Παρασκευή 12 Ιουλίου 2019

ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΔΩ ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΚΕΙ

ΜΕΤΕΚΛΟΓΙΚΑ.... 

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος, εν πολλοίς, εκλογικού αποτελέσματος… Το χρονικό μιας προαναγγελθείσης εκλογικής νίκης και μιας επίσης προαναγγελθείσης μεγάλης εκλογικής ήττας… Το χρονικό μιας αναμενόμενης αλλαγής του πολιτικού σκηνικού… Μέσα, σε γενικές γραμμές, οι δημοσκοπήσεις. Ωστόσο, ζήσαμε μέρες “χαιρετισμών”. Αλλοι χαιρέτησαν την εξουσία που κέρδισαν, άλλοι (απο)χαιρέτησαν την εξουσία που έχασαν, ενώ άλλοι υπάρχουν (υπάρχουν κι αυτοί) στέλνουν χαιρετίσματα στην εξουσία και επιμένουν, κρατώντας την ουσία να ονειρεύονται για να θυμηθώ τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου στο γνωστό τραγούδι του. Ή να κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου, συμπληρώνω, έχοντας υπόψη και το υψηλό ποσοστό αποχής…
Μοναχή τζη το πελέκα η γαϊδάρα το σωμάρι/ γή μακρύ τζη γή στενό τζη απατή τζη θα το βάλει… Ισχύει για τις όποιες εκλογές η μαντινάδα. “Γαϊδάρα”, κατά μίαν έννοια ο λαός που αποφασίζει για το “σωμάρι” (σαμάρι) της όποιας εξουσίας. Εναν παρά δεν κάνει ο όποιος ύστερος μετανιωμός του λαού, για να θυμηθώ και τη γνωστή παροιμία. Αμείλικτη εν τέλει θα ’ρθει η ιστορία, ως τελικός κριτής της όποιας προτίμησής του στη δεδομένη χρονική στιγμή. Δεν είναι πάντα σοφός και αλάθητος ο λαός…
Σύμβολο κακοτυχίας οι μαύρες γάτες, υποστηρίζουν, μετά βεβαιότητος, κάποιοι. Υπάρχουν αποδείξεις ότι οι μαύρες γάτες είναι καλύτερες από τις άσπρες, αντιλέγουν επίσης μετά βεβαιότητος κάποιοι άλλοι. «Δεν έχει σημασία αν η γάτα είναι άσπρη ή μαύρη, αρκεί να πιάνει ποντίκια», το μέγα ζητούμενο για τον Κινέζο ηγέτη Ντενγκ Σιάο – Πινγκ (1904-1997). Περί αποτελεσματικής εξουσίας ο λόγος. Αλλο θεωρία (“άπιαστα πουλιά, χίλια στον παρά”) κι άλλο πράξη. Εδώ σε θέλω κάβουρα να πορπατείς στα κάρβουνα…
«Τον άρχοντα τριών δει μέμνησθαι: Πρώτον ότι ανθρώπων άρχει. Δεύτερον ότι κατά νόμους άρχει. Τρίτον ότι ουκ αεί άρχει (σε μετάφραση: Τρία πράγματα πρέπει να θυμάται κανείς όταν βρίσκεται στην εξουσία. Οτι κυβερνάει ανθρώπους, ότι πρέπει να διαχειρίζεται την εξουσία σύμφωνα με τον νόμο και ότι δεν θα κυβερνάει αιώνια)». Πάντα σε ισχύ η ρήση του αρχαίου Ελληνα ποιητή Αγάθωνα. Να την έχουν υπόψη όλοι όσοι αναλαμβάνουν κάθε λογής εξουσία, η ευχή μου. Διαρκώς, μέχρι και την τελευταία στιγμή που θα την παραδώσουν. Αχ αυτή η αλαζονεία της εξουσίας!
Όλοι μαζί μπορούμε! Ωραίο ακούγεται δύσκολη, ωστόσο, και πολλές φορές, για διάφορους λόγους, αδύνατη η εφαρμογή του στην πράξη. Πάντως, αυτά που μας ενώνουν, ως Ελληνες είναι, πάντα, πολύ περισσότερα απ’ αυτά που μας χωρίζουν. Καιρός το όποιο μικρό λαμπάκι άναψε(;) στην άκρη του σκοτεινού τούνελ που διανύσαμε(;) να δυναμώσει. Με την έννοια αυτή μου άρεσαν οι δηλώσεις του νέου πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη το βράδυ των εκλογών. Και η στάση του τέως πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, να παραδώσει την άλλη μέρα την εξουσία, έτσι όπως την παρέδωσε, μου άρεσε. Εκαστος εφ’ ω ετάχθη. Ο λαός μίλησε, όπως μίλησε… Συνεχίζουμε… Μ’ όλα τα θετικά μας κι όλα τα αρνητικά μας συνεχίζουμε!
ΑΝΘ ΗΜΩΝ ΓΟΥΛΙΜΗΣ 
«Ανθ’ ημών Γουλιμής… Καληνύχτα σας!» Σίγουρα πικρή και γεμάτη παράπονο αυτή η φράση που είπε ο Χαρίλαος Τρικούπης, όταν έμαθε ότι στις εκλογές του 1895, εκλέχθηκε αντ’ αυτού, εκπροσωπώντας την επαρχία Μεσολογγίου ο Γεώργιος Γουλιμής. Καθόλου υποτιμητική, ωστόσο. Μπορεί να μην ήταν του δικού του πολιτικού αναστήματος, σίγουρα δεν ήταν, ωστόσο, και του “πεταμάτου”, ο Γεώργιος Γουλιμής που τον πέρασε στις εκλογές για 4 ψήφους.
Να σημειωθεί ότι ο Γουλιμής, όταν πληροφορήθηκε την αποτυχία του Τρικούπη, θέλησε να παραιτηθεί υπέρ του, κάτι που εκείνος ωστόσο, δεν δέχτηκε, πήρε… το καπέλο του και αναχώρησε για τις Κάννες της Γαλλίας, όπου και πέθανε. Τον Γουλιμή ήθελε αντί γι’ αυτόν ο λαός. Εχει και το δικαίωμα του λάθους η αφεντιά του…
Χανιώτικα νέα (Παρασκευή, 12.07.2019)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου