Παρασκευή 12 Ιουλίου 2024

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ

 11ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΙΟ ΧΑΝΙΩΝ

ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΦΕΤΙΝΟ ΦΥΛΛΟ ΤΟΥ "ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΚΙΟΥ" 



Καλοί µου φίλοι, καλό Σαββατοκύριακο!
Για το 15ο, το 2ο φετινό, φύλλο του “Εφηµεριδακιού”, του γνωστού υπέροχου περιοδικού που επιµένει να βγάζει, ξεπερνώντας τα όποια εµπόδια η προϊσταµένη του Μαρία Σκορδύλη και οι συνεργάτιδές της, ο λόγος στον σηµερινό, δεύτερο “παιδότοπο” τού Ιούλη. Κάποια δείγµατα απ’ τα περιεχόµενά του διανθισµένα µε τις σχετικές φωτογραφίες. Ανάσες δροσιάς… Ενέσεις αισιοδοξίας… Να φτάσουν οι σκέψεις των παιδιών, ένα µέρος των σκέψεών τους, εκεί που δεν φτάνει η φωνή τους µέσω του “Εφηµεριδακιού”, η “φιλοδοξία” των νηπιαγωγών του 11ου Νηπιαγωγείου Χανίων, µας λένε στο προλογικό τους σηµείωµα.
Συγχαρητήρια και καλή συνέχεια, καλές µου συναδέλφισσες. 


Σας χαιρετώ µε αγάπη όλους!
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
δάσκαλος - λογοτέχνης 





«Η γραφή δεν έχει νόημα παρά μόνον όταν υποχρεώνεται κανείς να προστρέξει σε αυτήν για να μεταδώσει τη σκέψη του εκεί που δε φτάνει η φωνή του, πέρα από τα όρια του σχολείου του» (Φρενέ, 1977).

Στο 15ο φύλλο του εκδόθηκε «Το Εφημεριδάκι μας», συμπληρώνοντας 7,5 χρόνια έντυπης παρουσίας ως σχολική εφημερίδα! Φθάνοντας η σκέψη μας, εκεί που δε φτάνει η φωνή μας!

Μέρος των σκέψεων των νηπίων μας στα άρθρα που ακολουθούν, για να φτάσουν εκεί που δε φτάνει η φωνή μας!



Οι νηπιαγωγοί του 11ου Νηπιαγωγείου Χανίων Μαρία Σκορδύλη, Ελένη Βλησίδη, Μαρία Φωτάκη, Λίλη Καζάκου, Δήμητρα Ναξάκη,



Ημέρα παιδικού βιβλίου

2 Απριλίου γιορτάζουμε το παιδικό βιβλίο. Φέτος εμείς κάναμε πολλές δραστηριότητες για αυτό.

Πρώτα η συγγράφεας  Έλενα  Αρτζανίδου μας μίλησε για τα βιβλία της που την είδαμε σε τηλεδιάσκεψη και μας διάβασε το βιβλίο της "Η Φλό".

Μία άλλη  μέρα είπαμε στους γονείς μας να μας που ποιο ήταν το αγαπημένο τους παραμύθι όταν ήταν παιδιά, το ζωγράφισαν σε χαρτί και το φέραμε σχολείο να το παρουσιάσουμε. Ένα άλλο ήταν που φέραμε κι εμείς τα δικά μας αγαπημένα παραμύθια και τα δανειστήκαμε μεταξύ μας. Τέλος, καλέσαμε δύο μαθητές από το δημοτικό που παλιά πήγαιναν στο νηπιαγωγείο μας και μας διάβασαν ένα παραμύθι. Μας είπαν και για το σχολείο τους, μας έδειξαν και τετράδια που γράφουν. Εμείς τα ακούσαμε με προσοχή και τους χαρίσαμε σελιδοδείκτες που φτιάξαμε για το αγαπημένο τους βιβλίο.

Ήταν όλες αυτές οι δραστηριότητες πολύ πολύ ωραίες!

Τα παιδιά του Τμήματος Βασικό 1





Επίσκεψη οδοντιάτρου 

Μια μέρα ήρθαν δύο οδοντίατροι στο σχολείο μας να δουν τα δόντια μας αν είναι καθαρά. Η μία κυρία κρατούσε ένα τεράστιο στόμα και μία οδοντόβουρτσα για να μας δείξει πώς να πλένουμε σωστά τα δόντια μας. 

Μας μίλησε για την φροντίδα των δοντιών και για τις τροφές που πρέπει να τρώμε ή δεν πρέπει για να είναι πάντα καλά τα δόντια μας και να μην χαλάνε. Της κάναμε και εμείς πολλές ερωτήσεις και τις είπαμε ότι μας έχει συμβεί σχετικό με τα δόντια μας. Μετά φώναζαν τον καθένα και με έναν μεγεθυντικό φακό για δόντια και ξυλάκι μας κοίταξαν. Στο τέλος μας έδωσαν μπαλόνι και αυτοκόλλητο.  

Όλα τα παιδιά μάθαμε πως να φροντίζουμε τα δοντάκια μας!

Τα παιδιά του Βασικού 2






Εργαστήρι υφαντικής

Στο σχολείο μας φέτος κάναμε δύο ωραία εργαστήρια για υφαντική. Στο πρώτο ήρθε η κυρία Κούλα που μας έδειξε έναν αργαλειό και μας είπε τί τον κάνανε τα παλιά τα χρόνια. Μετά μας έδωσε νήματα και βελόνες και αργαλειούς και φτιάξαμε ο καθένας τον δικό του. Μετά, μία άλλη μέρα, ήρθε ένας μουσικός και μία παραμυθού, η Κυβέλη, και μας είπε τον μύθο της Αράχνης και της θεάς Αθηνάς με μουσική. Ήτανε και μία κοπέλα που ύφαινε και όταν τέλειωσε ο μύθος πήγαμε στις τάξεις και φτιάξαμε πάλι μικρούς δικούς μας αργαλειούς. Περάσαμε φανταστικά και στα δύο εργαστήρια που μας άρεσαν τόσο πολύ!

Τα παιδιά του Ολοήμερου τμήματος



Γονεϊκη Εμπλοκή στην τάξη


Ήρθε μια μέρα στην τάξη μας ο Κος Δημήτρης Στεφανίδης, ο μπαμπάς του Γιώργου που είναι καθηγητής μουσικής στο Μουσικό Γυμνάσιο, μαζί με τον μαθητή του τον Όθωνα και μας διάβασε ένα βιβλίο με τίτλο «Το παραμύθι της μουσικής». Η ηρωίδα του παραμυθιού δεν έβλεπε και καταλάβαινε τι συμβαίνει γύρω της, ακούγοντας.

Ο κ. Δημήτρης έφερε μαζί του πολλά μουσικά όργανα, τύμπανο, λύρα, φλογέρα, λαούτο, μπεντίρ. Κάτσαμε σε σειρά και αυτός κάθισε πίσω μας για να μην τον βλέπουμε και έπαιξε μουσική με ένα ένα τα όργανα που έφερε. Μας ζήτησε να πούμε το όνομα από όποιο αναγνωρίσουμε.

 Έπειτα έκλεισε τα ματιά του και μας ζήτησε να περιγράψουμε ένα μουσικό όργανο και αυτός να το αναγνωρίσει και να πει το όνομα του.

Στο τέλος μας έδωσε ένα χαρτί με πολλά μουσικά όργανα, για να αναγνωρίσουμε αυτά που είδαμε και να τα ζωγραφίσουμε. 

Τα παιδιά του Βασικού 2



Εθελονhttps://www.haniotika-nea.gr/paidotopos-11o-nipiagogeio-chanion-to-deytero-fetino-fyllo-toy-efimeridakioy/

Χανιώτικα νέα (Σάββατο, 13.7.2024) 






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου