Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2022

ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΔΩ, ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΚΕΙ

"ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΘΗΤΑ" ΤΗΣ ΠΗΝΕΛΟΠΗΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΛΑΚΗ



«ΘΕΟΣ ΠΟΙΗΤΗΣ/ ΘΕΣΑΣ ΤΗΝ ΧΕΙΡΑΝ ΕΠΙ ΤΟΥ ΧΑΟΥΣ/ ΘΑΥΜΑΣΙΩΣ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΕΠΟΙΗΣΕ/ ΘΑΝΑΤΟΣ ΔΕ ΦΘΟΝΗΣΑΣ/ ΘΥΕΛΛΑΣ ΠΟΛΕΜΩΝ/ ΘΛΙΨΕΙΣ ΚΑΙ ΓΟΟΥΣ/ ΘΗΡΙΟΝ/ ΘΥΜΩ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΠΕΦΥΛΑΞΕ». Το πρώτο, “ΑΝΤΙ ΠΡΟΛΟΓΟΥ”, ο τίτλος του, από τα 40 ποιήματα που συμπεριέλαβε η γνωστή τοις πάσι για τη σύνολη προσφορά της και ως γιατρός και ως πνευματική δημιουργός στον τόπο μας, καταξιωμένη ανά το πανελλήνιο και ως ποιήτρια, Πηνελόπη Ντουντουλάκη στην ποιητική της συλλογή “Το μεγάλο Θήτα”, που  κυκλοφόρησε πρόσφατα, λίγους μήνες μετά “Το βλέμμα του Μινώταυρου” (βλ. “Στάσεις”, 13.5.2022), επίσης απ’ τις εκδόσεις “Α-Ω”. Έμεινα αρκετά σ’ αυτό σπουδάζοντας το -και σαν αρχαίο επίγραμμα που θα μπορούσε να το είχε γράψει ο Αριστοτέλης, το είδα- για να γράψω από κάτω του, εν είδει σχολίου, μια μόνο λέξη. Βεβαίως με κεφαλαία γράμματα. Μια λέξη που αρχίζει επίσης από θήτα. Τη λέξη “ΘΑΥΜΑΣΜΟΣ”.

«Φθόγγοι και σύμβολα», «Το μεγάλο Θήτα», «Σίσσυφος», «Η φωτιά», «Οίηση», «Το ψεύδος στην ψυχή», «Κλειδοκράτορες», «Η γλώσσα», «Calcone», «Φράκταλ», «Ορολογία της οικονομίας», «Σύνταγμα, παραμονή εκλογών», «Καφέ “Τάδε”», «Εικόνα», «Σούρουπο σε καφέ της πόλης», «Σαπωνοποιείον ΑΒΕΑ», «Παλιό αεροδρόμιο», «Κλειστά σχολεία», «Αφύπνιση», «Ανθρωποκτόνος άνθρωπος», «Υδάτινα τοπία (είδα τινά τοπία)», «Στίξεις και στιγμές», «Ταξίδια», «Πρωτοχρονιά 2020», «Οι μέρες», «Πρωτομαγιά κι Ανάσταση», «Κατευόδιο», «Μετοίκηση», «Να δεις»,  «Η φωνή της σιωπής», «Χριστούγεννα 2021», «Της ψυχής μου φτερούγισμα», «Εκδρομή», «Ώρα 12 και κάτι», «Ενύπνια», «Οβάλ κορνίζες», «Ο ποιητής», «Ιάτωρ», «Αφιέρωμα “όπου δει”», «Ουκρανία 24/02/2022», οι τίτλοι των υπολοίπων 39 ποιημάτων της. Και για να φανεί το εύρος των θεμάτων που εμπνέουν την ποιήτρια, οι αριθμητές των ομώνυμων κλασμάτων, με παρονομαστή «Το μεγάλο Θήτα» η παράθεσή των. Πολυεπίπεδη και πολυπρισματική η ματιά της ποιήτριας Πηνελόπης Ντουντουλάκη, που της έχει δοθεί η χάρη να μιλεί απλά και “συγκινησιακά”, υπηρετώντας πάντα την ανθρωπιά. «Η ακαμψία καραδοκεί/ μαζί με τη λήθη./ Χρειάζεται/ να σπάσεις τον αόρατο ιστό/ ν’ αδράξεις τη δροσιά της Νέας Σελήνης/ να σώσεις ένα γιασεμί/ στην αυλή του Αύριο». Τα που μας λέει στους τελευταίους στίχους του ποιήματός της “Αφύπνιση”…

“Το μεγάλο Θήτα” της Πηνελόπης Ντουντουλάκη. Το οδοντικό σύμφωνο απ’ το οποίο, εκτός των άλλων, αρχίζει και η λέξη Θεός και η λέξη θάνατος. Να στάθηκε άραγε το φευγιό της μάνας της, της αγαπημένης σε όλους όσοι είχαμε την ευλογία να την γνωρίζουμε, κυρίας Ευαγγελίας, η αφορμή να καταλήξει σ’ αυτόν. Μια απ’ τις σκέψεις που έκανα ενώ διάβαζα τα γραμμένα γι’ αυτήν και αφιερωμένα επίσης στον Ιωάννη της, όπως και όλα άλλωστε, ποιήματα της. Ένα απόσπασμα από το «Κατευόδιο». Και εν είδει επιλόγου: «“Αχ, Μάνα”… μαχαιριά στην καρδιά/ “Αχ, Μάνα”… πληγή στην κατάποση/ “Αχ, Μάνα”… κάψιμο στα μάτια/ βοή στ’ αυτιά/ παγωμένος αγέρας στη ράχη/ τρίαινα που αναδεύει τα σπλάχνα». 

ΚΑΙ... ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

ΦΟΝΙΚΗ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΚΡΗΤΗ - ΤΟ ΠΡΩΙ ΑΡΧΙΖΕΙ ΜΕ ¨ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ" - ΤΟ "ΟΧΙ" ΣΤΟΝ ΤΙΤΟ ΠΑΤΡΙΚΙΟ 



Στον απόηχο της φονικής κακοκαιρίας που έπληξε την Ανατολική Κρήτη οι σημερινές μαντινάδες της Νεκταρίας Θεοδωρογλάκη. «Κακοκαιρία φονική, κατεστραμμένοι τόποι,/ απ’ όλα πιο δυσάρεστο χαθήκανε κι ανθρώποι», μας λέει στην πρώτη. Για να συμπληρώσει στη δεύτερη: «Θεομηνία έπληξε το όμορφο νησί μας/ και οι πληγέντες θέλουνε τη συμπαράστασή μας». Πάντα αποπνέουν άρωμα ανθρωπιάς οι μαντινάδες της Νεκταρίας. Κανόνας γι’ αυτήν η φράση του Πλάτωνα στον Θεαίτητο. «Πάντων χρήματων εστίν άνθρωπος».




Χωρίς πρωινό κάνω, κανένα πρόβλημα, χωρίς εφημερίδα, χωρίς “Χανιώτικα νέα” δηλαδή, σε καμία περίπτωση. Αδιανόητο για μένα ότι θ’ αρχίσει η μέρα μου πίνοντας τον καφέ μου χωρίς να διαβάζω τα “πάντα όλα”, με πρώτα τα κοινωνικά. Δεν είμαι ο μόνος. Πολλοί, πάμπολλοι είναι εκείνοι που έχουν την ίδια με μένα συνήθεια…



«Κανένας στίχος σήμερα δεν κινητοποιεί τις μάζες/ Κανένας στίχος σήμερα δεν ανατρέπει καθεστώτα». Με αφορμή τη μη εκλογή του Τίτου Πατρίκιου, τις προάλλες, ως μέλους της Ακαδημίας, οι στίχοι του. Συνυποψήφιοι του για την έδρα της Ποίησης που ήταν κενή ύστερα απ’ τον θάνατο της Κικής Δημουλά, ο Μιχάλης Γκανάς και ο Νάσος Βαγενάς, που οι υποψηφιότητες τους επίσης κρίθηκαν άγονες, καθώς ούτε αυτές συγκέντρωσαν τις απαιτούμενες ψήφους. Ουδέν σχόλιον από τον κορυφαίο εν ζωή Έλληνα ποιητή...
Χανιώτικα νέα (Παρασκευή, 21.10.22)


https://www.haniotika-nea.gr/to-megalo-thita-tis-pinelopis-ntoyntoylaki/
https://www.facebook.com/kakatsakes/posts/pfbid02LnHah3RC6tCtUjGWCfiUeHsBPcdH8VzpanCGWowtYVMyt7jzMtcAXfpDJaU3iBTFl?comment_id=648888476907602&reply_comment_id=437729295161496&notif_id=1666357513998298&notif_t=feed_comment&ref=notif


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου