Παρασκευή 3 Ιουλίου 2009

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

ΚΑΙ ΧΘΕΣ, όπως και προχθές, ο Ιούλης, Ιούλης το ‘παιξε. Θα συνεχίσει έτσι ή θα αρχίσει να το παίζει κατά το δοκούν; Εδώ είμαστε για να παρακολουθούμε την πορεία του και να την σχολιάζουμε ανάλογα.
ΤΖΙΤΖΙΚΑΣ ελαλησε μαύρη ρόγα γυάλισε. Μια φορά έπρεπε να λαλήσει ο τζίτζικας για να αρχίσουν να γινώνουν τα σταφύλια. Καμιά ανάγκη δεν έχουμε τους τζιτζίκους τη σήμερον ημέρα. Γι’ αυτό ή σταφύλια τρώεις ή άχερα το ίδιο είναι.
ΚΑΙ ΝΑ ’ΤΑΝΕ προβληματικά μόνο τα σταφύλια, καημός δεν ήτανε! Πού να δεις τα καρπούζια. Γεύση από κολοκύθι, και σαπημένο μήλο... και χαλασμένο ξινόχοντρο.
ΜΕΣΑ Σ’ ΕΝΑ σύννεφο καπνού εφαρμόζονται (;) τα νέα μέτρα για την απαγόρευση του τσιγάρου στους δημόσιους χώρους. Ο,τι του καπνίσει, στην κυριολεξία, κάνει ο καθένας. Με προεξάρχοντα τον έχοντα την ευθύνη του γενικού μπάχαλου Υπουργό.
ΟΧΙ! Στον χώρο των καυσίμων δεν κάνει ο καθένας ό,τι θέλει. Εδώ επικρατεί απόλυτη τάξη. Οι εταιρείες πετρελαιοειδών να ‘ναι καλά, ν’ αβγαταίνουν τα κέρδη τους.
Ν’ ΑΦΗΣΟΥΝ τα πουρνάρια και να πάνε στον γάμο. Από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου η πρόταση. Πουρνάρια τα μπάνια στις ανά την Ελλάδα παραλίες. Γάμος ή σύγκληση της ολομέλειας της Βουλής για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει την υπόθεση Siemens. Τώρα μάλιστα!
ΞΕΠΕΡΑΣΑΝ, λέει, τα 100, στην Ελλάδα τα άτομα που προσβλήθηκαν από τη γρίπη Α, την ονομασθείσα κατ’ αρχήν γρίπη των χοίρων. Εχει κι αυτή την έγνοια ο στη θέση του Υπουργού κατά του καπνίσματος ευρισκόμενος, Δημήτριος ο Μεγαλοπρεπής.
ΤΟ ΧΕΙΡΟΝ των χήρων οι χοίροι. Μια άποψη. Το χείρον των χοίρων οι χήροι. Μια άλλη αποψη. Για την ορθογραφία του πράγματος και οι δύο. Φτάνει να μην μπερδέψουν... τα μπούτια τους τα χει-χη-χοι και χαθεί το νόημα.
ΕΝΑ ΛΙΤΡΟ ΛΑΔΙ για ένα λίτρο αμόλυβδης βενζίνας. Ωρες είναι να το δούμε στα πρατήρια βενζίνης και αυτό!
ΕΝΑ ΜΗΛΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ τον γιατρό τον κάνει πέρα! Πολύ γενικό αυτό. Οτι τα μήλα είναι αποτελεσματικότερα από την καφεΐνη στο να κρατούν τους ανθρώπους ξύπνιους το πρωί, το ξέρατε;
ΠΑΡΑ ΝΑ δυνασαι να πράξης το καλόν και να μη θέλης, είναι προτιμότερον να θέλης και να μη δύνασαι. Από την “Χρυσή Διαθήκη” του Πολύβιου Δημητρακόπουλου.
ΡΩΤΗΣΑΝ ΚΑΠΟΤΕ τον φιλόσοφο Διογένη: “Πώς μπορεί κανεις, να εκδικηθεί τους εχθρούς του;” “Οταν τους ξεπεράσει σε αρετές”, αποκρίθηκε εκείνος. Σε ποια ηλικία είναι πιο αναγκαία η δόξα”, τον ρώτησαν ξανά. Η απάντηση του Διογένη ήταν η εξής: “Σε καμιά. Στους ανήλικους είναι πολύ νωρίς για να την απολαύσουν και στους ηλικιωμένους πολύ αργά”.
“... Μην είναι προφανής του χρόνου η ιδιότητα/ ενέχουσα την έννοια ενός θεμέλιου νόμου/ να παλινδρομεί μπρος - πίσω, πριν - μετά, διασχίζοντας/ ακόμα και τον κεντρικό μηδενικό πυρήνα του/ με των υπερχορδών την ανυπέρβλητη πρωτογενή ταχύτητα/ σε χώρο πλέον των εκατό διαστάσεων; Ή μην,/το ‘βέλος’ της ροής του Χρόνου, απόλυτου - αναπόλυτου,/ είναι μαζί με τη Συνείδηση φυλακισμένο σε ένα βρόχο,/ μια επίπεδη θηλιά που ανοίγεται στο Πουθενά;”...
Από το ποίημα “Με τις υπερχορδές του Wheeler”
του Τάκη Σκανάτοβιτς
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
e-mail:kakatsakis:sch.gr
Χανιώτικα Νέα(03.06.09)

τυπώστε αυτό το άρθρο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου