Διαδίκτυο (www.ilialive.gr, 11.12.2012), ας πούμε, εισαγωγικά.
Ένας απ’ τους πολύ “δυνατούς”, ωραίους Έλληνες της Αυστραλίας, και ο καθηγητής Βυζαντινών και Νεοελληνικών σπουδών Βρασίδας Καραλής. Χάρις σ’ αυτόν η κεντρική εκδήλωση μνήμης για τον Ελευθέριο Βενιζέλο, στο Σίδνεϊ, με διοργανωτές την τοπική Κρητική Αδελφότητα και το Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών και Μελετών που έχει το όνομα του Εθνάρχη, στις 16 Νοεμβρίου τ.ε., έγινε στο αμφιθέατρο του εκεί φημισμένου πανεπιστημίου. Τιμή μεγάλη, μα και ευλογία ταυτόχρονα για μένα η γνωριμία μαζί του. «Γοητευτική προσωπικότητα ο Ελευθέριος Βενιζέλος που είναι ο πιο μεγάλος Ελληνας πολιτικός», μου είπε σε κουβέντα που κάναμε, πριν αρχίσει η εκδήλωση, ενώ με έκπληξη παρατηρούσα ότι οι περισσότεροι που κατέφταναν για την εκδήλωση ήταν φοιτητές. «Από τους 35 φοιτητές που ανέλαβαν εφέτος εργασίες, οι 28 ασχολήθηκαν με τον Ελευθέριο Βενιζέλο και οι υπόλοιποι, πλην ενός, με τον Νίκο Καζαντζάκη και τον Δομίνικο Θεοτοκόπουλο» θα μου πει, λίγο αργότερα, και θα το επαναλάβει στον χαιρετισμό του, αμέσως μετά τη φράση «Ευ παρέστητε» που χρησιμοποίησε για να μας καλωσορίσει. Για να τελειώσει με Διονύσιο Σολωμό και συγκεκριμένα με τους στίχους του από τον “Υμνο εις την Ελευθερία”: «Εάν μισούνται ανάμεσό τους/ δεν τους πρέπει ελευθεριά». Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα κι αυτά που μου είπε απαντώντας σε σχετική μου ερώτηση, όταν τέλειωσε η εκδήλωση κι έσπευσα να τον συγχαρώ. Μπορεί η δεύτερη γενιά των Ελλήνων εδώ στην Αυστραλία να ξεχνά, η τρίτη, όμως, ανακάμπτει και η τέταρτη παίρνει φωτιά, στο περίπου τα λόγια του…
«Μονάχη έγνοια η γλώσσα μου/ στις αμμουδιές του Ομήρου», μάς λέει ο Οδυσσέας Ελύτης στο Αξιον Εστί. «Μονάχη έγνοια η γλώσσα μου, εδώ/ στην άκρα του κόσμου, για την Ελλάδα, Αυστραλία», επιμένει να επαναλαμβάνει καθημερινά, ο Βρασίδας Καραλής. Διδάσκοντας στο αρχαιότερο Πανεπιστήμιό της και στο μεγαλύτερο τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών του κόσμου.

ΟΙ "ΙΣΤΟΡΙΕΣ" ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΤΕΡΖΗ ΣΤΟ ΚΟΥΜ ΚΑΠΙ


Ένα από τα βιβλία που διάβασα τις προάλλες, επιστρέφοντας από την Αυστραλία, όπου είχα πάει με το Ίδρυμα “Ελευθέριος Βενιζέλος”, ήταν και το “Αν είχα μια Μαρία σε μια σοφίτα – ιστορίες απ’ το παράθυρο”, της Θεσσαλονικιάς ραδιοφωνικής παραγωγού και συγγραφέα Αθηνάς Τερζή, που εκδόθηκε πριν ένα χρόνο απ’ τις εκδόσεις “Πηγή” και θα παρουσιαστεί την ερχόμενη Παρασκευή 30 Νοεμβρίου (ώρα 19.30) στο καφέ Ντεμέκ, που είναι στην παραλία του Κουμ Καπί, “Νοστάλγησα να ταΐσω ένα αγρίμι”, “Οσοι αγαπούν τρώνε βρώμικο ψωμί”, “Ο θυμός μου άγιος και σεισμός”. Και μόνο οι τρεις τίτλοι των τριών απ’ τις 33 ραδιοφωνικές ιστορίες που εμπεριέχονται στο βιβλίο, λένε πολλά. Εγώ πάντως τις διάβασα όλες απνευστί με το μολυβάκι μου ανά χείρας, και δεν το συζητώ ότι θα επανέλθω…
Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Παναγιώτης Ορφανίδης και η Μαρία Σουρουκίδου (Δίκτυο fm 91,5), ενώ η Μαίρη Μαντζιέρη (Μήνυμα 1077 fm) θα συντονίζει και θα διαβάσει αποσπάσματα από το βιβλίο. Όταν ο ραδιοφωνικός Βορράς συναντά τον ραδιοφωνικό Νότο… Φύσα αέρι, φύσα αέρι…

Χανιώτικα νέα (27. 11.2018)


http://www.haniotika-nea.gr/monachi-egnia-tou-i-glossa-mas/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου