Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

Ήμουν κι εγώ στον πόλεμο τοξότης.
Γ. Σεφέρης
Φίλες και φίλοι, καλημέρα!


«HMOYN KI EΓΩ στον πόλεμο τοξότης·/ το ριζικό μου ενός ανθρώπου που ξαστόχησε», γράφει για λογαριασμό του Τεύκτρου, του αδελφού του Αίαντα του Τελαμώνιου, ο Γιώργος Σεφέρης. Σκέφτομαι συχνά τους δύο αυτούς στίχους τελευταία.

ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ Ο ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ κυβέρνησης, όπως έγραψε, και η εφημερίδα μας στο κύριο άρθρο, χθες. Οχι όμως μιας οποιασδήποτε κυβέρνησης. Εκεί που είμαστε χρειάζεται υπέρβαση. Απ' όλους. Και από τα κόμματα, ιδιαίτερα απ' τα δύο πρώτα και απ' τους πολίτες. Την επόμενη και όχι τη μεθεπομένη των εκλογών. Δεν είναι και πολύ αισιόδοξος γι’ αυτό ο φίλος μου ο γερω-δάσκαλος.

ΟΛΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΙΖΟΥΜΕ, για να το πούμε ποδοσφαιρικά, καλή μπάλα. Δεν περισσεύει κανείς. Κι όταν λέω καλή μπάλα, εννοώ στρωτό παιχνίδι, μέσα στο γήπεδο. Οχι να πετάμε… την μπάλα στην εξέδρα. Από τον φίλο μου τον γερω-δάσκαλο κι αυτά.

ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΕΧΕΙ ΔΙΚΙΟ ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Οι πλούσιοι στην Ελλάδα δεν κλαίνε. Τι έχουν να χάσουν αυτοί! Εξασφαλισμένα τα λεφτουδάκια τους στις ξένες τράπεζες. Αλί και τρισαλί σ' αυτούς που δεν έχουν, στον ελληνικό ήλιο, μοίρα!

ΣΙΓΑ ΠΟΥ ΘΑ ΤΗ ΓΛΥΤΩΝΕ η Ισπανία. Και αυτή, ύστερα από την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία πήγε τελικά, τις προάλλες… στο Καστελόριζο. Στον δρόμο που χάραξε η Μέρκελ. Ποια χώρα έχει σειρά;

«BOYBOI, MOIΡΑΙΟΙ κι άβουλοι αντάμα» για να θυμηθώ τον ποιητή, προσμένουνε οι λαοί της Νότιας Ευρώπης κάποιο θαύμα; Δεν είναι έτσι. Πλανώνται πλάνην οικτράν όσοι νομίζουν ότι είναι έτσι.

«Ο  ΧΡΙΣΤΟΣ ΔΕΝ ΕΙΠΕ πως αν κάποιος είναι έγχρωμος ή μουσουλμάνος να τον διώξεις». Η απάντηση του αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου, στο κατηγορώ των Χρυσαυγιτών γιατί σιτίζει μουσουλμάνους και μαύρους. «Ασφαλώς δεν θα ήταν καλός πατριώτης ο Χριστός», το σχόλιο που έκανε ο 'βοριάς' στη στήλη του '9 μποφόρ' (βλ. 'Χριστιανική', Πέμπτη 24 Μαΐου).

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΦΥΓΕ ΣΤΑ 87 ΤΗΣ χρόνια τις προάλλες για τον επουράνιο Παρνασσό, η αγαπημένη συγγραφέας των παιδιών Ζωρζ Σαρή, όμως τα βιβλία της μένουν. Με την έννοια αυτή δεν μπορούμε να βάλουμε το ρήμα 'έδυσε' μετά τον τίτλο του βιβλίου της 'Οταν ο ήλιος…'.

ΚΑΛΗ ΤΥΧΗ ΑΠΟΨΕ στην Εθνική Ελλάδας στον αγώνα που δίνει με την Εθνική Τσεχίας στο πλαίσιο του Euro 2012! Και γιατί της γύρισε την πλάτη η εν λόγω κυρία (η κυρα-Τύχη ντε!) στον αγώνα που έδωσε την περασμένη Παρασκευή με την ομάδα της Πολωνίας η αναφορά…

ΚΑΘΕ ΓΥΝΑΙΚΑ ΑΠ' ΤΗΝ ΠΑΦΟ, όπως μας λέει ο Ηρόδοτος, έπρεπε να πάει μια φορά στη ζωή της στο ιερό της Αφροδίτης και να έρθει σε συνουσία με άλλο άντρα. Οσες είχαν ομορφιά και ανάστημα, γλύτωναν γρήγορα, μα όσες ήταν άσχημες περίμεναν πολύ καιρό για να εκπληρώσουν το έθιμο. Οι… τυχερές έρχονταν σε συνουσία με τον πρώτο ξένο που τους πρόσφερε χρήματα, ο οποίος έλεγε τα εξής: «Επικαλούμαι για σένα τη θεά Μύλιτα». Μύλιτα ονόμαζαν οι Ασσύριοι την Αφροδίτη (Πηγή: 'Πάφος: Ο μύθος, ο χρόνος, ο τόπος, ο κόσμος' της Αννας Γ. Μαραγκού).

«Το φεγγάρι/ βγήκε απ' το πέλαγο σαν Αφροδίτη/ σκέπασε τ' άστρα του Τοξότη, τώρα πάει να βρει/ την καρδιά του Σκορπιού, κι όλα τ' αλλάζει./ Πού είν' η αλήθεια;/ Ημουν κι εγώ στον πόλεμο τοξότης·/ το ριζικό μου, ενός ανθρώπου που ξαστόχησε».
Από το ποίημα 'Ελένη' του Γιώργου Σεφέρη.

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(http://petaxta.blogspot.com)

Χανιώτικα νέα (12.06.2012)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου