Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2019

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ


   ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ "ΤΑ ΖΑΒΟΛΑΚΙΑ"
ΤΟ ΑΓΓΕΛΑΚΙ ΜΕ ΤΟ ΣΠΑΣΜΕΝΟ ΦΤΕΡΟ





Καλοί μου φίλοι, καλό Σαββατοκύριακο! 
Όσο πιο μικρό είναι το ανάστημα του μαθητή, τόσο πιο μεγάλο πρέπει να είναι το ανάστημα του δασκάλου,.. Διαρκώς στον νου μου ααυτἠ η φρ'άση, ενώ "περιεργαζόμουν "με θαυμασμό το υλικό που μου έστειλε ηλεκτρονικά η νηπιαγωγός του γνωστού Ιδιωτικού Νηπιαγωγείου "ΤΑ Ζαβολακια". Ελεάννα Βαρβαντάκη, κόρη της γνωστής στους αναγνώστες του Παιδότοπου Ελένης Βαρβαντάκη, που συνταξιοδοτήθηκε πρόσφατα. Την ήξερα από νηπιάκι την Ελεάννα και δεν το κρύβω ότι συγκινήθηκα. Και γιατί... το μήλο έπεσε κάτω από υη μηλιά! Και για τον "τρόπο'" της διδασκαλίας, όπως και για το αποτέλεσμα.  
Πάντα χάριν των μαθητών σου να υπάρχεις, καλή μου συναδέλφισσα! 

Σας χαιρετώ με αγάπη όλους! 

Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
δάσκαλος



ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ Τα Χριστούγεννα συμβαίνουν πράγματα μαγικά! Όλοι το ξέρουν αυτό! Και ειδικά μέσα σε μια τάξη νηπιαγωγείου συμβαίνουν πράγματα απίθανα! Ένα σπασμένο παιχνίδι στάθηκε η αφορμή για να ξεκινήσει ένα φανταστικό ταξίδι στη τάξη μας, με σταθμούς σε μέρη γνωστά και άγνωστα, στενάχωρα μα και χαρούμενα! Χωρίς ιδιαίτερο κόπο ή προσπάθεια τα παιδιά με την έμφυτη φαντασία τους, και με την απαράμιλλη δημιουργικότητα τους, έφτιαξαν ένα πανέμορφο παραμύθι… όπως αρμόζει σε μέρες γιορτινές!
    Όλα ξεκίνησαν όταν ένα διακοσμητικό αγγελάκι με ένα σπασμένο φτερό βρέθηκε σε μια κούτα με ξεχασμένα χριστουγεννιάτικα στολίδια... Ήταν η τρίτη χρονιά που βρισκόταν σε αυτή τη κούτα χωρίς να κάνει κανείς τον κόπο να το στολίσει κάπου ή να το πετάξει. Και γιατί να στολίσεις με ένα σπασμένο διακοσμητικό το σπίτι σου άλλωστε, όταν έχεις τόσα άλλα; Αλλά και  να το πετάξεις, φαντάζει ακόμα πιο δύσκολο.. Πώς να πετάξεις έναν άγγελο στα σκουπίδια; Έτσι λοιπόν έμενε εκεί, στο κουτί, ξεχασμένο και απομονωμένο απ’ όλους κι απ’ όλα... Μα, σαν να ήθελε κάτι να πει αυτό το αγγελάκι..σαν κάτι να ένιωθε... σαν να μην ήταν σαν τα άλλα διακοσμητικά... Το πήρα στα χέρια μου και αμέσως σκέφτηκα να το φέρω στη τάξη.. Ίσως ανάμεσα σε τόσα παιδικά μάτια να ζωντάνευε, ποιος ξέρει; Μέρες γιορτινές είναι άλλωστε! Έτσι κι έγινε! Το αγγελάκι την επόμενη κιόλας μέρα ήρθε στο σχολείο! Τα παιδιά γεμάτα περιέργεια θέλησαν να μάθουν την ιστορία του!  «Μακάρι να την ήξερα!», τους απάντησα! «Ε!!! τότε να του φτιάξουμε εμείς μια ιστορία!» μου πρότειναν όλα μαζί!
Η ιδέα της ιστορίας του άγγελου με το σπασμένο φτερό μας πήρε τα μυαλά! Βάλαμε όλη μας τη φαντασία, τη δημιουργικότητα μας και ένας ένας με τη σειρά πρόσθετε ένα λιθαράκι στο όμορφο μας παραμύθι! Τα παιδιά χρησιμοποίησαν στην αφήγηση τους συζητήσεις, που είχαν προηγηθεί τις προηγούμενες μέρες στην ολομέλεια της τάξης μας, εικόνες από επισκέψεις που κάναμε, επιθυμίες, όνειρα, σκέψεις και προβληματισμούς! Έτσι γεννήθηκε ένα μικρό αριστούργημα, χωρίς υπερβολές, καθώς κάθετι που δημιουργείται από τα παιδιά, είναι αριστούργημα! Η Χριστουγεννιάτικη ιστορία των παιδιών όπως ακριβώς την διηγήθηκαν αυτά…..

Η νηπιαγωγός Βαρβαντάκη Ελεάννα
     
        


Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα αγγελάκι του ουρανού που το έλεγαν Άγγελο. Του άρεσε πολύ να πετάει στα σύννεφα και να κοιτάζει τον κόσμο από ψηλά. Στη γη πλησίαζαν Χριστούγεννα και το αγγελάκι λαχταρούσε την ώρα που θα έπαιρνε δώρο από τον Άγιο Βασίλη! Ένα μαγικό βράδυ, είδε να πέφτει από τον ουρανό ένα μεγάλο φωτεινό αστέρι. Το αγγελάκι πλησίασε πετώντας με τα μεγάλα του φτερά για να βρει το αστέρι. Αλλά το μόνο που βρήκε στο σημείο που έπεσε ήταν  μια λαμπερή χρυσόσκονη. Την μάζεψε προσεκτικά και την φύλαξε στη τσέπη του. Την επόμενη μέρα ο άγγελος πέταξε στον ουρανό για να χαζέψει τον κόσμο. Όμως ξαφνικά ξέσπασε μια χιονοθύελλα και από τον πολύ αέρα έσπασε το φτερό του.






Ο άγγελος έπεσε στη γη με πόνο και πολλά κλάματα. Ήταν παραμονή Χριστουγέννων και τώρα δεν θα μπορούσε να πετάξει στον ουρανό και να ψάλλει για τον μικρό Χριστό! Ξάπλωσε να κοιμηθεί και ήταν πολύ λυπημένο. Στο όνειρο του είδε τον Άγιο Βασίλη με τον Ρούντολφ να του χαμογελάει και να του δίνει ένα μεγάλο δώρο! Μόλις το άνοιξε είδε μέσα 2 καινούρια φτερά! Ξύπνησε από το όνειρο του και είδε πως το όνειρο του είχε γίνει πραγματικότητα γιατί τα φτερά του είχαν γίνει καλά!
     Ο άγγελος τώρα ήταν χαρούμενος και ήθελε να μοιράσει τη χαρά του σε όλο τον κόσμο! Πήρε λοιπόν τη χρυσόσκονη που είχε στη τσέπη του και πέταξε ψηλά! Πρώτα πήγε στο γηροκομείο που έμεναν πολλοί ηλικιωμένοι. Φύσηξε λίγη από τη χρυσόσκονη και μεταμορφώθηκαν όλοι οι παππούδες και οι γιαγιάδες σε παιδιά που άρχισαν να παίζουν μπάλα!  Στη συνέχεια πέταξε πάνω από ένα ορφανοτροφείο. Εκεί είδε όλα τα παιδιά που ήταν λυπημένα. Πήρε λίγη από τη μαγική χρυσόσκονη, τη φύσηξε και εμφανίστηκαν οι μαμάδες και οι μπαμπάδες όλων των παιδιών.
     Μετά πήγε στο νοσοκομείο που είναι όλα αυτά τα παιδιά που έχουν μια πολύ κακή αρρώστια και δεν έχουν μαλλιά. Φύσηξε τη χρυσόσκονη και έδωσε σε όλα τα παιδιά αστεράκια με ευχές. Και αυτά τότε γίνανε καλά και με μακριά μαλλιά. Στη συνέχεια πήγε ένα ταξίδι πολύ μακριά σε χώρες που ζουν φτωχά παιδιά. Η μαγική χρυσόσκονη έδωσε σε όλα τα παιδιά παιχνίδια, δώρα και κουβέρτες. Μετά πέταξε σε χώρες που είχε πόλεμο, φύσηξε τη χρυσόσκονη και έφερε την Ειρήνη. Έπειτα πήγε σε χώρες που είχε δικτατορία και με τη μαγική χρυσόσκονη έφερε τη δημοκρατία! Πήγε και σε παιδιά που πεινούσαν και τους έδωσε μπισκότα, κέικ, φρούτα και ζελέ φράουλας. Ταξίδεψε και σε μέρη που είχε σκουπίδια, φύσηξε τη μαγική χρυσόσκονη και τα σκουπίδια εξαφανίστηκαν
   





Αφού πρόσφερε όλη του την αγάπη και τη χαρά στον κόσμο, ο Θεούλης τον είδε από ψηλά και τον πήρε μαζί του, στην αγκαλιά του, με τους μεγάλους αγγέλους!

Τα παιδιά: Αναγνωστόπουλος Ιωάννης, Δούζη Παρασκευή , Δραμηλαράκης Άγγελος, Λαβδάκης Μιχαήλ, Ντενεκετζής Παρασκευάς , Ουζουν Στεφανής- Ιωάννης, Πατεράκης Νεκτάριος, Πετρουλάκης Ιωάννης, Πλατσιδάκης Γεώργιος, Σπανουδάκη Ευτυχία, Σταθάκης Φίλιππος – Ραφαήλ, Φωτεινάκη Αργυρώ, Χριστέας Παναγιώτης, Χαζιράκης Ιάσονας, Βλαχοπάνος Κωνσταντίνος – Μάριος, Κλιμέκ Κορίνα, Γιακουμή Μελίνα, Ροσμαράκη Ιωάννα, Μπαρτζώκας Ιωάννης, Μπαρτζώκας- Γεώργιος, Σταγάκη Αθηνά, Γαβριλάκης Γεώργιος

Χανιώτικα νέα (12.01. 2019)












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου