Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ αλήθεια οι σημερινοί 'λογοθέτες'; Διαβάζουν την 'απόγνωση' και την οργή στα μάτια του κόσμου; Αντιλαμβάνονται ότι 'αυτή την εποχή πρέπει να επικρατεί σύνεση και, κυρίως, να ικανοποιηθεί ένα κάποιο αίσθημα δικαιοσύνης για να ηρεμήσει ο κόσμος. Δεν τους ενδιαφέρουν καθόλου οι άνθρωποι, παρά μόνο οι αριθμοί;'. 


ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Γράφει ο Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης




Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
'ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ της Αγίας Τριάδας δεν είχα να προτείνω κάτι καλύτερο στον αυτοκράτορα από το να επιβάλουμε φόρο για τις πόρτες και τα παράθυρα στα σπίτια των πατρικίων. Ετσι θα νιώσουν δικαιωμένοι οι φτωχοί που δυσανασχετούν καθώς είναι οι μόνοι που μέχρι τώρα σηκώνουν τα οικονομικά βάρη. Αυτή την εποχή πρέπει να επικρατεί σύνεση και, κυρίως, να ικανοποιηθεί ένα κάποιο αίσθημα δικαιοσύνης για να ηρεμήσει ο κόσμος'.

ΕΥΡΗΜΑΤΙΚΟΣ στο θέμα της φορολογίας ο λογοθέτης του Γενικού επί Ιουστινιανού και Θεοδώρας (6ος μ.Χ. αιώνας), Ιωάννης Καππαδόκης, όπως φαίνεται στο πρώτο σημερινό 'πεταχτό'. Παραθέτω τα λόγια του, έτσι όπως τα βρήκα στο βιβλίο της Λιάνας Δενεζάκη 'Το σμαράγδι και η θάλασσα' (μόλις κυκλοφορήθηκε απ? τις εκδόσεις 'Λιβάνη') με την κρυφή ελπίδα να τα διαβάσει ο... Γιάννης Στουρνάρας. Πού ξέρεις τι γίνεται καμιά φορά!

ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ αλήθεια οι σημερινοί 'λογοθέτες'; Διαβάζουν την 'απόγνωση' και την οργή στα μάτια του κόσμου; Αντιλαμβάνονται ότι 'αυτή την εποχή πρέπει να επικρατεί σύνεση και, κυρίως, να ικανοποιηθεί ένα κάποιο αίσθημα δικαιοσύνης για να ηρεμήσει ο κόσμος. Δεν τους ενδιαφέρουν καθόλου οι άνθρωποι, παρά μόνο οι αριθμοί;'. 

'ΔΙΑΦΩΝΩ μ? αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες'. Καμία πέραση δεν έχει πια στη σημερινή Ελλάδα η φράση αυτή που αποδίδεται στον Βολταίρο. Τον απασχολεί έντονα κι αυτό το πράγμα, τελευταία, τον φίλο μου τον γερω-δάσκαλο.

ΑΚΟΜΑ ΚΙ ΑΝ ΨΗΦΙΣΤΕΙ όπως αναμένεται το πολυνομοσχέδιο, οι αντιδράσεις και οι διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα θα συνεχιστούν. Δεν 'καταπίνονται' με τίποτα, βλέπετε, οι απολύσεις. Αυτό δα έλειπε, να σε διώχνουν από τη δουλειά σου και να τους λες κι ευχαριστώ! 

ΕΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΟ λέει, με κοριό της CIA η πρεσβεία μας στην Ουάσιγκτον! Σιγά την είδηση, θα μου πείτε. Αν δεν επαρακολουθείτο, τότε μάλιστα...

'Η ΛΥΠΗ, ην αισθανόμεθα διά την στέρησιν φιλτάτου όντος, ομοιάζει την εκρίζωσιν οδόντος· σφοδρός ο πόνος, αλλά στιγμιαίος. Μόνοι οι ζώντες προξενούσαν ημίν διαρκείς λύπας'. Από την 'Πάπισσα Ιωάννα' του Εμ. Ροΐδη. 

'ΠΑΡΑΓΓΕΙΛΑ του φεγγαριού να ?ρθει πριν ξημερώσει/ να σε ξυπνήσει και γλυκό φιλάκι να σου δώσει'. Ερωτικού περιεχομένου και η σημερινή μαντινάδα του Ηλία του Σταματάκη. Ερωτικός μήνας ο 'θείος', κατά τον Αλεξανδρινό Ποιητή, Ιούλιος μηνάς...

ΕΝΑΣ Λακεδαιμόνιος γραμματικός, ο Σωσίβιος, που ζούσε στην Αλεξάνδρεια και έπαιρνε επιχορήγηση από τον βασιλιά Πτολεμαίο Β? τον Φιλάδελφο (284 - 246 π.Χ.), ασχολείτο με τη λύση διαφόρων προβλημάτων, αλλάζοντας πολλές φορές τις θέσεις λέξεων σε κείμενα για να καταλήξει στο συμπέρασμα που αυτός θεωρούσε σωστό. Ο Πτολεμαίος θέλοντας να του δειξει ότι οι μεθοδεύσεις του ήταν αστήρικτες, έδωσε εντολή στους ταμίες να μην του καταβάλουν την επιχορήγηση, όταν θα τη ζητούσε και να του πουν ότι την είχε ήδη λάβει. Οταν, λοιπόν, αυτό έγινε, ο Σωσίβιος προσέφυγε στον βασιλιά και κατηγορούσε τους ταμίες. Ο Πτολεμαίος τότε, τους κάλεσε, τους ζήτησε τα βιβλία και, μόλις τα είδε, του είπε ότι είχε πληρωθεί, αφού σ? αυτά αναγράφονταν τα ονόματα Σωτήρ, Σωσιγένης, Βίων και Απολλώνιος, προσθέτοντας την ακόλουθη εξήγηση: 'Αν από τη λέξη Σωτήρ αφαιρέσεις το σω, από τη λέξη Σωσιγένης, το σι, από τη λέξη Βίον το Βι και από τη λέξη Απολλώνιος το ος, θα δεις ότι έχεις λάβει ήδη τα χρήματά σου, σύμφωνα με τις δικές σου επινοήσεις, αφού οι συλλαβές αυτές σχηματίζουν το όνομά σου'. (Από το βιβλίο 'Η άλλη όψη της Ιστορίας', εκδ. 'Σαββάλας'). 

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
petaxta.blogspot.com

Χανιώτικα νέα (18.07.2013)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου