Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2024

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ

 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΜΑΥΡΟΜΑΤΑΚΗ - ΜΗΤΕΡΑ

ΕΝΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ

Καλοί µου φίλοι, καλό Σαββατοκύριακο!
Το έξι εβδοµάδων καλοκαιρινό πρόγραµµα που αφορούσε µικρούς και µεγάλους µαθητές ∆ηµοτικού Σχολείου που εφαρµόστηκε στα Εκπαιδευτήρια “Μαυροµατάκη - Μητέρα” το θέµα του σηµερινού Παιδότοπου. «Για ένα καλοκαίρι µάθησης και δηµιουργίας, παιχνιδιού και έρευνας, ευαισθητοποίησης και εµπειρίας σχετικά µε τα περιβαλλοντικά θέµατα” ο λόγος, σύµφωνα µε τον φίλο δάσκαλο - διευθυντή της εν λόγω Σχολικής Μονάδας Κώστα Μανωλάκη που µου έστειλε το υλικό, κείµενα και εικόνες. Συγχαρητήρια σε όλους. Πάντα χάριν των µαθητών τους υπάρχουν οι δάσκαλοι!
Σας χαιρετώ µε αγάπη όλους!
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
δάσκαλος - λογοτέχνης




Ξεκινώντας την καλοκαιρινή μας απασχόληση υποδεχτήκαμε νέους και παλιούς φίλους. Tα παιδιά αρχικά γνωρίστηκαν μεταξύ τους μέσα από διάφορα παιχνίδια. Έπειτα από συζήτηση, αποφασίσαμε και το θέμα με το οποίο θα ασχολούμασταν. Αποφασίσαμε να ερευνήσουμε το περιβάλλον και πιο συγκεκριμένα οι εβδομαδιαίες ενότητες διαμορφώθηκαν ως εξής: μικροοργανισμοί, ζώα, φυτά, ανθρώπινη επέμβαση, λύσεις για τα περιβαλλοντικά προβλήματα.

Αρχικά, εξερευνήσαμε τους μικροοργανισμούς που δεν μπορούμε να δούμε με γυμνό μάτι. Τα παιδιά μέσω διάφορων δραστηριοτήτων και βίντεο ανακάλυψαν τις κατηγορίες που χωρίζονται οι μικροοργανισμοί αυτοί και πώς φαίνονται μέσα από το μικροσκόπιο.


Στη συνέχεια, ήρθαμε σε επαφή με τον κόσμο των ζώων. Ξεκινώντας από τα έντομα, τα παιδιά διάβασαν βιβλία και δημιούργησαν κατασκευές εφαρμόζοντας την τεχνική Land Art. Συνεχίσαμε εξερευνώντας τους βιότοπους στους οποίους ζουν διάφορα ζώα του πλανήτη μας. Μάλιστα, το κάθε παιδί δημιούργησε ένα διόραμα επιλέγοντας τον δικό του βιότοπο και τοποθετώντας τα ζώα που ανήκουν σε αυτόν. Επίσης, είδαμε τα ζώα που βρίσκονται υπό εξαφάνιση και εξετάσαμε τους παράγοντες από τους οποίους απειλούνται.

Ύστερα, σειρά είχαν τα φυτά. Αρχικά, μελετήσαμε τα μέρη των φυτών και με βίντεο της μορφής time lapse παρατηρήσαμε τα στάδια ανάπτυξής τους. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να δουν και από κοντά αυτή τη διαδικασία, καθώς μία από τις δραστηριότητες που κάναμε σε σχέση με τα φυτά, ήταν το φύτεμα οσπρίων.

Aναλογιστήκαμε τη σχέση που έχουμε εμείς οι άνθρωποι με το περιβάλλον αλλά και την επίδραση που ασκούμε σε αυτό. Ενδεικτικά, μιλήσαμε για τη ρύπανση των υδάτων και δημιουργήσαμε αφίσες με σκοπό την ευαισθητοποίηση όλων μας. Επίσης, ασχοληθήκαμε με την αποψίλωση των δασών και τις πυρκαγιές που προκαλούνται από ανθρώπινη αμέλεια, κατασκευάζοντας μια μακέτα αναπαράστασης της αποψίλωσης.




Τέλος, αναδείξαμε τη σημασία της ανακύκλωσης και της επαναχρησιμοποίησης. Παρακολουθήσαμε σχετικά βίντεο και συζητήσαμε για το πώς ο καθένας από εμάς μπορεί να συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος. Τα παιδιά είδαν το πρακτικό αντίκρισμα της επαναχρησιμοποίησης, καθώς δημιουργήσαμε παιχνίδια από ανακυκλώσιμα υλικά.

Οι δασκάλες: Βερονίκη Ντουσάκη, Αλεξάνδρα Καρφάκη, Κωνσταντίνα Θωμάκη


Εντυπώσεις και σχόλια παιδιών:


Στην καλοκαιρινή απασχόληση πέρασα πολύ ωραία και έμαθα πολλά πράγματα. Μου άρεσε που μάθαμε για τις δασικές πυρκαγιές και κατασκευάσαμε μια μακέτα με το δάσος. Επίσης, μου άρεσαν πολύ τα παιχνίδια που φτιάξαμε από υλικά που ανακυκλώνονται. Το αγαπημένο μου ήταν ένας λαβύρινθος με καλαμάκια. Θοδωρής Κ.


Μου άρεσε που είδαμε τα στάδια ανάπτυξης των φυτών και για το πού ζουν διάφορα ζώα. Επίσης, μου άρεσε που φτιάξαμε παιχνίδια από ανακυκλώσιμα υλικά. Περνάγαμε και πολύ ωραία την ώρα της κολύμβησης και της γυμναστικής. Ραφαέλα Κ.



Το πιο ωραίο ήταν το μικροσκόπιο. Πρώτη φορά έμαθα τόσα πολλά για το μικροσκόπιο και για το πώς όλα τα πράγματα φαίνονται διαφορετικά μέσα από αυτό. Μαρία Αναστασία Κ.


Εμένα μου άρεσε που είδαμε πράγματα με το μικροσκόπιο όπως φρούτα, φυτά και έντομα. Μαρία Π.


Πέρασα πολύ ωραία στην εκδρομή στον Δημοτικό Κήπο. Μετρήσαμε τους κορμούς των δέντρων και φτιάξαμε ταΐστρες για τα πουλιά. Μου άρεσε πολύ το ποδοσφαιράκι που φτιάξαμε από υλικά που νομίζαμε ότι δεν είναι χρήσιμα. Γιώργος Σ.


Εμένα μου άρεσαν οι δραστηριότητες που κάναμε όπως η κολύμβηση και η γυμναστική. Πέρασα πολύ ωραία και στις εκδρομές που πήγαμε. Μου άρεσε η λιβελούλα που φτιάξαμε με φύλλα και λουλούδια, αλλά και το ποδοσφαιράκι. Σήφης Π.



Μου άρεσαν πολύ οι κατασκευές. Η αγαπημένη μου ήταν το ποδοσφαιράκι που φτιάξαμε με κούτα παπουτσιών και για παίκτες χρησιμοποιήσαμε μανταλάκια. Ήταν πολύ διασκεδαστικό. Μου άρεσε που έπαιξα με τους φίλους μου. Λευτέρης Κ.


Μου άρεσε πολύ η απασχόληση γιατί ήταν σαν παιχνίδι και μάθημα μαζί μιας και μάθαμε πολλά πράγματα. Πιο πολύ απ΄ όλα μ’ άρεσε η ζωγραφιά με τη μυρμηγκοφωλιά κι αυτά που μάθαμε για το πώς συνεργάζονται τα μυρμήγκια και τον ρόλο της βασίλισσας. Στεφανία Μ.

Μου άρεσαν όλες οι δραστηριότητες που είχαν σχέση με τα καλλιτεχνικά. Ζωγραφίσαμε πάνω σ’ ένα χαρτόνι το παιχνίδισμα του ήλιου με το φως και τις σκιές καθώς περνούσε μέσα από τα φύλλα και τα κλαδιά της μουριάς στην αυλή. Επίσης μου άρεσε πολύ και η κολύμβηση. Λάιλα Ι.


Το αγαπημένο μου παιχνίδι που φτιάξαμε στην καλοκαιρινή απασχόληση ήταν η κατασκευή που κάναμε με τους κρίκους. Αυτή την κατασκευάσαμε από χάρτινα πιάτα, ποτήρια, χαρτόκουτες κλπ. Έπειτα τα βάψαμε με διάφορα χρώματα. Μιχαέλα Γ.

Χανιώτικα νέα (Σάββατο, 28.9.2024) 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου