"ΕΡΩΤΑΣ ΓΕΝΟΥΣ ΑΝΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥ"
«…και με αυταπάρνηση,/ πλαγιάζω πάντα/ μπροστά από την καρδιά σου/ όταν τη “στοχοποιεί” η οδύνη…// Έτσι, ώστε τα βόλια της/ να βρίσκουν το σώμα μου/ τα μέλη τη δική μου καρδιά!// Να μη λαβωθεί/ η καρδούλα σου,/ καρδιά μου». Το ποίημα “Σε στάση εμβρυακή” της Φωτεινής Εμμ. Σεγρεδάκη, από την ποιητική της συλλογή “Οινοχόος…” (εκδ. “Χανιώτικα νέα”, Κίσσαμος 2021).
«Ο έρωτας μας/ δώρο/ του καλοκαιριού/ κλέψε μου γέλια και φιλιά-/ γλυκό μελτέμι, παιχνιδιάρικο/ γύμνωσε με από κάθε αγκάθι-/ γλύκισμα χρυσαφένιο της φραγκοσυκιάς/ λιώσε με λαίμαργα στα χέρια σου-/ ρώγες τραγηνό αμπέλι/ ξάπλωσέ με στο ακρογιάλι-/ φως αυγουστιάτικης σελήνης/ πάρε πέτρα να με σπάσεις-/ ψίχα χλωρή της καρυδιάς/ πάρε πέτρα να με σπάσεις-/ ο έρωτας μας/ τέλος/ του καλοκαιριού». Το ποίημα “καλοκαιρινό” της Νεκταρίας Μενδρινού, από την ποιητική της συλλογή “Σύννεφα στον ουρανό” (εκδ. “Μελάνι”, 2018).
«Ο έρωτας είναι το πράσινο/ κάτω από τη φλούδα του Φλεβάρη/ συσπειρωμένος/ άνεμος να γεννήσει αρώματα/ και χρώματα, καλέσματα.// Ο έρωτας/ γεννήθηκε απ’ το φως/ για να δημιουργήσει/ την αντίληψη του σύμπαντος.// Η άνοιξη γεννήθηκε απ’ τον έρωτα/ να σε βλέπω/ να ‘χω χρώματα, να ‘χω την οσμή σου./ Η άνοιξη σε γέννησε μόνο/ μόνο για μένα». Άτιτλο ποίημα του Γρηγόρη Γ. Γεωργουδάκη, από την ποιητική του συλλογή “Αμμογραφίες” (εκδ. ΕΡΕΙΣΜΑ, 2015).
«Πρωινός ηλίανθος/ ακολουθώ τον ερωτικό ηλιοτροπισμό σου,/ αθώα απροστάτευτος,/ ήσυχα παραδομένος.// Περίμενέ με/ σ’ ένα μικρό λιμάνι,/ για το μυστικό αρχέγονο αγκάλιασμα.// Μείνε πριν με πάρουν οι φλύαρες καρδερίνες/ με τα αιμάτινα περιδέραια». Το ποίημα “Ηλιοτρόπιο” του Μανόλη Λεφάκη, από την ποιητική του συλλογή “Νόστος Εαρινός” (εκδ. ΕΡΕΙΣΜΑ, 2018).
«Ο έρωτας,/ όνομα ουσιαστικόν,/ πολύ ουσιαστικόν,/ ενικού αριθμού,/ γένους ούτε θηλυκού ούτε αρσενικού,/ γένους ανυπεράσπιστου./ Πληθυντικός αριθμός/ οι ανυπεράσπιστοι έρωτες». Από το ποίημα της Κικής Δημουλά “Ο πληθυντικός Αριθμός” (“Το λίγο του κόσμου”, 1971).
Μικρό αφιέρωμα στον φτερωτό θεό, στον απόηχο του όποιου εορτασμού του χθες, 14 Φλεβάρη, “Ημέρας των Ερωτευμένων”. Τέσσερα συν ένα (4+1) ποιήματα το αφιέρωμα. Από δύο Χανιώτισσες ποιήτριες και δύο Χανιώτες ποιητές τα τέσσερα. Από την κορυφαία σύγχρονη Ελληνίδα, ποιήτρια Κική Δημουλά, που έφυγε πριν από δύο χρόνια (22 Φεβρ. 2020) στα 89 της χρόνια για τον Επουράνιο Παρνασσό, το ένα, το τελευταίο. Εν είδει επιλόγου. Γένους ανυπεράσπιστου ο έρωτας…
ΚΑΙ... ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
"ΌΧΙ ΕΓΩ... ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ" - ΤΟ ΜΑΚΡΥ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ - ΚΑΙ... ΑΛΑΤΟΠΙΠΕΡΟ Ο ΕΡΩΤΑΣ
«Εκείνος σχετικά έμπειρος από εντυπώσεις που αποκόμισε από τη ζωή. Εκείνη, αν και είχε αποχαιρετήσει την πρώτη νιότη, παρέμεινε άπειρη, με κύριο γνώρισμα την “καλή συμπεριφορά” προς όλους. Αν δεν συναντιόντουσαν σε φιλική ομήγυρη, δεν θα γίνονταν ποτέ φίλοι, ζευγάρι και ό,τι άλλο επακολούθησε, με τον τρόπο που συνέβη. Είναι η ιστορία αληθινή και αφηγείται τα μυστήρια των σχέσεων των ανθρώπων». Απόσπασμα απ’ το οπισθόφυλλο του βιβλίου (“παρ’ ολίγον μυθιστόρημα”, το χαρακτηρίζει ο ομότ. καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης Ν.Ε. Παπαδογιαννάκης, προλογίζοντάς το) “Όχι εγώ… το ημερολόγιο” της γνωστής – άγνωστης Χανιώτισσας συγγραφέως Νεφέλης Ευαγγέλου που κυκλοφόρησε πρόσφατα απ’ τις εκδόσεις “Λεξίτυπον” σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων. Για ένα βιβλίο 326 σελίδων, που το διάβασα απνευστί τις προάλλες, και για το οποίο μπορώ να μιλώ για ώρες, ο λόγος. Να κυκλοφορήσει σύντομα, σε πολλά αντίτυπα η πρόταση που κάνω στη φίλη συγγραφέα… Και γιατί είναι μια “τοιχογραφία” της πόλης μας… Κι αν έχω να γράψω γι’ αυτό!
Ωστόσο το “μακρύ ταξίδι της μέρας μέσα στη νύχτα”, για να χρησιμοποιήσω τον τίτλο του έργου του Ιρλανδού συγγραφέα Ευγένιου Ο Νηλ, συνεχίζεται… Και βέβαια την πανδημία έχω στον νου μου, ενώ το γράφω. Επιμένουν, λέει, να είναι σκληροί οι επιδημιολογικοί δείκτες στη χώρα μας και οι ειδικοί δεν… Για να δούμε, τι θα δούμε, αν θα δούμε… Ίδομεν…
Και βέβαια περί έρωτος ο λόγος στις σημερινές τρεις μαντινάδες της Νεκταρίας Θεοδωρογλάκη. «Στου Βαλεντίνου τη γιορτή το δώρο που αξίζει,/ είναι να έχεις δίπλα σου κάποιον-α να σε φροντίζει», μας λέει στην πρώτη. «Δεν θέλω ‘γω κοσμήματα, χρήματα και παλάτια/ μόνο να με κοιτάζουνε τα όμορφα σου μάτια», μας λέει στη δεύτερη. «Με το αλατοπίπερο μοιάζει ο έρωτάς σου/ τα πάντα νοστιμίζουνε, σαν βρίσκομαι κοντά σου», μας λέει στην τρίτη. Άκου αλατοπίπερο ο έρωτας, άκου αλατοπίπερο!
Xανιώτικα νέα (15.2.2022)
https://www.haniotika-nea.gr/erotas-genoys-anyperaspistoy/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου