Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ τάξης τα παιδιά σκέφτεται περισσότερο απ’ όλα τ’ άλλα σήμερα ο φίλος μου ο γερω-δάσκαλος. Σ’ αυτά πρώτα απ’ όλα εύχεται καλή σχολική χρονιά. Ύστερα στ’ άλλα που ξαναβρίσκουν τα κατατόπια που άφησαν. Και βεβαίως στους δασκάλους των.
ΤΟ ΞΕΡΩ. Στα παιδιά της τάξης μου δεν διδάσκω εκείνο που θέλω. Δεν διδάσκω εκείνο που ξέρω. Διδάσκω εκείνο που είμαι. Από το εγχειρίδιον του καλού δασκάλου. Επί τη σημερινή έναρξη της σχολικής χρονιάς.
ΤΙ ‘ΧΕΣ Γιάννη; Τι ‘χα πάντα και κάτι παραπάνω! Στις ελλείψεις σε υποδομές και προσωπικό, στα χρόνια προβλήματα της εκπαίδευσης, έχει προστεθεί εφέτος και η αγωνία
για τη νέα γρίπη.
ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ της Ιστορίας της Στ’ Δημοτικού! Τι γίνεται αλήθεια με το βιβλίο της Ιστορίας της Στ’ Δημοτικού; Ψύλλους στ’ άχερα των εκλογών έψαχνε να βρεί φίλος, γονέας μαθητή Στ’ Δημοτικού. Άκου να δεις φίλε μου απαιτήσεις που έχουν καμιά φορά οι άνθρωποι.
ΤΟ “ΔΙΑΚΥΒΕΥΜΑ” των εκλογών ο ένας. Το “διακύβευμα” των εκλογών ο άλλος. Το “διακύβευμα” των εκλογών ο παράλλος. Ο καθένας και το “διακύβευμα” του. Ο καθένας και η ζαριά του δηλαδή. Ό,τι κάτσει. Και από γλωσσικής απόψεως.
ΠΛΟΥΣΙΟΣ θα γινόταν, αν υπήρχε τρόπος, εκείνος που πρώτος χρησιμοποίησε τη λέξη “διακύβευμα” στον προεκλογικό λόγο και έχει τα πνευματικά της δικαιώματα. Ούτε μια φράση δεν βγαίνει απ΄το στόμα ενός καλού υποψηφίου δίχως να την χρησιμοποιήσει.
ΥΠΟΘΕΣΗ εργασιας. Το ΠΑΣΟΚ δεν παίρνει αυτοδυναμία και σχηματίζει κυβέρνηση συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ερώτημα. Ποιος θα κυβερνά ποιον; Το ΠΑΣΟΚ τον ΣΥΡΙΖΑ, ο
ΣΥΡΙΖΑ το ΠΑΣΟΚ ή ο ΣΥΡΙΖΑ τον ΣΥΝ του ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΝ του ΠΑΣΟΚ τον ΣΥΡΙΖΑ;
Ο ΑΓΙΟΣ Γεώργιος φονεύων τον δράκοντα. Ο Άγιος Γεώργιος Α. Παπανδρέου φονεύων τον δράκοντα της μη αυτοδυναμίας. Η βασιλοπούλα-εξουσία ελευθερώνεται. Η βασίλισσα-μήτηρ παρακολουθεί εκ του μακρόθεν την σκηνή. Καλά το καταλάβατε. Θέμα για αγιογράφηση δίνω. Όσοι πιστοί και όσοι άξιοι!
ΤΗΛΕΜΑΧΙΑ ή τηλεορασιομαχία; Και γιατί όχι ντιμπέιτ! Πρωτίστως τις... ελληνικές λέξεις πρέπει να χρησιμοποιούμε για να μην τις ξεχνούμε.
ΙΔΑΝΙΚΟΣ αυτόχειρας χαρακτηρίστηκε η Εθνική Ελλάδος στο ποδόσφαιρο, στον αγώνα της εναντίον της Μολδαβίας. Πλήρωσε τα δανεικά, λέω εγώ. Το γκολ στο ενενήντα φέυγα (96ο για την ακρίβεια) του Λυμπερόπουλου, στον προδιετίας αγώνα με την ίδια ομάδα στο Ηράκλειο, το θυμάστε;
Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ της Περσίας Δαρείος ο Α΄ φημιζόταν για τη σοφία του και τη βαθιά γνώση που είχε σχετικά με τα ελαττώματα του ανθρώπου. Έτσι, κάθε φορά που απένειμε ένα αξίωμα, έλεγε: “Αυτή τη στιγμή φτιάχνω εκατό εχθρούς μου κι έναν αχάριστο”.
“Της πρώτης τάξης τα καλά παιδιά/ έδεσαν τις ηλιαχτίδες της χαράς τους/ με φωτεινές άσπρες κορδέλλες/ κι ήταν όλα ένα υπέροχο/ Σε υμνούμε/ Της πρώτης τάξης τα όμορφα παιδιά/ έντυσαν την αγνότητα της ψυχής τους/ ,ε καθαρές ποδιές γαλάζιες/ κι ήταν όλα ένα εξαίσιο/ Σε μεγαλύνομεν!...”
Από το ποίημα του Κώστα Καλαπανίδα “Η πρώτη τους λειτουργία”
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
email:kakatsakis@sch.gr
>> τυπώστε αυτό το άρθρο
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου