Σάββατο 22 Ιουνίου 2024

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ

ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΠΑΠΟΥΤΣΙΟΥ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΔΕΝΤΡΟ

ΠΑΔΙΑ ΧΤΕΣ, ΠΑΠΠΟΥΔΕΣ ΣΗΜΕΡΑ




Καλοί μου φίλοι. καλ

ό Σαββατοκύριακο! 

Για την καινοτόμο εκπαιδευτική δράση "Παιδιά χτες, παππούδες σήμερα"που υλοποιήθηκε την τελςυταία σχολική χρονιά(2023- 24) από το "Θέατρο του παπουτσιού πάνω στο δέντρο"  σε σχολεία των Νομών Χανίων και Αττικής, ο λόγος στον σημερινό, πρώτο καλοκαιρινό Παιδότοπο. Να 'ναι καλά η γνωστή και στους αναγνώστες της στήλης δημιουργός της ωραίας αυτής προσπάθειας, σκηνοθέτις, ραδιοφωνική παραγωγός και ηθοποιός Βαλεντίνα Παπαδημητράκη για το σχετικό υλικό (κείμενα και εικόνες) που μου έστειλε. Θερμά συγχαρητήρια και σ΄αυτήν και σε όλους τους συντελεστές του προγράμματος και βέβαια συος διευθυντές-ντριες, όπως και στους στις εκπαιδευτικούς των Σχολείων που συμμετείχαν. Καλή συνέχεια, Βαλεντίνα σε όλα τα ωραία που κάνεις. 

Σας χαιρετώ με αγάπη όλους! 

Βαγγάλης Θ. Κακαυσάκης 

δάσκαλος - λογοτέχνης 

Σημείωση: Να θυμίσω ότι μια καλή γεύση της εν λόγω ςκπαιδευτικής δράσης, κατά την υλοποίησή της, πήραν οι αναγνώστες της στήλης στον Παιδότοπο της 6ης Απριλιου, όπου κάτω από τον τίτλο _Παιδιά σήμερα παππούδε αύριο" είχαν φιλοξενηθεί κείμενα της Βαλεντίνας και δασκάλων μαθητών της Ε΄τάξης του 1ου Δημ. Σχ. Μουρνιών Χανίων.  


ΜΙΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΟΣ ΔΡΑΣΗ...

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε πριν από μερικές εβδομάδες στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων η καινοτόμος δράση διαγενεακής επικοινωνίας “Παιδιά χτες, παππούδες σήμερα”, την οποία υλοποίησε το “Θέατρο του παπουτσιού πάνω στο δέντρο” υπό την αιγίδα και με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού.

Η δράση, εμπνευσμένη από το λογοτεχνικό έργο της Άλκης Ζέη, είχε ως στόχο να φέρει τα παιδιά σε επαφή με ανθρώπους τρίτης ηλικίας με τρόπο απρόσμενο και δημιουργικό. Αξιοποιώντας τις δυνατότητες της ψηφιακής τεχνολογίας, εργαλεία προφορικής Ιστορίας, εκπαιδευτικού δράματος και εικαστικές δραστηριότητες, το πρόγραμμα έδωσε στους μαθητές την ευκαιρία να ακούσουν προφορικές μαρτυρίες ανθρώπων τρίτης ηλικίας σχετικά με τα παιδικά τους χρόνια, το σχολείο, την οικογένειά τους και στη συνέχεια να γίνουν οι ίδιοι ερευνητές, να καταγράψουν και να επεξεργαστούν ευτράπελες διηγήσεις των γιαγιάδων και των παππούδων τους και να μοιραστούν το υλικό που συνέλεξαν με τους συμμαθητές τους. Ακόμα, να έρθουν σε επαφή με το λογοτεχνικό έργο της Άλκης Ζέη εστιάζοντας στο δίπολο παππούς/γιαγιά και εγγονός/εγγονή.

Το πρόγραμμα παρακολούθησαν κατά την σχολική χρονιά 2023-24 μαθητές Ε’ και Στ’ τάξεων σε Δημοτικά Σχολεία του Νομού Χανίων και του Νομού Αττικής παράλληλα. Συγκεκριμένα, η δράση ταξίδεψε στα Δημοτικά Σχολεία: 15ο Χανίων, 8ο Χανίων, 2ο Χανίων, 16ο Διαπολιτισμικό Χανίων, 1ο Μουρνιών, Δημοτικό Σχολείο Φρε, 9ο Αθηνών, 4ο Αμαρουσίου, 11ο Αμαρουσίου, 3ο Αμαρουσίου, 3ο Υμηττού και 12ο Ηρακλείου (Αττικής).



Επιστέγασμα της δράσης αποτέλεσε η δημιουργία του ομότιτλου ντοκιμαντέρ σε συνεργασία με τη δημιουργική ομάδα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων. Η πρώτη προβολή της ταινίας υλοποιήθηκε σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων, όπου παρευρέθηκαν μαθητές που είχαν παρακολουθήσει το πρόγραμμα συνοδευόμενοι από τους εκπαιδευτικούς τους, πολλοί γονείς καθώς και παππούδες και γιαγιάδες από τα ΚΑΠΗ του Δήμου Χανίων, οι διηγήσεις των οποίων αποτέλεσαν το βασικό υλικό δημιουργίας του προγράμματος. Μετά την προβολή ακολούθησε συζήτηση κατά την οποία μικροί και μεγάλοι μοιράστηκαν σκέψεις και συναισθήματα που γεννήθηκαν από το ντοκιμαντέρ, αλλά και το σύνολο της δράσης.

Η εκπαιδευτική δράση “Παιδιά χτες, παππούδες σήμερα” αποτελεί την τρίτη κατά σειρά καλλιτεχνική και παιδαγωγική πρόταση την οποία υλοποίησε το “Θέατρο του παπουτσιού πάνω στο δέντρο” υπό την Αιγίδα και με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού.

Η επίσημη προβολή του ντοκιμαντέρ “Παιδιά χτες, παππούδες σήμερα” θα γίνει στα πλαίσια του 12ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων το προσεχές φθινόπωρο.


H ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ


Σχεδιασμός δράσης: Βαλεντίνα Παπαδημητράκη, Τάσος Καρακύκλας

Εφαρμογή του προγράμματος στα Χανιά: Βαλεντίνα Παπαδημητράκη, Σοφία Σαμαρά

Εφαρμογή του προγράμματος στην Αθήνα: Τάσος Καρακύκλας, Κωσταντής Ντίσιος


Σημείωση: Συμμετείχαν με βιντεοσκοπημένες αφηγήσεις άνθρωποι τρίτης ηλικίας από τα ΚΑΠΗ Ν. Χώρας.


Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ


Κινηματογράφηση στα Χανιά: Κώστας Κοσμαδάκης

Κινηματογράφηση στην Αθήνα: Φίλιππος Βοκοτόπουλος

Μουσική: Αλέξανδρος Παπαδημητράκης

Οργάνωση παραγωγής: Βαλεντίνα Παπαδημητράκη

Σκηνοθεσία – μοντάζ: Κώστας Κοσμαδάκης, Βαλεντίνα Παπαδημητράκη

Παραγωγή: Θέατρο του παπουτσιού πάνω στο δέντρο ©, Chania Film FestivalΠολιτιστική Εταιρεία Κρήτης ©

Υπό την Αιγίδα και με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού.

Νοέμβριος 2023 – Μάιος 2024


ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ

Ήταν μια νοσταλγική και συγκινητική εμπειρία. Μεταφερθήκαμε για λίγο στο χθες μέσα από τα μάτια των παππούδων μας, ζήσαμε την παιδική τους ηλικία και ήρθαμε ακόμα ένα βήμα πιο κοντά τους. Ευχαριστούμε πολύ τις δύο θεατροπαιδαγωγούς που μας μύησαν σε αυτό το όμορφο ταξίδι. Μαρία Ντουρουντάκη, Νικόλ-Σιμόν Κανταρτζή
ΣΤ’ 1 και ΣΤ’ 2, 16ο Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο Χανίων




Μια ιδέα για βιωματική μάθηση που κέντρισε το ενδιαφέρον όλων των μαθητών. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία με τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας να ταξιδέψουν πίσω στον χρόνο, την εποχή που οι παππούδες και οι γιαγιάδες τους ήταν παιδιά. Δημιουργήθηκε ένα πολύ συγκινητικό κλίμα μέσα στην τάξη μας και σίγουρα στα παιδιά θα μείνει αξέχαστη η συμμετοχή τους στο πρόγραμμα αυτό. Τάσος Μπεζυρτζής
Ε’ 2, 8ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων



Μάθαμε πόσο σημαντική είναι η διατήρηση της μνήμης και των αναμνήσεών μας και οι δεσμοί μεταξύ των γενεών. Μάθαμε για τις δύσκολες συνθήκες ζωής των παππούδων και των γιαγιάδων μας, για τις ασχολίες τους και για τη διαφορετική καθημερινότητά τους σε σχέση με το σήμερα. Μάθαμε, συγκινηθήκαμε, παίξαμε και εντρυφήσαμε στις ανθρώπινες σχέσεις. Μαρία Καλπακίδου (δασκάλα) και οι μαθητές του ΣΤ’2
15ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων


Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν τα συναισθήματά τους μέσω καλλιτεχνικών δράσεων (ζωγραφική) καθώς και δράσεων σε πιο παιγνιώδη μορφή (το παιχνίδι του ηλεκτρισμού και των λογοτεχνικών βιβλίων) αναπτύσσοντας έτσι τόσο τις κινητικές όσο και τις συναισθηματικές και κοινωνικές τους δεξιότητες!! Τέτοιες δράσεις αξίζουν πολλών συγχαρητηρίων!!!

Ειρήνη Χοντρού (δασκάλα) και οι ΣΤ’, 2ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων

Χανιώτικα νέα (22.6.24) 

https://www.haniotika-nea.gr/paidotopos-paidia-chtes-pappoydes-simera/



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου