Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ


'ΓΙΑ ΝΑ ΠΟΥΜΕ την αλήθεια, περισσότερον καιρό επιζεί κανείς με την ανδρεία παρά με τη δειλία, διότι η ανδρεία και πιο εύκολη είναι και πιο ευχάριστη και πιο εφευρετική και πιο δυνατή'. Ξενοφώντος 'Λακαιδεμονίων Πολιτεία', μετάφραση Αλόη Σιδέρη. Ας το έχουμε υπόψη στην καθημερινότητά μας. Η ζωή είναι ένας αγώνας διαρκείας σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα.



ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Γράφει ο Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

'ΓΙΑ ΝΑ ΠΟΥΜΕ την αλήθεια, περισσότερον καιρό επιζεί κανείς με την ανδρεία παρά με τη δειλία, διότι η ανδρεία και πιο εύκολη είναι και πιο ευχάριστη και πιο εφευρετική και πιο δυνατή'. Ξενοφώντος 'Λακαιδεμονίων Πολιτεία', μετάφραση Αλόη Σιδέρη. Ας το έχουμε υπόψη στην καθημερινότητά μας. Η ζωή είναι ένας αγώνας διαρκείας σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα.

ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ για να ρίξω, όπως συνηθίζω (όταν γράφω στο γραφείο μου τα 'πεταχτά'), μια ματιά έξω απ’ το παράθυρό μου. Ο ήλιος το παίζει προς το παρόν άρχοντας στον ουράνιο θόλο, ωστόσο, αυτό δεν φαίνεται ότι θα κρατήσει όλη την ημέρα. Τα σύννεφα που κινούνται εναντίον του απειλητικά κάποια στιγμή θα τον σκεπάσουν και... ό,τι προκύψει.

ΠΟΥ ’Ν’ ΤΟ, πού ’ν’ το το δαχτυλίδι; Γράψτε λάθος. Πού ’ν’ το, που ’ν’ το το 'στικάκι'; Αυτό ξεκίνησα για να γράψω στην πορεία, ωστόσο, συνειδητοποίησα ότι κι αυτό λάθος είναι. Το σωστό βέβαια. Πού ’ν’ το, πού ’ν’ το το σιντί; Στικάκια υπάρχουν πολλά, σιντί, όμως, μόνο ένα. Και... ποιος να μπει και ποιος να βγει, το Λαγκάρντ - σιντί για να βρει; Μύλος η υπόθεση.

'ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ το δείχνουνε έχουν καρδιά μεγάλη/ στήνουν για τους κρισόπληκτους τσ’ αγάπης το στικάλι'. Και βέβαια δεν διαφωνώ επί της ουσίας με τη μαντινάδα του πρώτου κατά τα πρεσβεία μαντιναδολόγου μας, του Ηλία του Σταματάκη. Ουδέν κακό αμιγές καλού. Παραείναι κακό, όμως, η κρίση που βιώνουν οι περισσότεροι Ελληνες.

ΜΠΟΡΑ είναι θα περάσει, το πολύ να κρατήσει έναν χρόνο, άντε να κρατήσει δύο. Αυτό πίστευαν οι Ελληνες με βάση τις σχετικές έρευνες εν έτει 2010. Μας διαβεβαίωναν γι’ αυτό, βλέπετε, οι τότε κυβερνώντες. Αμ δε! Βαρύς χειμώνας με μακρά διάρκεια αποδείχτηκε τελικά ότι ήταν.

ΖΗΣΕ ΜΑΥΡΕ μου να φας τον Μάη τριφύλλι! Ποιος θα μας πιάνει απ’ τις 2 Μαΐου που κυκλοφορείται το νέο τραπεζογραμμάτιο της νέας σειράς 'Ευρώπη', η οποία είναι εμπνευσμένη από την ελληνική μυθολογία! Ποιος θα μας πιάνει!

ΤΗΝ ΠΑΡΟΙΜΙΑ 'λέει το ψωμί ψωμάκι', την έχετε ακουστά, παλιά είναι. Η καινούργια: 'λέει το ευρώ ευρουλάκι'.

'ΟΤΑΝ ΚΑΙ αυτή η τρέλα είναι αναγκαία, δι’ όλους, ο πραγματικός τρελός είναι εκείνος που κάμνει τον φρόνιμον'. Από τη 'Χρυσή Διαθήκη' του Πολύβιου Δημητρακόπουλου.

ΠΟΠΗ ΓΑΒΡΙΛΑΚΗ, δασκάλα - ποιήτρια, Αθήνα: Διάβασα σχεδόν απνευστί τις προάλλες την ποιητική συλλογή 'Ο πιο μικρός περίπατος', της άγνωστης σ’ εμένα ποιήτριας Αγγελικής Σιδηρά, που μου είχες δώσει πριν έναν μήνα περίπου στην Αθήνα. Αυτή μάλιστα, είναι ποίηση!

Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ της Σπάρτης Αρίστων (βασίλεψε τον 6ο π.Χ.) είχε έναν φίλο, τον Αγητο, ο οποίος ήταν παντρεμένος με την ωραιότερη γυναίκα της Σπάρτης. Επειδή, λοιπόν, ο βασιλιάς ερωτεύτηκε τη γυναίκα αυτή, μηχανεύτηκε το εξής για να την αποκτήσει: υποσχέθηκε στον Αγητο να του χαρίσει οτιδήποτε εκείνος θα διάλεγε από τα υπάρχοντά του, με τον όρο ότι και εκείνος θα του παραχωρούσε ό,τι θα του ζητούσε. Αφού δεσμεύτηκαν με όρκους, ο Αρίστων έδωσε στον ανύποπτο Αγητο ό,τι εκείνος είχε διαλέξει από την περιουσία του και, με τη σειρά του, του ζήτησε, σε ανταπόδοση τη γυναίκα του. Εκείνος, δεσμευμένος από τον όρκο που είχε δώσει, αν και δεν το ήθελε, του την παραχώρησε. Από το βιβλίο 'Η άλλη όψη της Ιστορίας', εκδ. 'Σαββάλας').

'Τα πουλιά μου, άνθρωποι πουλιά/ κοράκια περιστέρια/ που έχουν τιμωρηθεί/ γιατί το άπειρο δεν τους αρκούσε./ Τώρα, χωρίς φτερά, βουβά/ μια ξένη κυβική φωνή τους επιβάλλει/ βήματα μετρημένα κι αυστηρά/ πορεία καταδικασμένη, παλινδρομική/ για μάταιη επικράτηση/ ώσπου ένας γδούπος, πάντα ξαφνικός/ τα φυλακίζει στον ελάχιστο,/ τον ξύλινο ουρανό τους'.
Το ποίημα 'Το τάβλι' της Αγγελικής Σιδηρά.

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com

Χανιώτικα νέα (12.01.2012)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου