Τρίτη 8 Μαρτίου 2022

ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΔΩ, ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΚΕΙ

"ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΕΙΡΗΝΗ" 

 

 

«Τα ελληνικά ταχυδρομεία ενώνουν τις δυνάμεις τους με “Tο χαμόγελο του παιδιού” για τα παιδιά της Ουκρανίας. Ο Όμιλος των Ελληνικών Ταχυδρομείων, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του: «συμμετέχει στην εκστρατεία συγκέντρωσης ειδών πρώτης ανάγκης για τα παιδιά της Ουκρανίας που οργανώνει ο οργανισμός “Το χαμόγελο του παιδιού”.

Συγκεκριμένα μέχρι την Παρασκευή 11 Μαρτίου τα ΕΛΤΑ και ΕΛΤΑ Curier σε όλη την χώρα θα δέχονται δωρεάν δέματα, βάρους έως 20 kg, με την ένδειξη “Ανθρωπιστική βοήθεια – Ουκρανία – το χαμόγελο του παιδιού”». «Η αστυνομία της Μόσχας συνέλαβε δύο γυναίκες και πέντε παιδιά που ήθελαν να αφήσουν λουλούδια στην ουκρανική πρεσβεία, ενώ κρατούσαν μία αφίσα που έγραφε όχι στον πόλεμο. Τα παιδιά ηλικίας από 7 έως 11 ετών, κρατήθηκαν μαζί με τις μητέρες τους σε βαν της αστυνομίας, προτού μεταφερθούν σε Αστυνομικό Τμήμα. Ώρες αργότερα αφέθηκαν όλοι τους ελεύθεροι, σύμφωνα με την ανθρωπολόγο Αλεξάντρα Αρκίποβα, η οποία ανάρτησε φωτογραφίες και βίντεο από το περιστατικό, στον λογαριασμό της στο facebook.» «Πώς μπορείτε να κοιμάστε, όταν τα παιδιά της Ουκρανίας βρίσκονται κάτω από τις βόμβες στην Μαριούπολη, την Χερσώνα, το Χάρκοβο κι άλλες πόλεις» αναρωτήθηκε ο υπουργός εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα μέσω Twitter απευθυνόμενος στους ηγέτες της Δύσης απ’ τους οποίους ζήτησε την αποστολή μαχητικών αεροσκαφών». Από τα που αλίευσα στο διαδίκτυο για τα παιδιά της Ουκρανίας…

«Τ’ όνειρο του παιδιού είναι η ειρήνη./ Τ’ όνειρο της μάνας είναι η ειρήνη./ Τα λόγια της αγάπης κάτω από τα δέντρα,/ είναι ειρήνη.// Ο πατέρας που γυρνάει το απόβραδο με ένα φαρδύ χαμόγελο στα μάτια/ μ’ ένα ζεμπίλι στα χέρια του γεμάτο φρούτα/ κ’ οι σταγόνες του ιδρώτα στο μέτωπό του είναι η ειρήνη.// Όταν οι ουλές από τις λαβωματιές κλείνουν στο πρόσωπο του κόσμου/ και μες στους λάκκους που ’σκαψαν οι οβίδες φυτεύουμε δέντρα/ και στις καρδιές που ‘καψε η πυρκαϊά δένει τα πρώτα της μπουμπούκια η ελπίδα/ κι οι νεκροί μπορούν να γείρουν στο πλευρό τους και να κοιμηθούν δίχως παράπονο/ ξέροντας πως δεν πήγε το αίμα τους του κακού/ είναι η ειρήνη.// Ειρήνη είναι η μυρωδιά του φαγητού το βράδυ/ τότε που το χτύπημα στην πόρτα σημαίνει φίλος/ και το άνοιγμα του παράθυρου κάθε ώρα σημαίνει ουρανός/ γιορτάζοντας τα μάτια μας με τις μακρινές καμπάνες των χρωμάτων του/ είναι η ειρήνη.// Ειρήνη είναι ένα ποτήρι ζεστό γάλα κι ένα βιβλίο μπροστά στο παιδί που ξυπνάει./ Τότε που τα στάχυα γέρνουν τόνα στ’ άλλο λέγοντας: το φως, το φως, το φως,/ είναι η ειρήνη”. Από το αφιερωμένο στον Κώστα Βάρναλη ποίημα του Γιάννη Ρίτσου “Ειρήνη”.

ΚΑΙ... ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ 

 ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΣΗΜΕΡΑ - " ΦΟΡΤΟΥΝΕΣ ΚΑΙ ΜΠΟΥΝΑΤΣΕΣ" - ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ


«Απάνω στο χαρταετό έγραψα το όνομά σου/ και μάθαν όλοι, μάτια μου, πως ζω με το σεβντά σου», μας λέει στην πρώτη σημερινή της μαντινάδα η Νεκταρία Θεοδωρογλάκη. «Να ‘μοιαζε του χαρταετού ο κορονοϊός μακάρι/, να φύσαγε ο άνεμος μακριά τονε πάρει», μας λέει στη δεύτερη. «Κάθε γυναίκα όμορφη με τα λουλούδια μοιάζει/ και όπου προβάλλει στο λεπτό ο τόπος ευωδιάζει, μας λέει στην τρίτη, για να συμπληρώσει με μία τέταρτη: «Γυναίκες άστρα του ουρανού, στολίζουν τον πλανήτη/ κι μερακλίνες σίγουρα υπάρχουνε στην Κρήτη». Θυμίζοντάς μας με τον τρόπο της ότι σήμερα είναι η παγκόσμια ημέρα της γυναίκας. Να ‘σαι καλά, μερακλίνα Νεκταρία.

 

Στο πλαίσιο της ενότητας “Κρήτη, προφορική ιστορία” η έκδοση του βιβλίου “Φουρτούνες και μπουνάτσες” του καλού συντ. δασκάλου, φίλου από τα παλιά, Θοδωρή Παπαραφτάκη, από την Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης “Πυξίδα της πόλης” ιθύνων νους της οποίας είναι ο γνωστός τοις πάσι και για το κινηματογραφικό φεστιβάλ Χανίων, Μαθιός Φραντζεσκάκης. «Διαβάζοντας τις 200 σελίδες (μεγάλου σχήματος) του βιβλίου αυτού, θα βρεις συμπυκνωμένα όλα τα συναισθήματα που πηγάζουν από την ανθρώπινη ψυχή», λέει εισαγωγικά στον αναγνώστη ο συγγραφέας. Για αληθινές ιστορίες, ιστορίες Ζωής, που διαβάζονται απνευστί, ο λόγος. «Τη γιαγιά μου την έκλεψε ο παππούς μου. Την εποχή εκείνη, αν ο πατέρας της κόρης δεν ήθελε το γαμπρό, ενώ οι δύο νέοι αγαπιόντουσαν, δύο λύσεις υπήρχαν, ή να αυτοκτονήσουν ή να κλεφτούνε. Ο παππούς και η γιαγιά προτίμησαν την “κρεμάλα” με το να κλεφτούν. 14 χρόνων ήταν η γιαγιά, 21 παππούς. Οι πρώτες αράδες από την πρώτη ιστορία… Ποιος θα την διαβάσει και δεν θα συνεχίσει;

 

Καλή Σαρακοστή! Καθαρά Δεύτερα από χθες και αντίστροφη πορεία για τη Λαμπρή άρχισε. Σαν καλόγρια με εφτά πόδια φαντάζονταν παλιά οι άνθρωποι την Σαρακοστή. Στο τέλος κάθε εβδομάδας της έκοβαν κι από ένα πόδι. Χαράς Ευαγγέλια το μεγάλο Σάββατο, όταν έκοβαν το τελευταίο…

Χανιώτικα νέα (Τρίτη, 8.3.2022)  

https://www.haniotika-nea.gr/to-oneiro-toy-paidioy-einai-i-eirini/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου