Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

ΚΙ ΟΜΩΣ εξακολουθούν να αποτελούν αφορμές για να κλέβουμε μέρες του Χάρου τα τρυγοπατήματα! Καμιά μηχανή δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο όταν το θέλουμε.
Δείτε περισσότερα...  ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΩΣ καλό φθινόπωρο από αύριο και συγκεκριμένα στις 17.49 ώρα Ελλάδας. Τότε πραγματοποιείται η φθινοπωρινή ισημερία, όπως λένε οι ειδικοί, που εξισώσει την ημέρα και τη νύχτα. Εθνική γιορτή για τους Ιάπωνες η σημερινή μέρα που γιορτάζεται με παραδόσεις από πολλούς λαούς, όχι πάντως από τους Ελληνες, που γιορτάζουμε (;) αυτές τις μέρες τον τρύγο.

ΤΡΥΓΟΣ, θέρος, πόλεμος! Τα λέει όλα η γνωστή αυτή παροιμιώδης φράση, που δείχνει πόσο γρήγορα πρέπει να τελειώσει αυτή η δουλειά και πόσο κοπιαστική είναι. Ισως αυτός να είναι κι ένας λόγος που δεν υπάρχουν πολλά έθιμα την εποχή του τρυγητού.

'ΤΑ ΣΤΑΦΥΛΙΑ τα μεταφέρουν στα πατητήρια, τον αρχαίο ληνό και οι πατητάδες, μέσα σε μια χαρούμενη ατμόσφαιρα, με γέλια και πειράγματα, πατούν ξυπόλυτοι τα τζαμπιά για να τα λειώσουν, να τρέξει ο μούστος, το γλεύκος, στο λιμπί ή ποδόχι'. (Από το βιβλίο της Αικατερίνης Τσοτάκου - Καρβέλη 'Λαογραφικό Ημερολόγιο' με την παρατήρηση ότι αυτό ισχύει όπου δεν έχουν μπει οι μηχανές).

ΚΙ ΟΜΩΣ εξακολουθούν να αποτελούν αφορμές για να κλέβουμε μέρες του Χάρου τα τρυγοπατήματα! Καμιά μηχανή δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο όταν το θέλουμε.

'ΣΤΟ ΠΑΤΗΤΗΡΙ με χαρά σταφύλια να πατούμε/ εκεί θα ξανανιώσουμε κοπέλια να γενούμε'. Πώς και πώς περιμένει το πάτημα των σταφυλιών η μαντιναδολόγος μας η Νεκταρία Θεοδωρογλάκη. Καλά κρασιά, Νεκταρία! Καλά κρασιά και σε όλους, μεταφορικά...

ΣΤΟΝ ΑΠΟΚΡΟΥΣΤΙΚΟ απόηχο της άγριας δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, καθολικό το αίτημα της κοινωνίας ν? αναλάβουν τα κόμματα του συνταγματικού τόξου τις ευθύνες τους και ν? απομονώσουν τη Χρυσή Αυγή. Η δημοκρατία έχει τα κατάλληλα όπλα για να αμυνθεί ενάντια σ? εκείνους που επιδιώκουν με κάθε τρόπο την κατάργησή τους.

ΑΥΤΑ που μας ενώνουν είναι ασύγκριτα περισσότερα απ? αυτά που μας χωρίζουν. Επαναλαμβάνει συχνά στις συζητήσεις που κάνουμε μεταξύ μας τη φράση αυτή ο φίλος μου ο γερω-δάσκαλος. Πάντα ενωτικός, στρογγυλεύοντας τα πράγματα ο φίλος μου. Και αν έχουν δει τα μάτια του!

Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ Δαρείος Α? δεν επέτρεπε στον γιατρό Δημοκήδη τον Κροτωνιάτη να επιστρέψει στην πατρίδα του. Εκείνος όμως βρήκε τον τρόπο να το πετύχει. Η σύζυγος του Δαρείου και κόρη του πρώτου Πέρση βασιλιά Κύρου, Αττοσα, είχε αρρωστήσει από έναν όγκο στο στήθος της. Οταν προσέφυγε στον Δημοκήδη εκείνος της υποσχέθηκε ότι θα τη θεράπευε με τον όρο να του ανταποδώσει τη χάρη, κάνοντας κάτι που θα της ζητούσε. Αφού, λοιπόν, ο Δημοκήδης πέτυχε να τη θεραπεύσει, την παρακάλεσε να ζητήσει από τον Δαρείο να εκστρατεύσει κατά της Ελλάδας προσδοκώντας ότι με τον τρόπο αυτό θα του δινόταν η ευκαιρία να επιστρέψει στην πατρίδα του. Πράγματι η Ατοσσα τήρησε την υπόσχεσή της, ζητώντας από τον σύζυγό της να της φέρει δούλες Σπαρτιάτισσες, Αθηναίες και Κορίνθιες. Ο Δαρείος, επειδή η παράκληση της γυναίκας του συνέπιπτε με τα δικά του σχέδια, το δέχτηκε και αποφάσισε να στείλει κατάσκοπους στις ελληνικές περιοχές, με οδηγό τον Δημοκήδη. Οταν, λοιπόν, ο Δημοκήδης και οι Πέρσες κατάσκοποι έφτασαν στον Κρότωνα, ο Κροτωνιάτης γιατρός απέδρασε, ύστερα από περιπέτειες, παντρεύτηκε τη θυγατέρα του Ολυμπιονίκη Μίλωνα και έμεινε εκεί. Από το βιβλίο 'Η άλλη όψη της Ιστορίας', εκδ. 'Σαββάλας'.

'Πέφτουν τα φύλλα, πέφτουνε/ ίσως γιατί το δέντρο τόσο τ? αγαπά./ Ισως για να τα νοσταλγήσει/ όταν γυμνό ριγήσει στα ριπίσματα/ του ανελέητου βοριά./ Σε λίγο θα ξεθυμάνει σε κλάμα/ ο καύσωνας του Αυγούστου/ και χείμαρρος δακρύων θ? αυλακώσει/ το στεγνωμένο πρόσωπο της γης./ Ομως ακόμα είναι καλοκαίρι/ και μια υπόνοια μονάχα ανεπαίσθητη χειμώνα./ Είναι μεγάλο κρίμα/ να τη διεκδικούν/ με ίσια δικαιώματα/ το φως και το σκοτάδι'.
Το ποίημα 'Φθινοπωρινή ισημερία' της Αγγελικής Σιδηρά.

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)

Χανιώτικα νέα (21.09.2013)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου