Κυριακή 10 Μαρτίου 2013

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ


Εκ βαθέων το ευχαριστώ μου στον διευθυντή του Γυμνασίου Βάμου Περικλή Μαχαιρά και τους συνεργάτες του για την πρόσκληση. Για την ευκαιρία που μου έδωσαν να... ξαναγίνω μαθητής της Γ? Γυμνασίου, ένα αγόρι με κουρεμένο κεφάλι και πολλά ακούρευτα όνειρα...



ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ
Επιμέλεια:
ΒΑΓΓΕΛΗΣ Θ. ΚΑΚΑΤΣΑΚΗΣ

Γ τάξη Γυμνασίου Βάμου
Πώς να κρυφτείς απ? τα παιδιά...

Kαλοί μου φίλοι! «Ηταν μια ανεπανάληπτη εμπειρία για μένα η συνάντησή μου αυτή με τα παιδιά. Εκ βαθέων το ευχαριστώ μου στον διευθυντή του Γυμνασίου Περικλή Μαχαιρά και τους συνεργάτες του για την πρόσκληση. Για την ευκαιρία που μου έδωσαν να... ξαναγίνω μαθητής της Γ? Γυμνασίου, ένα αγόρι με κουρεμένο κεφάλι και πολλά ακούρευτα όνειρα...». Τα που έγραψα στα «πεταχτά» (23.2.2013) μεταξύ των άλλων, την επόμενη μέρα της ομιλίας που έκανα στα παιδιά της Γ? τάξης του Γυμνασίου Βάμου με θέμα «Υστερα από πενήντα χρόνια: Λογοτεχνία, Δημοσιογραφία», στο πλαίσιο μιας σειράς ομιλιών που διοργανώνει ο Σύλλογος Διδασκόντων του Σχολείου. Τι συγκίνηση τότε! Μα και τι συγκίνηση τις προάλλες, όταν έφτασαν μέσω Διαδικτύου οι εντυπώσεις των παιδιών απ? την επίσκεψή μου! Σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου, καλά μου Τριτάκια! Κι εσάς και την... κινήσασα τα νήματα δασκάλα της Πληροφορικής Ειρήνη Καλαϊτζάκη. Πάντα στη διάθεσή σας! Το Γυμνάσιό μας και τα μάτια σας!

Σας χαιρετώ όλους!
Β.Θ.Κ.

Κουβεντιάζοντας για τις λέξεις? στο Γυμνάσιο Βάμου
Πριν μια βδομάδα περίπου μας επισκέφθηκε στο σχολείο ο κ. Κακατσάκης. Η ομιλία του ξεκίνησε εντυπωσιακά με μια φράση που έγραψε στον πίνακα της τάξης μας: «ΠΩΣ ΝΑ ΚΡΥΦΤΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ, ΕΤΣΙ ΚΙ ΑΛΛΙΩΣ ΤΑ ΞΕΡΟΥΝ ΟΛΑ»? και συνέχισε να μας εξιστορεί την παιδική του ηλικία. Μας ξενάγησε στην πρώτη τους σχολική εφημερίδα και ταυτόχρονα μας μίλησε για την ποίηση και την πρώτη του επαφή με αυτή μέσα από την εφημεριδούλα τους. Μας διάβασε το πρώτο του ποίημα καθώς και άλλα ποιήματα και μας μίλησε για τα θέματα τα οποία γράφει. Ένα από τα ποιήματά του ήταν αφιερωμένο στη μητέρα του που έχει πεθάνει και ήταν αυτό που μας συγκίνησε περισσότερο.  Στη συνέχεια μας ανέφερε ότι το σχολικό περιοδικό «Τα Χανιωτάκια» ξεκίνησε και από αυτόν και μας εξέπληξε, αφού δεν το γνωρίζαμε αυτό το γεγονός. Μας ανέφερε ότι ήταν τόση η αγάπη του για τη δημοσιογραφία που σε κάθε σχολείο που βρισκόταν ως δάσκαλος ενδιαφερόταν να εκδώσει εφημερίδα και περιοδικό στα οποία τα παιδιά θα έγραφαν τα δικά τους ποιήματα, τις ιστορίες, τις εμπειρίες ή ό,τι άλλο ήθελαν για να εκφραστούν. Επιπλέον έκανε και μια αναφορά στη διαφορά ανάμεσα στη λογοτεχνία και τη δημοσιογραφία. Στο τέλος διατυπώσαμε τις απορίες μας και αρχίσαμε μια δημιουργική συζήτηση. Καταλήξαμε στο συμπέρασμα πως πρέπει να γράφουμε ό,τι νιώθουμε και γενικότερα να εκφραζόμαστε ελεύθερα.
Ευαγγελία Ζούλη & Καπριδάκη Μαρία, Γ2

Πριν λίγες μέρες επισκέφθηκε το σχολείο μας ένας αξιόλογος δημοσιογράφος και λογοτέχνης ο κ. Βαγγέλης Κακατσάκης. Μας μίλησε για την πρώτη εφημερίδα που έφτιαξαν στο σχολείο τους, το Γυμνάσιο Βάμου, για τα ποιήματα που έγραψε ο ίδιος και για τις προσωπικές του εμπειρίες. Αυτό που με εντυπωσίασε περισσότερο ήταν το πώς μπορεί ένας άνθρωπος να συνδέει τη Λογοτεχνία με τη Δημοσιογραφία. Μου φάνηκε δύσκολο και ταυτόχρονα εντυπωσιακό. Του δίνουμε τα συγχαρητήριά μας και επιπλέον γιατί με την παρουσία του μας τίμησε. Τα ποιήματα που μας διάβασε με άγγιξαν βαθιά και εντυπωσιάστηκα από τον τρόπο με τον οποίο έβλεπε τα πράγματα και στη συνέχεια εκφραζόταν μέσα από την ποίηση. Νομίζω ότι μου έδωσε μια ώθηση να αγαπήσω περισσότερο την ποίηση και να ασχοληθώ με αυτήν. Ήδη ξεκίνησα να γράφω ποιήματα και μέχρι στιγμής έχω γράψει δύο.
Ευαγγελία Μανωλάκη, Γ2

Μας ανακοίνωσαν πως στο σχολείο μας είχε προσκληθεί κάποιος συγγραφέας για να μας μιλήσει για τη Λογοτεχνία και τη Δημοσιογραφία. Ενθουσιάστηκα!
Πάντα μου άρεσε να ακούω έξυπνους και μορφωμένους ανθρώπους να μας χαρίζουν έστω και λίγη από τη μαγεία που κρύβουν στην ψυχή και το μυαλό τους. Μαζεμένα όλα τα παιδιά σε μια αίθουσα περιμέναμε ανυπόμονα. Μπαίνει μέσα στην αίθουσα ο καλεσμένος, ένας απλός άνθρωπος σαν όλους μας. Το πρώτο πράγμα που κάνει είναι να γράψει στον πίνακα τους στίχους από ένα γνωστό τραγούδι: «ΠΩΣ ΝΑ ΚΡΥΦΤΕΙΣ ΑΠ? ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ, ΕΤΣΙ ΚΙ ΑΛΛΙΩΣ ΤΑ ΞΕΡΟΥΝ ΟΛΑ».
Με κέρδισε αμέσως?
Μας μιλούσε για διάφορα θέματα επί ώρα και τον κοιτούσαμε στα μάτια σιωπηλοί. Του διατυπώναμε τις ερωτήσεις μας και είχε για όλους και μια απάντηση.
Μας διάβασε δυο υπέροχα ποιήματα. Και λέω υπέροχα γιατί ήταν βγαλμένα από την ίδια του τη ζωή.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον διευθυντή μας τον κ. Μαχαιρά και τους καθηγητές μας που μας δίνουν την ευκαιρία να παρακολουθούμε ομιλίες από τόσο σημαντικούς ανθρώπους του τόπου μας. Μα πάνω απ? όλους θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Κακατσάκη που μας άνοιξε την καρδιά του και μοιράστηκε μαζί μας εμπειρίες μιας ζωής.

Κωνσταντίνα Νικόλλι, Γ3

Την  Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου είχαμε την τιμή να φιλοξενήσουμε στο σχολείο μας τον δημοσιογράφο και λογοτέχνη κ. Κακατσάκη
 Παρακολουθήσαμε με ενδιαφέρον την ομιλία του για την πορεία του επαγγέλματός του, αλλά και τη σύγκριση της εποχής του με τη δική μας. Εντύπωση σε όλους έκανε η θέληση των παιδιών εκείνης της εποχής που παρά τις δυσκολίες προσπαθούσαν να αποκτήσουν τα απαραίτητα εφόδια για τη μετέπειτα πορεία τους στη ζωή. Μας εντυπωσίασε επίσης ο τρόπος που πήγαιναν οι μαθητές στο σχολείο που δεν ήταν άλλος από τα πόδια τους και παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες και την έλλειψη κατάλληλων ρούχων εκείνα καθημερινά ακολουθούσαν τη διαδρομή για να φτάσουν στο σχολείο.
Οι γνώσεις που αποκτήσαμε από τον κ. Κακατσάκη ήταν ιδιαίτερα πολύτιμες και τον ευχαριστούμε πολύ για την απρόσμενη αυτή επίσκεψη.
Αλεξάνδρα Στάη ? Σοφιάννα Φραγκιουδάκη, Γ4

Οι μαθητές της Γ? Γυμνασίου παρακολουθήσαμε την ομιλία του δημοσιογράφου και ποιητή κ. Κακατσάκη, ο οποίος επισκέφτηκε το σχολείο μας. Μας μίλησε για τα αλησμόνητα και ανέμελα παιδικά του χρόνια, για τις δύσκολες συνθήκες εκείνης της εποχής και για τις ευχάριστες εμπειρίες του στην ποίηση. Με τα λόγια του και τις συζητήσεις μας κατάφερε να αναπτύξει μια ιδιαίτερη σχέση με τους ακροατές του, δηλαδή εμάς τους μαθητές.
Η σχέση αυτή ξεκίνησε με μια μυστηριώδη σιωπή και με το χτύπημα της κιμωλίας στον πίνακα?
Ο πίνακας έγραφε τις εξής ημερομηνίες:
Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013
Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 1963? και τον εξής στίχο:
«Πώς να κρυφτείς από τα παιδιά, έτσι και αλλιώς τα ξέρουν όλα».
Μας ανέφερε ότι ήταν ιδιαίτερα συγκινημένος γιατί την ίδια ακριβώς ημερομηνία και ημέρα το 1963 πήγαινε και εκείνος στην ίδια τάξη με εμάς και στο ίδιο σχολείο που φοιτούμε και εμείς. Εστιάζοντας στα παιδικά του χρόνια μας ανέφερε πως εκείνη την εποχή αναγκαζόταν να πηγαίνουν με τα πόδια στο σχολείο εξαιτίας των δύσκολων συνθηκών που επικρατούσαν τότε. Αντίθετα στις μέρες μας έχουμε τη δυνατότητα να μετακινηθούμε πιο εύκολα στο σχολείο για τη μόρφωσή μας. Το ταξίδι του στη Δημοσιογραφία και την ποίηση ξεκίνησε από το χειρόγραφο περιοδικό του σχολείο του. Η δασκάλα τους, τούς έδωσε την ευκαιρία να διατυπώσουν τις σκέψεις τους και τα ποιήματά τους φτιάχνοντας το περιοδικό αυτό. Σε εκείνο το σημείο κάναμε και εμείς αναφορά για το δικό μας περιοδικό με ιδέες και συναισθήματα των μαθητών του Γυμνασίου Βάμου που έχουν γραφτεί στον υπολογιστή. Τέλος μας περιέγραψε το λεύκωμα που είχε κάνει μια συμμαθήτριά του και το είχε δώσει σε όλους τους φίλους και τους συμμαθητές της και το κράτησε ως ανάμνηση μέχρι και σήμερα.
Όλα τα παραπάνω μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η εποχή που ζούσε ο κ. Κακατσάκης διαφέρει σημαντικά από τη σημερινή εποχή.
Αντωνία Βλαζάκη ? Μαρία Δουλιανάκη,  Γ1

Ο κ. Κακατσάκης μας επισκέφθηκε για να μοιραστεί τις γνώσεις του μαζί μας. Είχαμε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση σχετικά με τη δημοσιογραφία, τη λογοτεχνία, την ποίηση και άλλα θέματα που μας απασχόλησαν. Μας μίλησε για την πορεία του και μας παρουσίασε κάποια από τα έργα του. Μέσα από τη συζήτηση γνωρίσαμε καλύτερα τον κόσμο της Δημοσιογραφίας και της Λογοτεχνίας. Πολλοί μαθητές, που έχουν κλίση σε ένα από αυτούς τους τομείς, προβληματίστηκαν σχετικά με το επάγγελμα που θα ακολουθήσουν στο μέλλον. Όλοι οι μαθητές μείναμε ενθουσιασμένοι από αυτή τη συζήτηση και πήραμε πολλά θετικά στοιχεία.

Χριστίνα Κουτσορινάκη ?
 Ιωάννα Μπεμπλιδάκη, Γ2


Χάρηκα πολύ που ένας τόσο έμπειρος άνθρωπος της δημοσιογραφίας ήρθε να επισκεφτεί το σχολείο μας. Εντυπωσιάστηκα που μοιράστηκε τις γνώσεις του μαζί μας και μας μύησε στα μυστικά της λογοτεχνίας και της δημοσιογραφίας. Καταλάβαμε πως και οι δυο δρόμοι είναι εξίσου δύσκολοι και θέλουν να αφιερώσει χρόνο πολύ.  Μας διάβασε μερικά από τα πανέμορφα ποιήματά του και μας μάγεψε.

Στράτος Μανωλάκης,   Γ2

Χανιώτικα νέα (09.03.2013)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου