Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ


ΚΑΙ ΚΑΛΑ Η ΑΛΚΥΟΝΗ και τ’ αβγά της. Μ’ εμάς που χάσαμε τ’ αβγά και τα πασχάλια μ’ όλα όσα μας βρήκαν τι γίνεται; Για να δούμε πού θα πάει το πράγμα. Θα μείνει στο κακό ή θα πάει στο χειρότερο; Να πάει, πάντως, στο καλύτερο δεν το βλέπω.


ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Γράφει ο Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
'ΣΤΗ ΔΥΣΗ ΔΕΝ ΑΚΟΥΜΕ τις φωνές των πηγαδιών/ δε βλέπουμε τον άνεμο που μπάζει από παντού'. Ακόμα κι αν μένει μόνος ο ποιητής επιμένει να επισημαίνει τους κινδύνους που ελλοχεύουν. Με αφορμή την αυριανή παρουσίαση του τελευταίου μυθιστορήματος του πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης και συγγραφέα Γιάννη Α. Φίλη, με τίτλο 'Το αρχιπέλαγος', στο πλαίσιο της οποίας θα μιλήσει και ο ίδιος για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, η αναφορά.

Η ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΑ συνεχίζεται. Ο,τι πρέπει για να γεννήσει η αλκυόνα τ’ αβγά της. Καλύτερες μέρες απ’ αυτές που διανύουμε δεν πρόκειται να βρει. Ποιος Απρίλης που έγραφα τις προάλλες; Μάιο μου θύμισε τελευταία ο καιρός.

ΑΝΟΙΓΩ ΠΑΡΕΝΘΕΣΗ. Κόρη του Αιόλου, του θεού των ανέμων, ήταν η Αλκυόνη, που κάποτε, επειδή αμάρτησε, τη μεταμόρφωσε ο Δίας σε πουλί. Και σαν να μην έφτανε αυτό την καταδίκασε να κλωσάει τ’ αβγά της χειμώνα αντί για άνοιξη. Θεός ήταν ό,τι ήθελε έκανε. Κάποια στιγμή, ωστόσο, η Αλκυόνη, επειδή οι χειμωνιάτικοι αέρηδες παράσερναν τ’ αβγά της απ’ τους βράχους, παρακάλεσε τον Δία να τη συγχωρήσει. Αυτός τη λυπήθηκε (είχε, βλέπετε, και τις καλοσύνες του) και έδωσε εντολή στον Αίολο να σταματάει για μερικές μέρες του Γενάρη τους ανέμους. Αυτές τις μέρες τις λέμε 'αλκυονίδες'. Κλείνω την παρένθεση.

ΚΑΙ ΚΑΛΑ Η ΑΛΚΥΟΝΗ και τ’ αβγά της. Μ’ εμάς που χάσαμε τ’ αβγά και τα πασχάλια μ’ όλα όσα μας βρήκαν τι γίνεται; Για να δούμε πού θα πάει το πράγμα. Θα μείνει στο κακό ή θα πάει στο χειρότερο; Να πάει, πάντως, στο καλύτερο δεν το βλέπω.

Η ΠΕΙΝΑ ΔΑΣΚΑΛΟΣ κακός για κείνους που πεινούνε/ αυτό δεν πρέπει να ξεχνούν αυτοί που κυβερνούνε. Καλά το καταλάβετε. Του Ηλία του Σταματάκη είναι και σημερινή μαντινάδα. Τι τους... κόφτει αυτούς, Ηλία!

'ΗΠΙΕΣ' λέει, τελικά οι αυξήσεις στα τιμολόγια της Δ.Ε.Η. Κάτι λιγότερο από 10% αντί για 40% που είχε κυκλοφορήσει. Το άλλο με τον γάιδαρο του Χότζα, το θυμάστε;

ΚΑΙ Η ΑΕΚ ΝΙΚΗΣΕ προχθές (αυτό κι αν είναι είδηση) και ο Πλατανιάς έφερε θετικό αποτέλεσμα (μπρος την ήττα καλή ’ναι η ισοπαλία) στην Κομοτηνή με τον Πανθρακικό. Διπλά χαρούμενος ο φ(θ)ανατικός αεκτζής γείτονάς μου. Πάντα τέτοια, Μήτσο!

ΑΛΦΑ ΒΗΤΑ/ κόψε πίτα/ δος κι εμέ και του Νικήτα/ κι αν περσέψει και λιγάκι/ δώστε και στον... Αντωνάκη. Τι; Το ’γραψα και πέρυσι με αφορμή το κόψιμο της αγιοβασιλιάτικης πίτας από διάφορους Φορείς; Απάντηση πρώτη. Κι αν το έγραψα το ξαναγράφω, γιατί το έθιμο αυτό καλά κρατεί κι εφέτος. Απάντηση δεύτερη. Το όποιο περίσσευμα γράφω να δοθεί εφέτος στον... Αντωνάκη.

ΟΤΑΝ ΚΑΠΟΤΕ ΕΝΑΣ τιποτένιος και ακόλαστος άνθρωπος έβριζε τον Περικλή και τον κακολογούσε από το πρωί ως το βράδυ, αυτός υπέφερε με υπομονή, χωρίς να μιλάει καθόλου και συνέχισε να ασχολείται με τις υποθέσεις της πόλης. Το βράδυ έφυγε ήσυχα για το σπίτι του, ενώ εκείνος τον ακολουθούσε και συνέχιζε να τον βρίζει με τον πιο χυδαίο τρόπο. Ο Περικλής όμως, μόλις μπήκε στο σπίτι του, επειδή είχε σκοτεινιάσει έδωσε εντολή σε έναν υπηρέτη του να πάρει ένα φανάρι και να συνοδεύσει τον υβριστή του στο σπίτι του. Από το βιβλίο 'Η άλλη όψη της Ιστορίας', εκδ. 'Σαββάλας'.

'Στη Δύση σπουδάζουμε το εξ ουρανού πυρ/ με μηχανές στροβιλοφόρες, μαθαίνουμε στη θάλασσα/ διφαινύλια και νιτρικά./ Στη Δύση δεν ακούμε τις φωνές των πηγαδιών/ δε βλέπουμε τον άνεμο που μπάζει από παντού/ ξεχνάμε αμέσως τις προστακτικές που μόλις προφέρουμε/ τη νύχτα ξεκλειδώνουν/ τη δίνουν ορθάνοιχτη/ στον μεσημβρινό που κατοικούν τα παιδιά/ δίχως ημερομηνία γέννησης'.
Από το ποίημα 'Γιατί τα παιδιά' του Γιάννη Α. Φίλη.

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com).

Χανιώτικα νέα (15.01.2012)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου