Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ



Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

'ΣΑΝ ΜΕΓΑ ΦΟΥΓΑΡΟ θωρηκτού/ σέρνει μπροστά την πόλη ο φάρος!'. Την Πόλη, τη συγκεκριμένη πόλη. Ο Φάρος,  ο συγκεκριμένος φάρος. Για τον φάρο των Χανίων κάνει λόγο, σ’ ένα ανέκδοτο ποίημα, που έγραψε ειδικά για τα 'πεταχτά', ο γέννημα θρέμμα Χανιώτης γιατρός - ποιητής Γρηγόρης Γεωργουδάκης.

ΣΗΜΑ ΚΑΤΑΤΕΘΕΝ της πόλης μας ο φάρος της. Πάνω από πέντε αιώνες στέκεται εκεί, στην είσοδο του λιμανιού της. Πάντα έτοιμος να μας ταξιδέψει 'ανά τας οδούς και τας ρύμας' της ιστορίας της. Πάντα έτοιμος να μεταμορφωθεί και να μας μεταμορφώσει...

ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ αύριο στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Γι’ άλλη μια φορά στους δρόμους και στις πλατείες οι εργαζόμενοι να βροντοφωνάζουν 'δεν πάει άλλο!'. Δεν θα ’ναι σίγουρα η τελευταία. Ο αγώνας συνεχίζεται...

'Η ΚΡΙΣΗ ΠΟΥ ΒΙΩΝΟΥΜΕ σήμερα στην Ελλάδα/ έφερε στο προσκήνιο φακές και φασολάδα'. Από τον Γιάννη Μαλαξιανάκη, γνωστό και σαν Εννιαχωριανό, η μαντινάδα. Και καλά να ’χουμε τις φακές και τη φασολάδα, Γιάννη! Υπάρχουν πολλοί που τους λείπει ακόμα και η φασολάδα, που έθρεψε παλιότερα την Ελλάδα. Δόξα τω Θεώ που υπάρχουν και τα συσσίτια.

ΕΦΥΓΕ ΠΡΟΧΘΕΣ για να ξανάρθει μεθαύριο η τρόικα. Το θέμα είναι να έφευγε και να πήγαινε στον αγύριστο. Ως εδώ και μη παρέκει τα γιατροσόφια της που τα πλερώνουμε πανάκριβα. Τα φάρμακά της που αποδεικνύονται φαρμάκια.

'Ο ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ πόλεμος, αν συμβεί, θα είναι πόλεμος μεταξύ πολιτισμών'. Στο προσκήνιο η άποψη του καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ Σάμιουελ Χάντικτον, για τη 'σύγκρουση των πολιτισμών', όπως την παρουσίασε ολοκληρωμένη στο ομώνυμο βιβλίο του, στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Με αφορμή την ταινία 'Η Αθωότητα των Μουσουλμάνων', η αναφορά. Μη γένοιτο! Μόνο ένας παγκόσμιος πόλεμος μας λείπει!

'ΤΑ ΟΝΤΑ ΘΑ ΕΚΛΕΙΨΩ εκ της γης κατ’ ουσίαν αμετάβλητα, ο δε τελευταίος άνθρωπος δεν θα διαφέρη από τον πρώτον, ειμή κατά το ένδυμα και κατά το όπλον -αμφότερα τελειοποιημένα. Ο πρώτος Κάιν εδολοφόνησε τον αδελφόν του. Ο τελευταίος Κάιν θ’ αυτοκτονήσει από ανίαν και πλήξιν, διότι ούτε αδελφόν θα εύρη διά να δολοφονήση'. Από τον πρόλογο που έγραψε ο Πολύβιος Δημητρακόπουλος στο βιβλίο του 'Χρυσή Διαθήκη' (Αθήναι 1901).

ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗΝ φορολογηθούν τα κατοικίδια ζώα; Εχεις κύριε, σκύλο στο σπίτι σου; Τεκμήριο. Εχεις γάτα, ψαράκια, χελωνάκια, ποντικάκια και δεν ξέρω τι άλλο; Τεκμήριο... τεκμηριωμένο! Δεν ξοδεύεις γι’ αυτά; Ξοδεύεις. Αρα; Στο κρανίο τα πήρε με το που άνοιξε τον φάκελο της Εφορίας ο φίλος μου ο Γιώργης...

'ΟΙ ΚΡΗΤΙΚΟΙ ΣΥΜΦΩΝΑ με κάποιον νόμο τους, υποχρέωναν τα παιδιά να μαθαίνουν τους νόμους σαν στίχους τραγουδιών, για να ψυχαγωγούνται με τη μουσική, αλλά κυρίως για να τους εντυπώνονται καλύτερα τα λόγια. Ετσι αν έκαναν κάτι παράνομο δεν είχαν δικαιολογία ότι αγνοούν τον νόμο' (Από το βιβλίο 'Η άλλη όψη της Ιστορίας', εκδ. Σαββάλας).

'Κανείς δεν ξέρει/ όταν χτυπά εφτά/ Παίζει μια κλοτσιά στη θάλασσα ο φάρος/ Ευθύς σκίζει τα νερά/ σαν μέγα φουγάρο θωρηκτού/ Σέρνει μπροστά την πόλη/ Νέφη λόγια ανακατεμένα με όνειρα και σχέδια/ Πουλιά κύκλους γράφουν μεγάλους στον ουρανό/ Αλλοτε βλέπεις έναν καπνό λιγνό να σέρνει καταπάνω/ Την πόλη στο σύνορο των αισθήσεων/ Ορίζοντας οδύνης και προσμονής/ Οταν λιόγερμα/ Ολα ελαφρά στην άκρη της βαρύτητας/ Η πόλη εκεί αγκομαχεί γελά παίζει/ αγναντεύει/ Ξαπλώνει στη ζεστή άμμο/ Τραγουδεί στον ορίζοντα/ Η πόλη χίλια πρόσωπα τη νύχτα/ Γύρω απ’ το λιμάνι/ Χαμογελά με τα βαμμένα κόκκινα χείλη της/ Κι ο φάρος μεταμορφώνει και μεταμορφώνεται/ Κάτω απ’ το δέρμα της πέτρας/ Χτυπά η καρδιά του'.
Aπό το ποίημα 'Προσμονή' του Γρηγόρη Γεωργουδάκη.

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)

Χανιώτικα νέα (25.09.2012)

Η φωτογραφία είναι της Ειρήνης Καλαιτζάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου