Σάββατο 9 Ιουλίου 2011
ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
ΕΝΤΑΞΕΙ, ΕΙΝΑΙ καλοκαίρι! Το επιβεβαιώνει ο υδράργυρος που έχει πάρει τ' αψήλου στο θερμόμετρο, το διαλαλούν τα τζιτζίκια με το φαινομενικά μονότονο τραγούδι τους, το καταλαβαίνουν οι παραλίες που γεμίζουν από λουόμενους. Και όπως λέει ο ποιητής: 'Ο,τι 'ναι να 'ρθει θε να 'ρθεί, αλλιώς θα προσπεράσει'.
ΦΩΤΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ από το 4ο επικαιροποιημένο Μνημόνιο. Φωτιά στα μπατζάκια μας. Μανόλαρε, Μανόλαρε, πάρε φωτιά κι αμόλαρε! Μέτρα για αποκρατικοποιήσεις, μέτρα για φόρους, μέτρα για ασφαλιστικό, μέτρα για κύριες και επικουρικές συντάξεις, μέτρα για τους δημόσιους υπαλλήλους, μέτρα για τους συνταξιούχους...
ΑΝ ΧΡΕΩΚΟΠΗΣΟΥΜΕ σαν χώρα μέχρι τον Σεπτέμβρη έχει κακώς. Αν δεν χρεωκοπήσουμε, δύο τινά μπορούν να συμβούν: Ή να χρεωκοπήσουμε το τέλος του 2013 ή να χρεωκοπήσουμε μετά το 2013. Κι αν χρεωκοπήσουμε το τέλος του 2013 έχει κακώς. Αν όμως δεν χρεωκοπήσουμε, δύο τινά μπορούν να συμβούν. Ή να χρεωκοπήσουμε μέχρι το 2020 ή να χρεωκοπήσουμε μετά το 2020. Κι αν μεν...
ΣΕ ΚΟΥΒΕΝΤΑ να βρισκόμαστε. Σωστό! Μπορεί και να 'χουμε χρεωκοπήσει και να νομίζουμε ότι δεν έχουμε. Κι αυτό είναι σωστό.
ΝΑ ΤΟ ΔΗΛΩΣΩ για να το σώσω. Η πρώτη σκέψη. Κι αν το δηλώσω και το χάσω; Η δεύτερη σκέψη. Να το δηλώσω, να μην το δηλώσω, να το δηλώσω, να μην το δηλώσω, να το δηλώσω... Ο,τι πει το τελευταίο φύλλο της μαργαρίτας.
'ΔΙΟΤΙ ΕΚΕΙΝΟΙ που διοικούσαν την πόλη τότε (ενν. στην εποχή του Σόλωνα και του Κλεισθένη) δεν δημιούργησαν ένα πολίτευμα το οποίο μόνο κατ' όνομα να θεωρείται το πιο φιλελεύθερο και το πιο πράο απ' όλα, ενώ στην πράξη εμφανίζεται διαφορετικό σε όσους το ζουν· ούτε ένα πολίτευμα που να εκπαιδεύει τους πολίτες έτσι ώστε να θεωρούν δημοκρατία την ασυδοσία, ελευθερία την παρανομία, ισονομία την αναίδεια και ευδαιμονία την εξουσία του καθενός να κάνει ό,τι θέλει, αλλά ένα πολίτευμα το οποίο, δείχνοντας την απέχθειά του για όσους τα έκαναν αυτά και τιμωρώντας τους, έκανε όλους τους πολίτες καλύτερους και πιο μυαλωμένους'.
ΕΤΣΙ ΤΑ ΕΙΠΕ ο Ισοκράτης στον Αρεοπαγιτικό του κι όχι έτσι όπως τα
διαβάσατε προχθές στο πρώτο 'Πεταχτό'. Να 'ναι καλά ο φίλος
Παναγιώτης Αλεβαντής που με παρέπεμψε σ' ένα σχετικό άρθρο του 'φιλομαθούς ερευνητή' Νίκου Σαραντάκου (HYPERLINK "http://www.sarantakos.com/isocrat.htm. Επιβεβλημένη η διόρθωση. Αλλο πράγμα το τι κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο. Με την ευκαιρία. Και βέβαια τον νόμο της υδροστατικής πίεσης και όχι τον νόμο της βαρύτητας, όπως εκ παραδρομής γράφτηκε χθες, βρήκε ο Αρχιμήδης στο μπάνιο του. Τον νόμο της βαρύτητας τον βρήκε ο Νεύτωνας μερικούς αιώνες αργότερα.
Η ΠΡΩΤΗ συναυλία που έκανε ο Χαίντελ στο Λονδίνο δεν είχε καθόλου επιτυχία. Οι φίλοι του ήταν ενοχλημένοι πολύ μ' αυτό το γεγονός, αυτός όμως, έμεινε ατάραχος. 'Μη στενοχωριέστε, σε μια άδεια αίθουσα η μουσική ακούγεται καλύτερα' τους είπε.
...'Πόσο πολύ σ' αγάπησα εγώ μονάχα το ξέρω/ Εγώ που κάποτε σ' άγγιζα με τα μάτια της πούλιας/ Και με τη χαίτη του φεγγαριού σ' αγκάλιασα/ και χορέψαμε μες στους καλοκαιριάτικους κάμπους./ Πάνου στη θερισμένη καλαμιά/ και φάγαμε μαζί το κομμένο τριφύλλι'... Από το ποίημα 'Αμοργός' του Νίκου Γκάτσου.
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(http://petaxta.blogspot.com/)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου